Dziś niedziela, warto więc pomyśleć o prostym i szybkim w wykonaniu obiedzie. Chyba nikt z nas nie ma ochoty spędzić całego dnia w kuchni 😉 Zaproponuję Wam kieszonki z kurczaka zapiekane w piekarniku. Kombinacji farszy jest wiele i każdy może go przygotować według własnych upodobań. W moich kieszonkach znajdą się suszone pomidory, mozzarella i szczypiorek. Przyprawię je jedynie solą i pieprzem. Piersi są dość syte więc podam je z ogórkiem małosolnym.
Składniki (2 porcje)
– 2 duże piersi kurczaka
– sól i pieprz
– 1 duża kulka mozzarelli lub 4 małe
– kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– oliwa z oliwek
Inne:
– patyczki do szaszłyków, wykałaczki
Przygotowanie:
1. Opłucz następnie osusz papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka. Rozłóż je płasko na blacie i zrób poziome nacięcie w miejscu najgrubszej części kurczaka. Zrobisz w ten sposób kieszonkę. Oprósz solą i pieprzem – zarówno na zewnątrz jak i w środku.
2. Posiekaj pomidory, pokrój mozzarellę, podziel składniki na pół. Włóż pomidory, mozzarellę oraz szczypiorek do każdej z piersi.
3. Delikatnie zepnij piersi patyczkami do szaszłyków, by nadzienie nie wypłynęło na zewnątrz. Natrzyj oliwą z oliwek.
4. Piersi układam na okrągłej metalowej kratce do pieczenia i wkładam do rozgrzanego do 200 C piekarnika. Piersi powinny się piec około 50 minut.
5. Podaj z czym tylko masz ochotę 😉
Smacznego 🙂 !
Dodaj komentarz