Wreszcie podłączono mi kuchenkę i mogę jeść „na ciepło” 🙂 Co prawda w kuchni chwilowo nie mam nic poza kuchenką, zlewem i wąskim parapetem, który służy mi za blat, jednak jestem prze szczęśliwa że już mogę gotować :)!
Postanowiłam to uczcić śniadaniem na ciepło – w postaci zapiekanych jajek w kokilkach. To proste i szybkie śniadanie 🙂
Z podanych niżej składników zrobiłam 2 kokilki o średnicy 11.5 cm. Są to dość spore kokilki więc jeśli macie tylko małe – zmniejszcie składniki o połowę.
Składniki:
4 plasterki dowolnej suszonej szynki (u mnie szynka wiejska suszona)
4 jajka
4 suszone pomidory w olejku (+ odrobina oleju do wysmarowania kokilek)
Dodatkowo do smaku: sól, pieprz, szczypiorek, pieczywo
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 200 C (u mnie: góra i dół bez termoobiegu).
2. Kokilki wysmaruj olejem z suszonych pomidorów. Na dnie oraz po bokach rozłóż plasterek szynki – zrób jakby koszyczek, który będzie trzymał jajko.
3. Na dnie koszyczka połóż suszone pomidory – bądź swoje inne ulubione składniki. Następnie wbij jajka.
4. Piecz około 12-15 minut – w zależności od piekarnika. (Białko powinno się ściąć, a żółtko powinno być półpłynne.
5. Możesz zjeść w kokilce – jednak wg mnie koszyczek ładniej się prezentuje na talerzu – przystrojony 'czymś’ zielonym – szczypiorkiem, rzeżuchą czy pietruszką. Podawaj z solą, pieprzem i kawałkiem pieczywa.
Smacznego 🙂
A oto moja kuchnia, jeśli nie wierzycie 🙁
One w Łodzi napisał
Ale pyszne 🙂
W kuchni Uli napisał
bardzo lubię takie jajeczko na śniadania, :))
Magda C. napisał
Wygląda pysznie, jednak ja bym takiego żółtka nie dała rady zjeść 😉 W sensie takiego surowego 😉
mysza75 napisał
Jadłam takie podobne jajka i bardzo mi smakowały. Moje gusta i smaki. Fajnie z pomidorami suszonymi podałaś 🙂
Chili Kuchnia napisał
Muszę przyznać, że wyczarować coś w takich warunkach, to nie lada wyzwanie:) Wygląda smakowicie, więc na pewno przyrządzę kiedyś na śniadanie!
Karmel napisał
chwila cierpliwości i będziesz cieszyła się piękną kuchnią:)
Karola Smyk napisał
o też robiłam podobne z bryndzą i szynką hiszpańską, uwielbiam takie rzeczy ;-)))
Bomba Kaloryczna napisał
Wygląda smakowicie. Taki białkowo – tłuszczowy posiłek, oprócz tego, że smaczny, ma raczej niski indeks glikemiczny, więc wchłania się powoli i nie będzie się odbijać tak negatywnie na naszej figurze. Nic, tylko zajadać 🙂
mycupoftea napisał
Narobiłaś mi ochoty na takie pyszne jajko!