Kopytka, gnocchi czy też kluseczki dyniowe. Przypadną do gustu każdemu ! Można je podać prosto z wody lub też odsmażyć. Moje ulubione – z dodatkiem masła szałwiowego, posypane dużą ilością grana padano. Skusicie się 🙂 ?
Składniki (4 porcje):
1 dynia hokkaido (około 1 kg) *
1/2 kg ziemniaków
1 niepełna szklanka mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki sera grana padano – drobno startego + dodatkowo odrobina
1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 – 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka soli himalajskiej
1 jajko
1 żółtko
Masło szałwiowe: 3 czubate łyżki masła, kilka listków świeżej szałwii
* waga po pozbyciu się nasion: 800 g
Wykonanie:
Przygotuj dynię: Umyj ją i pokrój na kilka kawałków. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię rozłóż na blasze do pieczenia skórką do dołu. Piecz w 200 C około 45 – 60 minut – lub do momentu aż dynia będzie miękka. Warto sprawdzać co jakiś czas – czy widelec swobodnie zagłębi się w miąższu. Dynię po upieczeniu obierz ze skórki a miąższ zmiksuj na gładką masę. Jeśli po zmiksowaniu wypłynie sok, musisz go odparować. W tym celu smaż puree przez około 20 minut na patelni, często mieszając.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie – odcedź je i gorące przepuść przez praskę do ziemniaków. Odstaw do przestygnięcia.
Do dużej miski dodaj ziemniaki, dynię, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ser grana padano, jajko oraz żółtko, dopraw solą, paprykami i gałką muszkatołową. Całość zagnieć i uformuj gładką kulę. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj z masy wałki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój je na 1-2 cm kawałki. Pozostaw je na stolnicy wysypanej mąką.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj kopytka i gdy wypłyną na powierzchnię – gotuj je jeszcze około 1 – 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze, dobrze odsączając z wody.
Na małej patelni rozgrzej masło, dodaj szałwię, podgrzewaj chwilkę (uważaj, by nie przypalić masła!). Kopytka polej masełkiem, dopraw świeżo zmielonym pieprzem według uznania, posyp startym grana padano.
Smacznego !
Kasia napisał
cudnie, właśnie poszukiwałam przepisu na kluseczki dyniowe. Chętnie wypróbuję Twój 🙂
pozdrawiam serdecznie
Delicious Titbits napisał
uwielbiam te kopytka 🙂 muszę się pokusić o wpis na blogu..Twoje prezentują się fantastycznie
amandaricci-butikzprzepisami napisał
Takich kopytek jeszcze nie próbowałam! Wyglądają smakowicie! 🙂
Salvador Dali napisał
zaskoczyłaś mnie.. muszę ich spróbować, bo brzmią geeenialnie! 😉 i z masełkiem, mm… 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
Pewnie, że się skuszę! Ja najbardziej lubię odsmażane, polane sosem pieczarkowym 🙂 Niebo w gębie
Moja pasja smaku napisał
Sos pieczarkowy ?! Dziękuję za świetną i smakowitą inspirację 🙂 !
Artur napisał
Fantastyczny pomysł 😀 Uwielbiam kopytka, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłem. Na pewno wrócę do tego przepisu.
Ania napisał
maja boski kolor 🙂
gin napisał
Dla mnie odsmażone na szałwiowym masełku właśnie – poezja 🙂
Magda C. napisał
Cudne kopytka, super pomysł i piękny kolor 🙂
Ania napisał
mają boski kolorek! 🙂
Marcel napisał
PYSZNE?