Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Krewetki z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem

Krewetki z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem to klasyka. Kocham krewetki w każdej wersji, ale w klasycznej – chyba najbardziej 🙂 Gdy tylko mam gorszy dzień, przyrządzam to danie. Zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę, a efekt – sami spróbujcie 🙂 !

DSC_0514

Składniki (2 porcje):
20 – 26 surowych krewetek (ok. 250 g)
3 – 4 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
1 mały pęczek natki pietruszki
1/4 szklanki białego wina
2 czubate łyżki masła
sól + świeżo zmielony pieprz
pieczywo – domowe tosty, bagietka.

Wykonanie:
Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Przygotuj pozostałe składniki: czosnek i chwili drobno posiekaj. Listki z natki pietruszki – posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 czubatą łyżkę masła, dodaj czosnek i chili, smaż przez 1 minutę. Dodaj krewetki i smaż przez 1,5 minuty, następnie dodaj wino i podkręć ogień by część wina odparowała. Zmniejsz ogień, przewróć krewetki na drugą stronę i smaż kolejne 1,5 minuty. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj pozostałe masło, natkę pietruszki, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z bagietką lub domowymi tostami.

Smacznego !

DSC_0485

30 czerwca 2015 Kategoria: Drugie dania, Owoce morza, Przekąski komentarze 3

Komentarze

  1. Agnieszka Wieczorek napisał

    1 lipca 2015 o 15:54

    Pycha! uwielbiam krewetki, a Twój pomysł na ich podanie jest świetny 🙂

    Odpowiedz
  2. Szpilka napisał

    6 lipca 2015 o 21:13

    wow! Przepiękna prezentacja, niczym u samego szefa Amaro 😀

    Odpowiedz
  3. Magda C. napisał

    8 lipca 2015 o 06:28

    Pyszne krewetki, mniam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl