Niedziela jest zawsze dla mnie dniem rozpusty pod względem śniadań. W tym dniu pozwalam sobie naprawdę na wiele 😉
Karmelizowane banany, gruszki, jabłka to wspaniały dodatek do deserów, lodów, naleśników oraz ciast. Dziś zaserwowałam karmelizowane banany z dodatkiem jogurtu greckiego. Zrobiłam słony karmel. Zapraszam do wypróbowania przepisu 😉 !
Składniki (dla 2 osób) :
2 banany – pokrojone wzdłuż bądź na plasterki. Polecam użycie bananów twardych, nawet jeszcze zielonkawych
pół szklanki brązowego cukru
2 łyżki wody
2 łyżki masła
1/3 łyżeczka soli – opcjonalnie – jeśli lubisz słony karmel
4 – 6 łyżek jogurtu greckiego – opcjonalnie
Wykonanie:
1. Na patelni lub rondelku z grubym dnem rozpuść cukier z wodą. Doprowadź do zagotowania i uzyskania złotego karmelu.
2. Dodaj masło i sól, dobrze wymieszaj do połączenia się składników.
3. Gdy masa będzie jednolita – dodaj banany. Podgrzewaj w karmelu około 5 minut – do momentu aż zmiękną i się zarumienią.
4. Nałóż banany na talerze, dodaj po 2 – 3 łyżki jogurtu greckiego do każdej porcji.
Smacznego 🙂 !
Mariola napisał
Wygladają smacznie 🙂
Marta Uz napisał
jeszcze jogurt sama zrobisz i wtedy będzie pycha 🙂
Justyna Gonczaronek napisał
Niedzielne śniadania są wspaniałe 😀
Na bogatooo 😀
Natalie napisał
No , no ! Francuski poranek 🙂
M. napisał
w tygodniu zazwyczaj w ogóle zapominam o śniadaniu ale w niedziele też lubię sobie dogodzić 😀 jeśli chodzi o karmelizowane banany, jestem w stu procentach na tak 😀
Monika napisał
O matko! Jaka pyszna rozpusta:)
Smaczny kąsek napisał
Ale pyszny deser! Chętnie bym podkradła porcję do kawy 🙂
Justyna Żak napisał
świetne:)
La Lolla napisał
ojjj, powiem tak, pocisłabym !!!;p
Poezja Smaku napisał
Takie śniadanie to rozumiem 🙂 świetne
Mątewka napisał
Wygląda bajecznie 🙂
Magda C. napisał
O tak! Pełna rozpusta, wygląda super 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Idealny deserek 🙂 Chętnie bym się dołączyła do tej rozpusty 😉
MaryJane napisał
Kocham banany! Muszę zrobić sobie kiedyś taki deser! Wygląda pysznie.
kulinarna148 napisał
Słodka rozpusta, uwielbiam banany w każdej postaci 🙂
Kasia napisał
Z jogurtem tak bardziej dietetycznie, ja poproszę z lodami 🙂
Aurora napisał
Cudowna słodzizna :))
bielinka napisał
trzeba przyznać, że faktycznie niezłą miałaś rozpustę! 🙂
judik napisał
Takie desery to ja uwielbiam!! 🙂
DżemDżus napisał
Rzeczywiście rozpustnie sobie poczynasz w niedzielę, ale jestem za taką rozpustą. Podpisuję się pod nią rękami i nogami 🙂
Karola Smyk napisał
takie słodkości a ja na diecie ;-(. Super!
martawkuchni.blog.pl napisał
wygląda rewelacyjnie:) musiało być pyszne:)
SZKATUŁKA COOK napisał
Pysznie i estetycznie i to kakałko 🙂 mniam
Martha napisał
Mm, pychotka! ; )
Kuna napisał
Robię banany z Twojego przepisu juz od dłuższego czasu i za każdym razem wychodzą przepyszne 🙂
Moja pasja smaku napisał
Miło to czytać 🙂 Ja też je uwielbiam ! Pozdrawiam 🙂
tini napisał
wspaniały przepis, słony karmel – mmm! przygotuję dziś wieczorem dla siebie i chłopaka, mam nadzieję, że wyjdzie. pozdrawiam!
Moja pasja smaku napisał
<3
Iza napisał
Super, ale ile tego cukru?
Moja pasja smaku napisał
1/2 szklanki ale można dać mniej. 🙂 Spokojnie możesz zmniejszyć do 1/3/ 🙂