Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Krewetki w kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem i winem

Cześć! Krewetek nie jadłam całe wieki. Uwielbiam je w każdej postaci – od klasyki czyli krewetek z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem po risotta i makarony z ich dodatkiem. Dziś mam dla Was Krewetki w kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem i winem podane z makaronem. Bardzo fajne połączenie smaków i robi się szybko. Polecam! 🙂

Składniki:
20 – 24 duże krewetki
duża garść liści szpinaku
200 ml śmietany kremówki
1 duża szalotka
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki białego wina
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
ser grana padano
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
do podania: ulubiony makaron

Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente.
Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Szpinak umyj i osusz. Szalotkę pokrój w drobna kostkę, czosnek drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj szalotkę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
Dodaj krewetki i smaż przez 1,5 minuty, przewróć krewetki na drugą stronę i smaż kolejne 1,5 minuty. Dopraw je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – zdejmij je z patelni. Na patelnie wlej wino i smaż kilka minut do momentu aż częściowo odparuje. Następnie dodaj śmietanę i szpinak. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Dodaj krewetki, natkę pietruszki, 2 – 3 łyżki drobno startego sera grana padano, wymieszaj. Następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron, wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp drobno startym serem grana padano.

Smacznego!

10 kwietnia 2017 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Owoce morza komentarzy 5

Komentarze

  1. Maddzik napisał

    10 kwietnia 2017 o 12:07

    Już wiem co zrobię na kolacje 🙂 uwielbiam połączenie krewetek, czosnku i natki pietruszki!

    Odpowiedz
  2. U Rudej na Talerzu napisał

    10 kwietnia 2017 o 16:57

    Ciekawi mnie to danie, bo pewnie sama bym tak krewetek nie przyrządziła. I teraz się zastanawiam nad smakiem, bo wyglądają obłędnie !

    Odpowiedz
  3. Ala napisał

    10 kwietnia 2017 o 19:58

    A kiedy dodać szpinak?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      11 kwietnia 2017 o 05:39

      Szpinak zjadłam i zapomniałam o nim. 😉 Już poprawiłam, dziękuję! Razem ze śmietaną. 🙂

      Odpowiedz
  4. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    18 kwietnia 2017 o 17:08

    moje smaki! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl