Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Karmelizowane banany

Niedziela jest zawsze dla mnie dniem rozpusty pod względem śniadań. W tym dniu pozwalam sobie naprawdę na wiele 😉
Karmelizowane banany, gruszki, jabłka to wspaniały dodatek do deserów, lodów, naleśników oraz ciast. Dziś zaserwowałam karmelizowane banany z dodatkiem jogurtu greckiego. Zrobiłam słony karmel. Zapraszam do wypróbowania przepisu 😉 !



Składniki (dla 2 osób) :
2 banany – pokrojone wzdłuż bądź na plasterki. Polecam użycie bananów twardych, nawet jeszcze zielonkawych
pół szklanki brązowego cukru
2 łyżki wody
2 łyżki masła
1/3 łyżeczka soli – opcjonalnie – jeśli lubisz słony karmel
4 – 6 łyżek jogurtu greckiego – opcjonalnie

Wykonanie:
1. Na patelni lub rondelku z grubym dnem rozpuść cukier z wodą. Doprowadź do zagotowania i uzyskania złotego karmelu.
2. Dodaj masło i sól, dobrze wymieszaj do połączenia się składników.
3. Gdy masa będzie jednolita – dodaj banany. Podgrzewaj w karmelu około 5 minut – do momentu aż zmiękną i się zarumienią.
4. Nałóż banany na talerze, dodaj po 2 – 3 łyżki jogurtu greckiego do każdej porcji.

Smacznego 🙂 !


26 stycznia 2014 Kategoria: Ciasteczka muffinki i inne słodkości, Desery, Śniadania komentarzy 30

Komentarze

  1. Mariola napisał

    26 stycznia 2014 o 12:26

    Wygladają smacznie 🙂

    Odpowiedz
  2. Marta Uz napisał

    26 stycznia 2014 o 12:28

    jeszcze jogurt sama zrobisz i wtedy będzie pycha 🙂

    Odpowiedz
  3. Justyna Gonczaronek napisał

    26 stycznia 2014 o 12:30

    Niedzielne śniadania są wspaniałe 😀
    Na bogatooo 😀

    Odpowiedz
  4. Natalie napisał

    26 stycznia 2014 o 13:39

    No , no ! Francuski poranek 🙂

    Odpowiedz
  5. M. napisał

    26 stycznia 2014 o 15:08

    w tygodniu zazwyczaj w ogóle zapominam o śniadaniu ale w niedziele też lubię sobie dogodzić 😀 jeśli chodzi o karmelizowane banany, jestem w stu procentach na tak 😀

    Odpowiedz
  6. Monika napisał

    26 stycznia 2014 o 15:57

    O matko! Jaka pyszna rozpusta:)

    Odpowiedz
  7. Smaczny kąsek napisał

    26 stycznia 2014 o 16:43

    Ale pyszny deser! Chętnie bym podkradła porcję do kawy 🙂

    Odpowiedz
  8. Justyna Żak napisał

    26 stycznia 2014 o 18:00

    świetne:)

    Odpowiedz
  9. La Lolla napisał

    26 stycznia 2014 o 20:29

    ojjj, powiem tak, pocisłabym !!!;p

    Odpowiedz
  10. Poezja Smaku napisał

    27 stycznia 2014 o 00:55

    Takie śniadanie to rozumiem 🙂 świetne

    Odpowiedz
  11. Mątewka napisał

    27 stycznia 2014 o 06:26

    Wygląda bajecznie 🙂

    Odpowiedz
  12. Magda C. napisał

    27 stycznia 2014 o 07:41

    O tak! Pełna rozpusta, wygląda super 🙂

    Odpowiedz
  13. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    27 stycznia 2014 o 15:29

    Idealny deserek 🙂 Chętnie bym się dołączyła do tej rozpusty 😉

    Odpowiedz
  14. MaryJane napisał

    27 stycznia 2014 o 17:21

    Kocham banany! Muszę zrobić sobie kiedyś taki deser! Wygląda pysznie.

    Odpowiedz
  15. kulinarna148 napisał

    27 stycznia 2014 o 19:37

    Słodka rozpusta, uwielbiam banany w każdej postaci 🙂

    Odpowiedz
  16. Kasia napisał

    27 stycznia 2014 o 19:55

    Z jogurtem tak bardziej dietetycznie, ja poproszę z lodami 🙂

    Odpowiedz
  17. Aurora napisał

    28 stycznia 2014 o 07:11

    Cudowna słodzizna :))

    Odpowiedz
  18. bielinka napisał

    28 stycznia 2014 o 08:27

    trzeba przyznać, że faktycznie niezłą miałaś rozpustę! 🙂

    Odpowiedz
  19. judik napisał

    28 stycznia 2014 o 09:11

    Takie desery to ja uwielbiam!! 🙂

    Odpowiedz
  20. DżemDżus napisał

    28 stycznia 2014 o 09:44

    Rzeczywiście rozpustnie sobie poczynasz w niedzielę, ale jestem za taką rozpustą. Podpisuję się pod nią rękami i nogami 🙂

    Odpowiedz
  21. Karola Smyk napisał

    29 stycznia 2014 o 09:45

    takie słodkości a ja na diecie ;-(. Super!

    Odpowiedz
  22. martawkuchni.blog.pl napisał

    29 stycznia 2014 o 11:01

    wygląda rewelacyjnie:) musiało być pyszne:)

    Odpowiedz
  23. SZKATUŁKA COOK napisał

    31 stycznia 2014 o 21:11

    Pysznie i estetycznie i to kakałko 🙂 mniam

    Odpowiedz
  24. Martha napisał

    17 maja 2014 o 16:33

    Mm, pychotka! ; )

    Odpowiedz
  25. Kuna napisał

    8 września 2015 o 13:36

    Robię banany z Twojego przepisu juz od dłuższego czasu i za każdym razem wychodzą przepyszne 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      8 września 2015 o 15:31

      Miło to czytać 🙂 Ja też je uwielbiam ! Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  26. tini napisał

    28 listopada 2016 o 18:17

    wspaniały przepis, słony karmel – mmm! przygotuję dziś wieczorem dla siebie i chłopaka, mam nadzieję, że wyjdzie. pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      4 grudnia 2016 o 22:15

      <3

      Odpowiedz
  27. Iza napisał

    12 marca 2017 o 18:53

    Super, ale ile tego cukru?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      13 marca 2017 o 06:04

      1/2 szklanki ale można dać mniej. 🙂 Spokojnie możesz zmniejszyć do 1/3/ 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl