Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Krewetki z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem

Krewetki z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem to klasyka. Kocham krewetki w każdej wersji, ale w klasycznej – chyba najbardziej 🙂 Gdy tylko mam gorszy dzień, przyrządzam to danie. Zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę, a efekt – sami spróbujcie 🙂 !

DSC_0514

Składniki (2 porcje):
20 – 26 surowych krewetek (ok. 250 g)
3 – 4 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
1 mały pęczek natki pietruszki
1/4 szklanki białego wina
2 czubate łyżki masła
sól + świeżo zmielony pieprz
pieczywo – domowe tosty, bagietka.

Wykonanie:
Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Przygotuj pozostałe składniki: czosnek i chwili drobno posiekaj. Listki z natki pietruszki – posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 czubatą łyżkę masła, dodaj czosnek i chili, smaż przez 1 minutę. Dodaj krewetki i smaż przez 1,5 minuty, następnie dodaj wino i podkręć ogień by część wina odparowała. Zmniejsz ogień, przewróć krewetki na drugą stronę i smaż kolejne 1,5 minuty. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj pozostałe masło, natkę pietruszki, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z bagietką lub domowymi tostami.

Smacznego !

DSC_0485

30 czerwca 2015 Kategoria: Drugie dania, Owoce morza, Przekąski komentarze 3

Komentarze

  1. Agnieszka Wieczorek napisał

    1 lipca 2015 at 15:54

    Pycha! uwielbiam krewetki, a Twój pomysł na ich podanie jest świetny 🙂

    Odpowiedz
  2. Szpilka napisał

    6 lipca 2015 at 21:13

    wow! Przepiękna prezentacja, niczym u samego szefa Amaro 😀

    Odpowiedz
  3. Magda C. napisał

    8 lipca 2015 at 06:28

    Pyszne krewetki, mniam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 130 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,172 Obserwujących
  • 64 Obserwujących

Snapchat

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (36)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (9)
  • Ciasta i tarty (40)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (31)
  • Desery (67)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (171)
  • Grzyby (28)
  • Inne (8)
  • Kasza (22)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (2)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (88)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (18)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (8)
  • Ryby (15)
  • Ryż (37)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (95)
  • Śniadania (78)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (3)
  • Warsztaty (23)
  • Wege (128)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (73)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (109)
  • Zupy (21)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku o Kopytka buraczane
  • Natalia o Kopytka buraczane
  • Moja pasja smaku o Gnocchi z borowikami w kremowym sosie śmietanowym
  • PrzemoPo o Gnocchi z borowikami w kremowym sosie śmietanowym
  • Dietetyk Na Walizkach o Pasta z awokado z jajkiem
!Linia
Polecam
blogi kulinarne

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl

Chcesz ciasteczko :) ? Więcej info