Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Kiełbasa chorizo z ciecierzycą i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym

Cześć ! Za oknem szaro i zimno. W takie dni ratuje mnie tylko mocno rozgrzewające danie. Dziś mam dla Was kiełbasę chorizo z ciecierzycą i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym. Danie z serii jednogarnkowych. Niepozorne a jednak pyszne. Zdecydowanie poprawiło mi dziś humor 🙂 !

1 (1)

Składniki (2 duże porcje):
200 g kiełbasy chorizo
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
1 średnia czerwona cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy (400 g)
1 puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/2 puszki wody po przepłukaniu puszki
1 mała puszka czerwonej fasoli
sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, kumin, 1 łyżeczka brązowego cukru

Wykonanie:
Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w plastry.
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj kiełbasę chorizo i smaż ją około 4 minut, mieszając. Zdejmij ją z patelni na papierowy ręcznik, zostawiając tłuszcz na patelni. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Dodaj pomidory, wodę po przepłukaniu puszki po pomidorach, dopraw solą, pieprzem, kuminem i cukrem. Smaż kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj chorizo, ciecierzycę i czerwoną fasolę, całość gotuj razem około 5 minut. w razie potrzeby – ponownie dopraw. Wyłóż na talerze, możesz podawać z kromką chleba.

Smacznego !

1 (2)

8 października 2015 Kategoria: Drugie dania komentarzy 10

Komentarze

  1. wedelka napisał

    8 października 2015 o 10:26

    Zjadłabym nawet teraz. Uwielbiam takie jednogarnkowe, rozgrzewające dania 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      22 października 2015 o 11:07

      Idealne na taką pogodę <3

      Odpowiedz
  2. Marzena napisał

    8 października 2015 o 10:39

    Stwierdzam, że stanowczo za mało jem ciecierzycy. To taka fasolka po bretońsku po nowemu:-) Bardzo mi pasuje:-)

    Odpowiedz
  3. Agnieszka Wieczorek napisał

    10 października 2015 o 14:34

    Też bym zjadła z chęcią takie danie na obiad. Pyszne i sycące 🙂

    Odpowiedz
  4. Magda C. napisał

    19 października 2015 o 14:48

    Mmm uwielbiam chorizo, coś dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  5. tartelett.blogspot.com napisał

    19 października 2015 o 16:31

    Uwielbiam takie połączenia! Wygląda błędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej…

    Odpowiedz
  6. Pixel napisał

    7 października 2020 o 10:28

    Swietny przepis, ja robie podobnie, z ta roznica, ze nie uzywam oleju do smazenia, bo chorizo jest dosc tluste, podsmazam kielbache, pozniej wrzucam cebule i czosnek, chwile smaze, dodaje jedna papryke czerwona, smaze chwile z przyprawami (kmin rzymski, nasiona kopru wloskiego, troszke soli, papryka wedzona slodka, papryka wedzona ostra), dodaje pomidory i dusze z 10 min, nastepnie ciecierzyce (jest twardsza od fasoli, wiec fasole dodaje jako ostatnia, znow dusze z 5-10 min) i na koniec swieza kolendre (mozna dodac troche smietany jesli bedzie za ostre, ja nie dodaje).

    Pozdrawiam i smacznego

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      7 października 2020 o 17:29

      Dziękuję pięknie za komentarz. Brzmi pysznie! Pozdrawiam ciepło! 🙂

      Odpowiedz
      • Pixel napisał

        8 października 2020 o 08:49

        Zapomnialem dodac
        Smakuje najlepiej na drugi dzien lub trzeci (wtedy nabiera mocy 😉
        Pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Moja pasja smaku napisał

          11 października 2020 o 11:15

          Dziękuję pięknie! Pozdrawiam 🙂

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl