Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Jajka zapiekane w kokilkach

Wreszcie podłączono mi kuchenkę i mogę jeść „na ciepło” 🙂 Co prawda w kuchni chwilowo nie mam nic poza kuchenką, zlewem i wąskim parapetem, który służy mi za blat, jednak jestem prze szczęśliwa  że już mogę gotować :)!
Postanowiłam to uczcić śniadaniem na ciepło – w postaci zapiekanych jajek w kokilkach. To proste i szybkie śniadanie 🙂
Z podanych niżej składników zrobiłam 2 kokilki o średnicy 11.5 cm. Są to dość spore kokilki więc jeśli macie tylko małe – zmniejszcie składniki o połowę.



Składniki:
4 plasterki dowolnej suszonej szynki (u mnie szynka wiejska suszona)
4 jajka
4 suszone pomidory w olejku (+ odrobina oleju do wysmarowania kokilek)

Dodatkowo do smaku: sól, pieprz, szczypiorek, pieczywo

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzej do 200 C (u mnie: góra i dół bez termoobiegu).
2. Kokilki wysmaruj olejem z suszonych pomidorów. Na dnie oraz po bokach rozłóż plasterek szynki – zrób jakby koszyczek, który będzie trzymał jajko.
3. Na dnie koszyczka połóż suszone pomidory – bądź swoje inne ulubione składniki. Następnie wbij jajka.
4. Piecz około 12-15 minut – w zależności od piekarnika. (Białko powinno się ściąć, a żółtko powinno być półpłynne.
5. Możesz zjeść w kokilce – jednak wg mnie koszyczek ładniej się prezentuje na talerzu – przystrojony 'czymś’ zielonym – szczypiorkiem, rzeżuchą czy pietruszką. Podawaj z solą, pieprzem i kawałkiem pieczywa.

Smacznego 🙂

A oto moja kuchnia, jeśli nie wierzycie 🙁



25 sierpnia 2013 Kategoria: Śniadania, Wielkanoc komentarzy 9

Komentarze

  1. One w Łodzi napisał

    25 sierpnia 2013 o 10:14

    Ale pyszne 🙂

    Odpowiedz
  2. W kuchni Uli napisał

    25 sierpnia 2013 o 11:26

    bardzo lubię takie jajeczko na śniadania, :))

    Odpowiedz
  3. Magda C. napisał

    25 sierpnia 2013 o 11:33

    Wygląda pysznie, jednak ja bym takiego żółtka nie dała rady zjeść 😉 W sensie takiego surowego 😉

    Odpowiedz
  4. mysza75 napisał

    25 sierpnia 2013 o 13:04

    Jadłam takie podobne jajka i bardzo mi smakowały. Moje gusta i smaki. Fajnie z pomidorami suszonymi podałaś 🙂

    Odpowiedz
  5. Chili Kuchnia napisał

    25 sierpnia 2013 o 15:17

    Muszę przyznać, że wyczarować coś w takich warunkach, to nie lada wyzwanie:) Wygląda smakowicie, więc na pewno przyrządzę kiedyś na śniadanie!

    Odpowiedz
  6. Karmel napisał

    25 sierpnia 2013 o 20:16

    chwila cierpliwości i będziesz cieszyła się piękną kuchnią:)

    Odpowiedz
  7. Karola Smyk napisał

    29 sierpnia 2013 o 11:06

    o też robiłam podobne z bryndzą i szynką hiszpańską, uwielbiam takie rzeczy ;-)))

    Odpowiedz
  8. Bomba Kaloryczna napisał

    31 sierpnia 2013 o 19:36

    Wygląda smakowicie. Taki białkowo – tłuszczowy posiłek, oprócz tego, że smaczny, ma raczej niski indeks glikemiczny, więc wchłania się powoli i nie będzie się odbijać tak negatywnie na naszej figurze. Nic, tylko zajadać 🙂

    Odpowiedz
  9. mycupoftea napisał

    5 września 2013 o 01:42

    Narobiłaś mi ochoty na takie pyszne jajko!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl