Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Kaszotto z białej kaszy gryczanej z dynią, kurczakiem, porem i fetą

Ale to było dobre ! I zniknęło w mgnieniu oka 🙂 Biała kasza gryczana jest jedną z moich ulubionych. W połączeniu z pieczoną dynią, kurczakiem, porem, dużą ilością tymianku, smakuje obłędnie ! To jedno z tych dań, do których będę często wracać !

dsc_0971

Składniki (2 porcje):
100 g białej kaszy gryczanej
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
1 mały por (biała część)
1 średnia cebula
2 – 3 ząbki czosnku
400 g dyni (u mnie muscat) – waga przed obraniem
1 pierś z kurczaka
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek suszony
300 ml bulionu warzywnego
1/2 natki pietruszki
1/2 opakowania sera typu feta

Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Filet z kurczaka opłucz i pokrój w kostkę – około 1 – 2 cm. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki posiekaj. Łodygę pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki.
Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 – 2 cm. Ser feta pokrój w małą kostkę lub rozkrusz palcami.
Dynię przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj tak – by każda kostka otoczona była oliwą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na na nią dynię, rozłóż ją równomiernie na papierze. Piecz w 200 C przez około 20 minut (lub do momentu aż zrobi się miękka). Odstaw do przestygnięcia.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem, obsmaż dokładnie kurczaka z każdej strony, dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Następnie dodaj suchą kaszę i zalej bulionem. Gotuj do momentu aż kasza zmięknie. Dodaj dynię, wymieszaj. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Wyłóż na talerze, posyp natką pietruszki i serem feta.

dsc_0968

dsc_0960

3 października 2016 Kategoria: Drugie dania, Kasza, Sezonowo, Zdrowo komentarzy 5

Komentarze

  1. Emi napisał

    3 października 2016 o 10:40

    Mniam mniam , wygląda niezwykle smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  2. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    4 października 2016 o 16:39

    mniam 🙂 bardzo lubię ostatnio fetę dodawać właśnie do kaszy i warzyw 🙂

    Odpowiedz
  3. Angie napisał

    4 października 2016 o 17:07

    Jeżeli jest dynia to MUSI być pyszne<3

    Odpowiedz
  4. U Rudej na Talerzu napisał

    5 października 2016 o 05:56

    Och to danie wygląda fenomenalnie ! Widziałam już zdjęcia na Instagramie i się nimi zachwycałam 🙂 Kolory są po prostu obłędne 🙂

    Odpowiedz
  5. kuchniabellissima napisał

    16 listopada 2016 o 18:26

    Apetyczne połączenie. Napewno jest pyszne !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl