Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Kaszotto z białej kaszy gryczanej z kurczakiem, porem i szpinakiem

Cześć ! Ostatnio uzależniłam się od kasz. Gryczana jest chyba moją ulubioną. Codziennie mogłabym jeść takie kaszotta. Danie jest lekkie, pełnowartościowe i sycące. Dodatkowym plusem jest to, że zostało zrobione na jednej patelni. Dania z kaszy często zabieram – na wynos – do pracy. To fajna alternatywa dla sałatki.

DSC_1273

Składniki (2 – 4 porcje):
100 g białej kaszy gryczanej
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
1 mały por (biała część)
1 średnia czerwona cebula
2 – 3 ząbki czosnku
100 – 125 g liści świeżego szpinaku
1 pierś z kurczaka (około 250 g)
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek suszony
300 ml bulionu warzywnego
1/2 natki pietruszki

Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Filet z kurczaka opłucz i pokrój w kostkę – około 1 – 2 cm. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz. Natkę pietruszki posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem, obsmaż dokładnie kurczaka z każdej strony, dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Następnie dodaj suchą kaszę i zalej bulionem. Gotuj do momentu aż kasza zmięknie, następnie dodaj szpinak, mieszaj do momentu aż 'zwiędnie’. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Wyłóż na talerze, posyp natką pietruszki.

Smacznego !

DSC_1287

29 marca 2016 Kategoria: Drugie dania, Kasza, Zdrowo komentarzy 10

Komentarze

  1. Magda C. napisał

    29 marca 2016 o 07:47

    Smakowicie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  2. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    29 marca 2016 o 18:41

    takie mieszanki kasz często goszczą i w mojej kuchni 🙂 nawet nie wiem, którą kaszę wolę bardziej, jem je naprzemiennie 🙂

    Odpowiedz
  3. Hrabina w kuchni napisał

    30 marca 2016 o 18:28

    Twoje danie bardzo przypadło mi do gustu, chętnie zjadłabym je 🙂

    Odpowiedz
  4. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    2 kwietnia 2016 o 20:32

    Jak pysznie 🙂

    Odpowiedz
  5. marcela napisał

    6 kwietnia 2016 o 17:39

    kaszotto zawsze na tak!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz
  6. cookiemonster napisał

    7 kwietnia 2016 o 10:32

    Wygląda apetycznie i na pewno świetnie smakuje! 🙂

    Odpowiedz
  7. Agnieszka Wieczorek napisał

    10 kwietnia 2016 o 10:05

    Ja również bardzo lubię wszelkie kasze, choć chyba najbardziej jaglaną 🙂 Pomysł na kaszotto super 🙂 Aż się chce je od razu zjeść

    Odpowiedz
  8. zjedz_mnie napisał

    11 kwietnia 2016 o 10:10

    To Twoje uzależnienie nie jest takie złe. Kasze są zdrowe, a jak jeszcze tak apetycznie przygotowane jak Twoja, to korzyść podwójna:)

    Odpowiedz
  9. alezakwas napisał

    20 kwietnia 2016 o 13:21

    Kasza na sposób wytrawny to jest to!

    Odpowiedz
  10. Sidor napisał

    13 lipca 2016 o 17:33

    Kaszotto to rewelacyjna potrawa warto zapoznać się z wersją tego dania w każdej odsłonie. Kaszę można łączyć naprawdę z wszystkim. Moim zdaniem jest zdecydowanie lepsza od ryżu i człowiek bardziej się nasyci taką potrawą. Polecam kaszotto zwłaszcza z warzywami. Przepis jest super

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl