Cześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W głowie mam pełno smakowitych przepisów na nie. Ten musicie koniecznie wypróbować !
Składniki (2 porcje):
500 g ugotowanych kopytek
200 g kurek
1 średnia cebula
2 – 3 ząbki czosnku
100 – 120 ml śmietany kremówki
1/4 szklanki białego wina
masło + oliwa z oliwek (do smażenia)
suszony tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 czubatą łyżkę masła i 1 łyżę oliwy z oliwek. Podsmaż na niej cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i smaż 4 – 5 minut, dolej wino i zwiększ ogień, pogotuj 3 – 4 minuty. Następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj kolejne 4 -5 minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki (odłóż 1 łyżkę natki pietruszki do posypania na końcu). W razie potrzeby – dopraw ponownie.
Na drugiej patelni rozgrzej 2 czubate łyżki masła i podsmaż kopytka. Smaż do momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony.
Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !
U Rudej na Talerzu napisał
Ale bym się nimi zajadała ! Przepysznie wyglądają :}
lekcjewkuchni.blogspot.com napisał
Pyszne danie:)
Dolina smaków napisał
Wygląda obłędnie, dobrze, że mam w domu kurki… 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
prezentują się znakomicie 🙂
Łukasz napisał
Och, dla tego dania jestem w stanie porzucić moją bezglutenową dietę! <3
mojamalakuchnia napisał
ale rozpieszczasz siebie i domowników! kopytka z kurkami zawsze marzą się mojemu mężowi, kiedy tylko w sklepie zobaczy kurki. pyszna sprawa. pozdrawiam ciepło!
Angie napisał
Zabieram to<3