Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Kanapka z figami, kremowym serkiem i miodem

Jest mi trochę smutno, bo już wrzesień i za chwilkę jesień… Poprawia mi humor jedynie fakt, że mamy pyszne figi i dynie 🙂
Dziś będąc w sklepie, gdy wybierałam figi, podeszła do mnie pewna Pani i zapytała 'co to jest?’. Byłam zaskoczona. Owa Pani zapytała także 'jak to się je?’. Dla mnie jedzenie to temat rzeka więc z przyjemnością zaczęłam opowiadać o figach, o ich właściwościach, o potrawach z ich wykorzystaniem. Zebrało się wokół kilka osób. Po zakończonym wykładzie, każdy z gapiów kupił figi 🙂 
A Wy lubicie ??
Figi mają bardzo duże właściwości lecznicze do tego w kuchni – są uniwersalne. Nie wymagają jakiejś specjalnej obróbki – wystarczy podać je z serkiem mascarpone i mamy deserowy duet. Ja osobiście lubię je z miodem.

Dziś chciałabym Wam zaproponować błyskawiczne ale i przepyszne śniadanie 🙂 !



Dzisiejszy wpis trochę naciągany – bo co to za przepis – potrzebujemy: 
– kromkę ulubionego chleba (możemy zrobić grzanki),
– ulubiony serek do smarowania – może być mascarpone,
– 1 figę,
– miód.

Kromkę smarujemy ulubionym serkiem. Figi kroimy w cienkie plasterki i układamy na kanapce. Polewamy miodem.
Niby nic a jednak pyszne 🙂

Smacznego !


14 września 2013 Kategoria: Przekąski, Śniadania komentarzy 19

Komentarze

  1. Kasia napisał

    14 września 2013 o 15:24

    Jeszcze nie jadłam fig na kanapce, muszę spróbować. Fajnie, że podsunęłaś taki miły pomysł na urozmaicenie śniadań 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      14 września 2013 o 15:33

      Kasiu musisz w takim razie spróbować 🙂 ! Polecam 🙂

      Odpowiedz
  2. W kuchni Uli napisał

    14 września 2013 o 15:34

    świeża figa sama w sobie już jest dla mnie wystarczająco słodka i zupełnie nie pasuje mi do chleba :/, za to bardzo lubię grillowane świeże figi z serem pleśniowym mmm lub świeże figi na tarcie kruchej mmm

    Odpowiedz
  3. jelka napisał

    14 września 2013 o 15:58

    A mi jak najbardziej pasuje do i chleba, i do pleśniowego ser! Ja już nie dosładzam miodem.

    Odpowiedz
  4. aniumek napisał

    14 września 2013 o 16:02

    A ja nie jadlam tak fig jeszcze 😛 w sumie takich surowych to jeszce nie jadlam nawet 😀 Ale pieknie to wyglada Kochana :***

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      14 września 2013 o 16:03

      Polecam ! Ja za suszonymi nie przepadam za bardzo. A te według mnie są super ! :*

      Odpowiedz
  5. Justyna napisał

    14 września 2013 o 16:29

    Przyznaję że też nie jadłam w taki sposób 🙂

    Odpowiedz
  6. eM napisał

    14 września 2013 o 16:55

    Nie jadłam fig nigdy. Dajesz głowę? Zapraszam na http://szczypta-soli.blogspot.com/

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      14 września 2013 o 16:56

      Poważnie ? Musisz to zmienić koniecznie 🙂 !

      Odpowiedz
  7. Kama napisał

    14 września 2013 o 19:35

    Kocham figi, jednak jest duża róznica w smaku jeśli chodzi o te u nas a te które jadłam w kraju śródziemnomorskim. Tam są znacznie słodsze i aż się same otwierają 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      14 września 2013 o 19:39

      Ojjj chciałabym takich bardzo spróbować 🙂 !

      Odpowiedz
  8. Barbarella napisał

    14 września 2013 o 22:03

    Podoba mi się wygląd fig, intrygujące. Do tej pory jadłam tylko suszone i pamiętam, że były naprawdę słodkie i całkiem niezłe 😉
    Chcę spróbować świeżych. A takie połączenie na kanapce jest ciekawe 🙂

    Odpowiedz
  9. Magda C. napisał

    15 września 2013 o 08:15

    Uwielbiam figi, ale na kanapce? Nigdy nie jadłam. Muszę nadrobić koniecznie, bo Twoje kanapki wyglądają znakomicie i kusząco 🙂
    Może być jedną mi podesłała? 😀

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      15 września 2013 o 10:47

      Jasne, poproszę adres na maila, wyślę jutro 😀 !

      Odpowiedz
  10. madlene17 napisał

    15 września 2013 o 10:45

    Wiesz, że marzyły mi się dzisiaj takie kanapeczki na śniadanie?:) Dokładnie takie same!:)

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      15 września 2013 o 10:47

      Poważnie? Zapraszam w takim razie na śniadanie – a raczej późne śniadanie – do Łodzi 😉 Mam jeszcze figi 🙂 !

      Odpowiedz
  11. Ines Sun napisał

    16 września 2013 o 00:04

    O mamo jakie połączenie! Z checią bym skosztowała:)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  12. Ivka napisał

    16 września 2013 o 07:59

    Pysznie!

    Odpowiedz
  13. Gosia Szulc napisał

    26 października 2013 o 21:54

    Najlepsze! aż żal, że sezon na świeże figi jest taki krótki… ale może właśnie dlatego tak dobrze smakują 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl