Cześć ! Za oknem szaro i zimno. W takie dni ratuje mnie tylko mocno rozgrzewające danie. Dziś mam dla Was kiełbasę chorizo z ciecierzycą i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym. Danie z serii jednogarnkowych. Niepozorne a jednak pyszne. Zdecydowanie poprawiło mi dziś humor 🙂 !
Składniki (2 duże porcje):
200 g kiełbasy chorizo
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
1 średnia czerwona cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy (400 g)
1 puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/2 puszki wody po przepłukaniu puszki
1 mała puszka czerwonej fasoli
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, kumin, 1 łyżeczka brązowego cukru
Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w plastry.
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj kiełbasę chorizo i smaż ją około 4 minut, mieszając. Zdejmij ją z patelni na papierowy ręcznik, zostawiając tłuszcz na patelni. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Dodaj pomidory, wodę po przepłukaniu puszki po pomidorach, dopraw solą, pieprzem, kuminem i cukrem. Smaż kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj chorizo, ciecierzycę i czerwoną fasolę, całość gotuj razem około 5 minut. w razie potrzeby – ponownie dopraw. Wyłóż na talerze, możesz podawać z kromką chleba.
Smacznego !
wedelka napisał
Zjadłabym nawet teraz. Uwielbiam takie jednogarnkowe, rozgrzewające dania 🙂
Moja pasja smaku napisał
Idealne na taką pogodę <3
Marzena napisał
Stwierdzam, że stanowczo za mało jem ciecierzycy. To taka fasolka po bretońsku po nowemu:-) Bardzo mi pasuje:-)
Agnieszka Wieczorek napisał
Też bym zjadła z chęcią takie danie na obiad. Pyszne i sycące 🙂
Magda C. napisał
Mmm uwielbiam chorizo, coś dla mnie 🙂
tartelett.blogspot.com napisał
Uwielbiam takie połączenia! Wygląda błędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej…
Pixel napisał
Swietny przepis, ja robie podobnie, z ta roznica, ze nie uzywam oleju do smazenia, bo chorizo jest dosc tluste, podsmazam kielbache, pozniej wrzucam cebule i czosnek, chwile smaze, dodaje jedna papryke czerwona, smaze chwile z przyprawami (kmin rzymski, nasiona kopru wloskiego, troszke soli, papryka wedzona slodka, papryka wedzona ostra), dodaje pomidory i dusze z 10 min, nastepnie ciecierzyce (jest twardsza od fasoli, wiec fasole dodaje jako ostatnia, znow dusze z 5-10 min) i na koniec swieza kolendre (mozna dodac troche smietany jesli bedzie za ostre, ja nie dodaje).
Pozdrawiam i smacznego
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie za komentarz. Brzmi pysznie! Pozdrawiam ciepło! 🙂
Pixel napisał
Zapomnialem dodac
Smakuje najlepiej na drugi dzien lub trzeci (wtedy nabiera mocy 😉
Pozdrawiam
Moja pasja smaku napisał
Dziękuję pięknie! Pozdrawiam 🙂