Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Kopytka dyniowe

Kopytka, gnocchi czy też kluseczki dyniowe. Przypadną do gustu każdemu ! Można je podać prosto z wody lub też odsmażyć. Moje ulubione – z dodatkiem masła szałwiowego, posypane dużą ilością grana padano. Skusicie się 🙂 ?

DSC_0367

Składniki (4 porcje):
1 dynia hokkaido (około 1 kg) *
1/2 kg ziemniaków
1 niepełna szklanka mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki sera grana padano – drobno startego + dodatkowo odrobina
1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 – 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka soli himalajskiej
1 jajko
1 żółtko

Masło szałwiowe: 3 czubate łyżki masła, kilka listków świeżej szałwii

* waga po pozbyciu się nasion: 800 g

Wykonanie:
Przygotuj dynię: Umyj ją i pokrój na kilka kawałków. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię rozłóż na blasze do pieczenia skórką do dołu. Piecz w 200 C około 45 – 60 minut – lub do momentu aż dynia będzie miękka. Warto sprawdzać co jakiś czas – czy widelec swobodnie zagłębi się w miąższu. Dynię po upieczeniu obierz ze skórki a miąższ zmiksuj na gładką masę. Jeśli po zmiksowaniu wypłynie sok, musisz go odparować. W tym celu smaż puree przez około 20 minut na patelni, często mieszając.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie – odcedź je i gorące przepuść przez praskę do ziemniaków. Odstaw do przestygnięcia.
Do dużej miski dodaj ziemniaki, dynię, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ser grana padano, jajko oraz żółtko, dopraw solą, paprykami i gałką muszkatołową. Całość zagnieć i uformuj gładką kulę. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj z masy wałki o średnicy 1,5  – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj kopytka i gdy wypłyną na powierzchnię – gotuj je jeszcze około 1 – 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze, dobrze odsączając z wody.
Na małej patelni rozgrzej masło, dodaj szałwię, podgrzewaj chwilkę (uważaj, by nie przypalić masła!). Kopytka polej masełkiem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem według uznania, posyp startym grana padano.

Smacznego !

DSC_0361

2 listopada 2015 Kategoria: Drugie dania, Sezonowo, Wege komentarzy 12

Komentarze

  1. Kasia napisał

    2 listopada 2015 o 08:51

    cudnie, właśnie poszukiwałam przepisu na kluseczki dyniowe. Chętnie wypróbuję Twój 🙂
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Delicious Titbits napisał

    2 listopada 2015 o 12:21

    uwielbiam te kopytka 🙂 muszę się pokusić o wpis na blogu..Twoje prezentują się fantastycznie

    Odpowiedz
  3. amandaricci-butikzprzepisami napisał

    2 listopada 2015 o 13:50

    Takich kopytek jeszcze nie próbowałam! Wyglądają smakowicie! 🙂

    Odpowiedz
  4. Salvador Dali napisał

    2 listopada 2015 o 16:15

    zaskoczyłaś mnie.. muszę ich spróbować, bo brzmią geeenialnie! 😉 i z masełkiem, mm… 🙂

    Odpowiedz
  5. Agnieszka Wieczorek napisał

    2 listopada 2015 o 20:11

    Pewnie, że się skuszę! Ja najbardziej lubię odsmażane, polane sosem pieczarkowym 🙂 Niebo w gębie

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      3 listopada 2015 o 09:30

      Sos pieczarkowy ?! Dziękuję za świetną i smakowitą inspirację 🙂 !

      Odpowiedz
  6. Artur napisał

    3 listopada 2015 o 17:53

    Fantastyczny pomysł 😀 Uwielbiam kopytka, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłem. Na pewno wrócę do tego przepisu.

    Odpowiedz
  7. Ania napisał

    3 listopada 2015 o 23:10

    maja boski kolor 🙂

    Odpowiedz
  8. gin napisał

    5 listopada 2015 o 20:26

    Dla mnie odsmażone na szałwiowym masełku właśnie – poezja 🙂

    Odpowiedz
  9. Magda C. napisał

    7 listopada 2015 o 16:22

    Cudne kopytka, super pomysł i piękny kolor 🙂

    Odpowiedz
  10. Ania napisał

    11 listopada 2015 o 17:04

    mają boski kolorek! 🙂

    Odpowiedz
  11. Marcel napisał

    7 grudnia 2015 o 19:13

    PYSZNE?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (188)
  • Grzyby (32)
  • Inne (8)
  • Kasza (27)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (100)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (18)
  • Ryby (16)
  • Ryż (47)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (105)
  • Śniadania (81)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (140)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Panda - Kurczak w mleku kokosowym
  • Moja pasja smaku - Kurczak w mleku kokosowym
  • Keto świr - Kurczak w mleku kokosowym
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Aneta - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl