Cześć ! Dziś jeden z moich ulubionych obiadów czyli kaszotto z białej kaszy gryczanej. Zrobiłam wersję z pomidorami, kurczakiem, selerem naciowym i fetą. Palce lizać 🙂 !
Składniki (2 porcje):
100 g białej kaszy gryczanej
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
1 – 2 łodygi selera naciowego – pokrojone w drobną kostkę
1 średnia cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
1 pierś z kurczaka
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek suszony
300 ml bulionu warzywnego
1/2 pęczka grubego szczypiorku
1/2 opakowania sera typu feta
1/2 szklanki białego wina
Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Filet z kurczaka opłucz i pokrój w kostkę – około 1 – 2 cm. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. szczypior pokrój, łodygi selera naciowego – pokrój w drobną kostkę. Ser feta pokrój w małą kostkę lub rozkrusz palcami.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem, obsmaż dokładnie kurczaka z każdej strony, dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj cebulę i seler, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Następnie dodaj suchą kaszę i po 1 minucie – wino. Gotuj do momentu aż kasza wypije wino. Dodaj pomidory wraz z zalewą. Gotuj 4-5 minut, następnie wlej bulion. Gotuj do momentu aż kasza zmięknie. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Wyłóż na talerze, posyp szczypiorem i serem feta.
Danie w sam raz na jesień. Brzmi i wygląda smacznie!
boskie kaszotto – tylko tyle przychodzi mi na myśl : )
Takim daniem bym na pewno nie pogardziła – aromatyczne, gorące, czyli pokrzepiajace 😉
wpraszam się , a co ! 😀
Ja się skuszę na to pyszne danie 🙂
super na zdrowy posiłek 🙂
Na tę porę roku to strzał w 10:)