Krewetki z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem to klasyka. Kocham krewetki w każdej wersji, ale w klasycznej – chyba najbardziej 🙂 Gdy tylko mam gorszy dzień, przyrządzam to danie. Zrobienie go zajmuje dosłownie chwilę, a efekt – sami spróbujcie 🙂 !
Składniki (2 porcje):
20 – 26 surowych krewetek (ok. 250 g)
3 – 4 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
1 mały pęczek natki pietruszki
1/4 szklanki białego wina
2 czubate łyżki masła
sól + świeżo zmielony pieprz
pieczywo – domowe tosty, bagietka.
Wykonanie:
Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Przygotuj pozostałe składniki: czosnek i chwili drobno posiekaj. Listki z natki pietruszki – posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 czubatą łyżkę masła, dodaj czosnek i chili, smaż przez 1 minutę. Dodaj krewetki i smaż przez 1,5 minuty, następnie dodaj wino i podkręć ogień by część wina odparowała. Zmniejsz ogień, przewróć krewetki na drugą stronę i smaż kolejne 1,5 minuty. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj pozostałe masło, natkę pietruszki, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z bagietką lub domowymi tostami.
Smacznego !
Agnieszka Wieczorek napisał
Pycha! uwielbiam krewetki, a Twój pomysł na ich podanie jest świetny 🙂
Szpilka napisał
wow! Przepiękna prezentacja, niczym u samego szefa Amaro 😀
Magda C. napisał
Pyszne krewetki, mniam 🙂