Cześć !
Mam dziś dla Was mini konkurs weekendowy. Zadanie jest proste. Szukam inspiracji na jesienne ciasto. Chciałabym by było aromatyczne – by podczas pieczenia – pięknie pachniało nim w całym domu. Może jakaś ciekawa wersja szarlotki ? Może być tylko opis jednak przepisy będą bardzo mile widziane. Jeśli jakieś ciacho szczególnie przypadnie mi do gustu – upiekę je i trafi na bloga 🙂 Preferuję także ciasta bez pieczenia.
Do wygrania jest cudna książka „Cukiernia Lidla” , w której zajdziecie przepisy Pawła Małeckiego. Książka jest naprawdę pięknie wydana. Posiadam 2 więc 1 chętnie komuś oddam 🙂
Poproszę o przepisy / opisy ciast pod tym wpisem. Na odpowiedzi czekam do poniedziałku 28.09 do godziny 23:59. Wyniki będą w środę 30.09 lub czwartek 1.10 – w zależności od ilości zgłoszeń – w tym wpisie.
Książkę wyślę na własny koszt.
Ps. Będzie mi miło jeśli polubisz mój fanpage – Moja pasja smaku (klik) 🙂
Zainspirujcie mnie 🙂 !
Sernik z pianką
Spód:
200 g herbatników
pół kostki masła
2 łyżki cukru
Herbatniki zblendować, zalać roztopionym masłem z cukrem i wyłożyć formę – niewielką – do ciasta. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Ciasto:
400 g sera na serniki
400 g jogurtu greckiego
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. kokosu
4 jajka
1 budyń waniliowy
Zmiksować ser, jogurt, cukier.
Dodawać po 1 jajku, a z ostatnim wsypać kokos i budyń. Chwilę zmiksować razem i wylać na spód z herbatników,.
Piec w 165 st. – ok. 60 minut. Ja piekłam 55 minut, i studziłam w piekarniku. Pozostawić ciasto do rana (lub wystudzenia), a rano:
Pianka:
Podgrzać 200 ml kremówki z 1 czekoladą gorzką i 3 łyżkami kakao. Wystudzić
300 ml kremówki ubić na sztywno. Dodać czekoladę roztopioną i wystudzone 2 łyżki żelatyny w 1/2 szkl. wody.
Wylać na sernik i wystudzić
Ładni wygląda i pysznie smakuje !
Oj, niestety mało jesienne 🙂
Tarta z owocami jesieni:
Spód:
250 g mąki
½ kostki masła
2 łyżki cukru pudru
nieco bardzo zimnej wody
nadzienie:
200 ml śmietanki słodkiej kremówki
2 duże jajka
3 łyżki cukru pudru
10-12 dojrzałych śliwek lub pól na pół (w mojej wersji)
Miksujemy mąkę, masło i cukier puder, aż składniki się połączą i powstaną drobniutkie grudki. Wciąż miksując dolewamy zimnej wody aż powstanie kula. Wkładamy ją na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wałkujemy i wykładamy nim formę (u mnie silikonowa). Pieczemy około 10 minut. Można dać jakieś obciążenie, ja dałam fasolę. Po 15 minutach zdjąć fasolę i piec jeszcze 15 minut.
Na podpieczony spód układamy połówki owoców. W naczyniu mieszamy śmietankę z jajkami i cukrem. Zalewamy delikatnie owoce wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
Tort z jabłkami:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kg jabłek np Czempion
budyń waniliowy lub śmietankowy
500 ml kremówki
2 śmietan fixy
4 łyżki cukru
Białka ubić z cukrem. W szklance przygotować żółtka zmieszane z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka, wolno wymieszać, dodać mąkę. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec 35 minut. Po wystudzeniu kroimy ciasto na 3 części. Obrane jabłka kroimy w kostkę i prażymy w garnku z 4 łyżkami wody i 2 łyżkami cukru. Budyń rozrabiamy w pół szklanki wody i wlewamy do jabłek i gotujemy. Budyń z jabłkami wykładamy na pierwszą część biszkoptu i przykrywamy drugim. Kremówkę ubijamy z cukrem i fixem. Kremem smarujemy drugi biszkopt oraz wierzch i boki. Tort można udekorować pokrojonymi jabłkami i startą czekoladą, dla zmiany koloru, dla kontrastu.
Jeśli masz ochotę na ciasto, które będzie pachniało tak t, że sąsiedzi będą wystawali pod drzwiami to proponuję przepyszne ciasto cynamonowe z jabłkami:) Składniki:
1 szkl. cukru
4 jajka
¾ szkl. oleju
2 szkl. mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 jabłek
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon i utrzeć na gładką masę. Jabłka pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypanej kaszką manną blachę. Piec ok. 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
A ja proponuję przepis na ciasto, ale jednoporcjowe – śniadaniowe, które można pochłonąć o poranku bez żadnych wyrzutów sumienia – zdrowe, przepyszne i bardzo jesienne 🙂
Jednoporcjowe marchewkowo-dyniowe ciasto owsiane ze skorupką z orzechów włoskich :
(link na blogu ze zdjęciami : http://navynut.blogspot.com/2015/09/550.html)
Przepis (przybliżony) – 1 porcja :
3-4 łyżki puree z dyni,
2 małe marchewki starte na drobnych oczkach,
1 jajko,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
szczypta soli,
1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić miodem, cukrem, stewią etc),
1/3 szklanki mleka,
trochę mniej niż 1/2 szklanki dowolnej mąki (u mnie owsiana),
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Dynię wymieszać ze startą marchewką. Dodać jajko, przyprawy, słodzidło, mleko oraz mąkę. Wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać orzechami. Piec ok 25-30 minut w 200 * C.
Na ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy ( proszek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl. cukru
1 margaryna (250 g )
5 żółtek
2 łyżki gęstej śmietany
Na piankę:
5 białek
szczypta soli
1 op. kisielu wiśniowego
2 łyżki soku z cytryny
0,5 szkl. cukru
Owoce:
Słoik śliwek z kompotu ( lub ok 0,5 kg świeżych)
Płatki migdałów
Wykonanie:
Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części (3/4 i 1/4 ) , mniejszą włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na dość dużą blachę
(ok.20 x 30cm), wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec .
W tym czasie śliwki osączyć z kompotu lub jeśli są świeże to wypestkować, przekroić na pół i ułożyć otworami do góry na podpieczonym cieście.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier i ubić do sztywności . Dosypać proszek kisielowy i sok z cytryny, ubijać do wymieszania się składników. Wyłożyć pianę na śliwki
Zmrożone ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę i posypać płatkami migdałów. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45minut.Gdy ciasto ostygnie-posyłać cukrem pudrem 🙂
Zamiast kisielu można dodać dwie łyżki cynamonu 🙂 Ciasto jest bardzo pyszne. Kwaśny smak śliwek idealnie współgra ze słodkim posmakiem ciasta.
Królewska szarlotka
Ciasto:
140g mąki pszennej
2 żółtka
1jajko
60g mąki ziemniaczanej
170g masła/ margaryny
150g cukru
Masa z jabłek
1,5 kg startych jabłek na grubych oczkach
2 galaretki agrestowe
20g masła
Masa śmietankowa
500ml śmietany kremówki 30%
300g sera mascarpone
100g cukru pudru
100g jogurtu naturalnego
5 łyżeczek żelatyny
100ml wrzątku
Wierzch:
Galaretka agrestowa
Woda zgodnie z opisem na opakowaniu galaretki
Wykonanie:
Składniki na ciasto w pokojowej temperaturze. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Nadal ucierając dodawać po żółtku, a potem jajko. Mąki połączyć ze sobą, przesiać do masy i połączyć z nią. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec przez 20-25min. W temp. 180 stopni z termoobiegiem. Następnie przestudzić.
Stratę jabłka włożyć do garnka wraz z masłem i smażyć przez 10min. Następnie wsypać galaretki, nadal skarżąc, aż sie nie rozpuszczą. Odstawić, aż będzie powoli tężeć. Wtedy wylać na przesadzone, zwilżone ciasto sokiem jabłkowym wymieszanym z wodą. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem. Następnie powoli dodajemy ser i jogurt naturalny, misujemy za do połączenia składników. Rozpuszczoną we wrzątku, przestudzoną żelatynę dodajemy do masy i miksujemy. Kiedy masa jabłkowa stężeje to dodajemy masę śmietanową. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Gdy będzie po woli tężała, a masa śmietanową będzie już zwarta, to można wylać galaretkę, która można ozdobić startą gorzką czekoladą.
Witam serdecznie 🙂
Polecam ciasto, które w naszej rodzinie nazywamy JESIENNĄ CHMURKĄ.
1. Najpierw należy przygotować kruche ciasto z:
– 37 dag mąki pszennej
– szczypty soli
– 220 g masła
– 4 łyżki cukru
– 2 żółtek
– 4 łyżek zimnej wody
Odstawiamy gotowe ciasto na około godzinę do lodówki.
2. W tym czasie przygotowuję owoce. Używam jabłek lub śliwek. Myję je i kroję na mniejsze cząstki. Ilość owoców dobieram wg uznania.
3. Przygotowuję piankę z:
4 białek, 1 budyniu waniliowego lub śmietankowego i pół szklanki cukru.
Białka ubijam na sztywną pianę. Wsypuję budyń i delikatnie mieszam.
4. Wyciągam ciasto i wylepiam okrągłą formę. Ja lubię przygotowywać ciasto w formie na tartę. Nakłuwam widelcem i podpiekam w 180-190 stopniach.
5. Wyciągam ciasto po kilkunastu minutach z piekarnika i delikatnie studzę.
Smaruję je ulubiony dżemem. Fajny posmak uzyskamy dzięki jakiemuś kwaskowatemu smakowi. Na dżemie układam jabłka lub śliwki i posypuję cukrem.
Znowu chwileczkę podpiekam.
Wyciągam ciasto, by wyłożyć piankę i piekę około 25 minut.
W domu pachnie cudownie. 🙂
Pozdrawiam!
Aneta
Ciasto orzechowe:
6 jajek
200 g cukru
400 g zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżka oleju orzechowego
tłuszcz do wysmarowania formy
Nagrzać piekarnik do temperatury 175’C. Jajka ubić na puszystą masę. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i cukier waniliowy dobrze wymieszać i porcjami dodawać do masy, miksując. Na końcu dodać olej, wymieszać. Piec w foremce prostokątnej o długości 30 cm 60- 75 minut. Ciasto po upieczeniu można polać polewą czekoladową.
Ciasto jest aromatyczne, wilgotne, idealne na jesień…
Przygotuj orzechy:
3 łyżki syropu klonowego
50 g uprażonych orzechów włoskich
Aby podprażyć orzechy, nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyp je na blachę i podpiecz przez 8 minut. Wyjmij i pozostaw do wystygnięcia. Następnie posiekaj lekko orzechy i umieść w rondelku z syropem klonowym. Na średnim ogniu zacznij je podgrzewać do momentu, aż w całości wchłoną syrop klonowy. Zajmie to około 3 – 4 minut. Wyłóż je z garnka na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
Zrób ciasto:
160 g mąki
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
86 g masła
80 g maślanki
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
110 g syropu klonowego
100 g świeżej żurawiny
ok.4-5 twardych jabłek
W misce zmieszaj ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj masło i rozetrzyj je palcami z sypkimi składnikami, aż całkowicie zostanie przez nie wchłonięte. W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą maślankę, jajka, esencję waniliową i syrop klonowy. Dodaj połowę mikstury do mąki i ucieraj wszystko mikserem przez około minutę. Dodaj pozostałą część i kontynuuj ucieranie. Dodaj do ciasta orzechy, żurawinę, pokrojone jabłka i delikatnie połącz je z ciastem za pomocą silikonowej szpatuły. Ciasto przełóż łyżką do nasmarowanej tłuszczem podłużnej keksówki (23 cm) i piecz w 170ciu stopniach przez 60 – 70 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika, daj mu chwilę odpocząć. Wyjmij je z formy i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ciasto udekoruj lukrem, który zrobisz mieszając 70 g cukru pudru z 3-4 łyżkami syropu klonowego.
Ciasto świetnie smakuje i przepięknie pachnie.
Placek z całymi jabłkami… mój ulubiony prosty i pyszny:)
Składniki :
jaja – 3 szt,
mąka – 200 g,
cukier – 150 g,
olej – 130 ml,
sól – mała szczypta,
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
jabłka – 10 szt,
rodzynki – 150 g,
rum – 30 ml,
czekolada 70g/opcjonalnie masa karmelowa,
cynamon – 1 czubata łyżeczka,
tłuszcz i bułka tarta do wsysmarownia blaszki.
Przygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć. Ja korzystałam z łyżeczki do robienia kulek. Rodzynki namoczyć w rumie. Czekoladę połamać na kawałki.
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę (jak na biszkopt). Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i połową łyżeczki cynamonu. Do ubitych jaja wsypać mąkę, wlać olej i wymieszać dokładnie masę korzystając z miksera – mieszać krótko tylko do połączenia składników.
Blaszkę – tortownicę ok. 22 cm lub podobnej wielkości blaszkę kwadratową natłuścić i wysypać bułka tartą. Wylać ciasto na spód blaszki. Na cieście układać jabłka.
Rodzynki odsączyć i wymieszać z resztą cynamonu. Każde jabłko wypełniać do połowy rodzynkami i na rodzynakch układać kawałek czekolady. Ponieważ mnie zostało jedno nadplanowe jabłko, to starłam go i na czekoladzie układałam odrobinę jabłkowych wiórek – nie jest to jednak konieczne. Piec w temperturze ok. 180 stopni przez mniej więcej godzinę.
Ostanio piekłam pyszna tarte cynamonowa z rabarbarem i gruszkami w winie. Dla wszystkich amatorow cynamonu(pachnie bardzo aromatychnie):) Przepis wymyslilam sama jednak ciasto wyszlo swietne;) polecam na niedzielny deser. Magda
Jaglana bezglutenowa szarlotka na jesienną polską złotą jesień 🙂
Potrzebujemy 🙂
350 g surowej kaszy jaglanej
1,5 kg jabłek
1 solidną łyżkę oleju kokosowego (albo oliwy lub masła)
1 łyżkę cukru z wanilią lub ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki cynamonu
1 kopiastą łyżkę miodu lub zmiksowanych daktyli
1/4-1/3 szklanki soku z owoców dzikiej róży (nie musi go być)
Kaszę musimy opłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą,następnie przelewamy ją wrzątkiem.Kaszy nie gotujemy 🙂 Jabłka obieramy i trzemy na tarce.Mieszamy wszystkie składniki.Przekładamy masę do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (formy silikonowej,teflonowej lub ceramicznej nie trzeba wykładać).Ciasto władamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok 60 minut do zezłocenia się wierzchu ciasta. Można też przykryć ciasto arkuszem papieru, wtedy równomierniej się upiecze.Potem jeszcze podpiekamy 10 minut pod górną grzałką,żeby uzyskać fajniusią chrupiącą skórkę.Szarlotki jaglanej nie należy wyciągać z formy, zanim całkowicie nie wystygnie,bo będzie się kruszyć.
Smacznego Paula!
Ulala.. konkurs kuszący, a przepisów tak wiele! 🙂
Sernik z cynamonem i orzeszkami
Składniki:
Na spód:
-140 g ciastek pełnoziarnistych Digestive
-40 g roztopionego masła
-1 łyżeczka cynamonu
Na masę serową:
-500 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
-200 g syropu z agawy
-3 łyżki mąki żytniej
-1,5 łyżeczka cynamonu
-3 jaja
-posiekane orzechy: do posypania po wierzchu sernika, mogą byc podprażone
Wykonanie:
Spód:
Ciastka pokruszyć lub zmielić blenderem. Dodać masło, cynamon, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 20 – 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie gotową masą ciasteczkową, wyrównać.
Masa serowa:
Twaróg zmiksować, powoli dodawać jaja, po każdym miksując. Wlać syrop, zmiksować. Dodać mąkę, cynamon.
Gotową masę (będzie bardzo rzadka) wylać na ciasteczkowy spód.
Na górę delikatnie wysypać warstwę posiekanych orzeszków (dowolnych).
Piec około 70 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć folią, jakby zbyt szybko 'łapało’ kolor’.
Ostudzić, włożyć przynajmniej na 3 godziny do lodówki, lub na całą noc.
Najwspanialszym i nieodłącznym elementem jesieni jest dla mnie najlepsze, aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi.:) Jest korzenne, idealnie jesienne- polecam!
Składniki:
1,5 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
3/4 szklanki posiekanego na małe kawałeczki ananasa (może być z puszki- odsączony)
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
1/2 szklanki oleju (np. rzepakowy)
3 jajka
Składniki wystarczy wymieszać, wyłożyć do formy o średnicy 25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i wyrównać. Przed upieczeniem masa nie wygląda zachęcająco 😉 Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 – 45 minut lub do „suchego patyczka”.
Po wystudzeniu smaruję ciasto z wierzchu masą z serka:
500 g kremowego serka, np. mielonego twarogu dobrej jakości
3/4 szklanki cukru pudru
100 g miękkiego masła
i posypuję ok. 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Pycha! 🙂
Bardzo pyszne i aromatyczne ciasto z owoców sezonowych. Podczas pieczenia wydobywa się nieziemski zapach przypraw. To moje ulubione ciasto, więc zawsze biorę porcję x2 (na dużą brytfanne ) ponieważ tak szybko znika 🙂
Składniki:
2 szklanki dyni startej na drobnej tarce
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 figi + 3-4 figi do dekoracji
1 gruszka + 1 gruszka do dekoracji
3 śliwki + 3 śliwki do dekoracji
2 garści orzechów laskowych
100 g mlecznej czekolady
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy do niej mąkę i olej. Na końcu dodajemy startą na drobnej tarce dynię, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, goździki i imbir. Do gotowego ciasta dorzucamy 3 figi pokrojone na mniejsze kawałki, 1 gruszkę obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę, 3 śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz orzechy laskowe – orzechy możemy zostawić w całości lub przekroić na połówki. Całość delikatnie mieszamy Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy – użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 50-60 minut. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy po wierzchu czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Zanim czekolada zastygnie, na wierzchu ciasta układamy pokrojone gruszki, figi i śliwki.
POLECAM !!! 🙂
Przepis na ciasto z dyni, bardzo smaczne i aromatyczne. Cała rodzina pochłania go w całości, więc biorę wszystkie porcję x2 (na dużą brytfanke), aby było go jeszcze więcej. Dobrane przyprawy czuć już od momentu przyrządzania 🙂
Składniki
2 szklanki dyni startej na drobnej tarce
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 figi + 3-4 figi do dekoracji
1 gruszka + 1 gruszka do dekoracji
3 śliwki + 3 śliwki do dekoracji
2 garści orzechów laskowych
100 g mlecznej czekolady
1/4 łyżki mielonych goździków
1 łyżka świeżo startego imbiru
1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy do niej mąkę i olej. Na końcu dodajemy startą na drobnej tarce dynię, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Do gotowego ciasta dorzucamy 3 figi pokrojone na mniejsze kawałki, 1 gruszkę obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę, 3 śliwki pokrojone na mniejsze kawałki oraz orzechy laskowe – orzechy możemy zostawić w całości lub przekroić na połówki. Całość delikatnie mieszamy Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy – użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 50-60 minut. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy po wierzchu czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Zanim czekolada zastygnie, na wierzchu ciasta układamy pokrojone gruszki, figi i śliwki.
POLECAM!!! 🙂
Prawie zapomniałem o konkursie!
Cynamonowy sernik z wiśniami
500g herbatników
1 kostka masła
2 kostki twarogu
2 duże śmietany „kremówki”
100g cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1 łyżka cynamonu
Konfitura wiśniowa
Herbatniki mielimy na pył, łączymy z roztopionym masłem. Powstałą masą wykładamy spód blachy i mocno ubijamy palcami. Blachę wkładamy do lodówki.
Twaróg blendujemy z cukrem i cynamonem na gładką masę. Dodajemy ubitą śmietanę i żelatynę (uprzednio namoczoną i rozpuszczoną w wodzie). Masę wykładamy na herbatnikowy spód i wstawiamy do lodówki do ścięcia. Podajemy z konfiturą wisniową (najlepiej ciepłą). Smacznego!