Cześć ! Cieszycie się, że lato wróciło ? Ja bardzo ! Moim niezawodnym sposobem na orzeźwienie jest lemoniada. Odrazu przygotowuję podwójną ilość. Dziś mam dla Was przepis na lemoniadę gruszkową z szałwią. Jest obłędna !
Składniki na bazę lemoniady:
1/2 litra wody niegazowanej
1 kg cytryn
1/2 szklanki brązowego cukru
2 gruszki
garść liści szałwii
Dodatkowo:
1/2 litra wody gazowanej (lub wedle uznania więcej)
kostki lodu
listki szałwii do dekoracji
Wykonanie:
Przygotuj składniki: cytryny umyj i wyciśnij z nich sok. Gruszki umyj, obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w 2 cm kostkę.
W rondlu na średnim ogniu połącz ze sobą składniki na bazę lemoniady. Doprowadź do wrzenia, mieszaj co jakiś czas do rozpuszczenia się cukru. Rondel zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Dodaj 1/2 litra wody gazowanej, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Po wyjęciu z lodówki, lemoniadę przecedź przez drobne sitko.
Przygotuj 2 szklanki. Włóż do nich po czubatej łyżce gotowanej gruszki, kostki lodu, dodaj lemoniadę i listki szałwii do dekoracji. Lemoniadę pij mocno schłodzoną.
Sarna napisał
ostatnio bardzo polubiłam szałwię z kurkami. Z gruszkami też musi się świetnie komponować 🙂
Angie napisał
Cudne połączenie, uwielbiam i gruszki i szałwie, a w lemoniadzie to połączenie musiało być wyśmienite;)
Sosna napisał
To ja zaraz wpadam 😀
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
świetne urozmaicenie zwykłej lemoniady! 🙂