Cześć!
Podczas ostatnich zakupów udało mi się kupić kurki. Miałam w głowie wiele pomysłów jak je wykorzystać. Padło jednak na jajecznicę z kurkami. To śniadanie z serii tych błyskawicznych. Na dodatek – jedno z moich ulubionych śniadań! Musicie koniecznie spróbować!
Składniki (2 porcje):
200 g kurek
4 jajka
1 czubata łyżka masła
sól, pieprz
garść posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki.
Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy.
Jajka rozbij do miseczki. Na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj kurki i smaż kilka minut – do momentu aż będą miękkie. Dodaj jajka, całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj także połowę szczypiorku. Całość wymieszaj i smaż do momentu aż jajka się zetną. Wyłóż na talerze, posyp szczypiorkiem.
Smacznego!
Kama napisał
Uwielbiam kurki zarówno zbierać jak i jeść 🙂
Szarlotte napisał
Ojjj! Za taką jajecznicę dałabym się teraz pokroić!!! Już nie mogę doczekać się sezonu ba grzyby!
Moja pasja smaku napisał
Powiem Ci szczerze, że ostatnio odczuwam silną tęsknotę za kurkami. A jeszcze tyle czasu zanim się pojawią 🙁