Cześć!
Podczas ostatnich zakupów udało mi się kupić kurki. Miałam w głowie wiele pomysłów jak je wykorzystać. Padło jednak na jajecznicę z kurkami. To śniadanie z serii tych błyskawicznych. Na dodatek – jedno z moich ulubionych śniadań! Musicie koniecznie spróbować!
Składniki (2 porcje):
200 g kurek
4 jajka
1 czubata łyżka masła
sól, pieprz
garść posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki.
Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy.
Jajka rozbij do miseczki. Na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj kurki i smaż kilka minut – do momentu aż będą miękkie. Dodaj jajka, całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj także połowę szczypiorku. Całość wymieszaj i smaż do momentu aż jajka się zetną. Wyłóż na talerze, posyp szczypiorkiem.
Smacznego!
Uwielbiam kurki zarówno zbierać jak i jeść 🙂
Ojjj! Za taką jajecznicę dałabym się teraz pokroić!!! Już nie mogę doczekać się sezonu ba grzyby!
Powiem Ci szczerze, że ostatnio odczuwam silną tęsknotę za kurkami. A jeszcze tyle czasu zanim się pojawią 🙁