Cześć 🙂 !
Dziś będzie wpis o ślimakach – kilka słów o warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział oraz zapowiedź ciekawego łódzkiego wydarzenia.
Kilka dni temu miałam przyjemność brać udział w warsztatach, których tematem przewodnim były ślimaki. Warsztaty zapowiadały „Leniwy weekend ze ślimakiem w Łodzi„, który odbędzie się 28 lutego i 1 marca. Impreza ta organizowana jest w ramach Festiwalu Dobrego Smaku.
Przyznam szczerze, że trochę bałam się tego spotkania. Kiedyś spróbowałam winniczka i to było średnie doświadczenie. Obawy okazały się niepotrzebne, dzięki warsztatom przekonałam się wreszcie do ślimaków. Można nawet powiedzieć, że stałam się ich fanką 🙂 Wiele zależy od odmiany ślimaka i jego odpowiedniego przygotowania.
Podczas warsztatów mieliśmy możliwość gotować pod okiem Pani Marioli i Pana Grzegorza Skalmowskich ze Snails Garden. Na początku opowiedzieli nam o ślimakach, ich odmianach oraz o ciekawostkach związanych z nimi. Niesamowici ludzie, z pasją.
Państwo Skalmowscy specjalizują się w hodowli ślimaków afrykańskich Helix Aspersa Muller oraz Helix Aspersa Maxima.
Czy wiecie o istnieniu kawioru białego z jajeczek ślimaka Helix Aspersa ?! Jego smak przypomina smak natury, poważnie 😉 !
Poza ślimakami w sklepie Snails Garden możemy kupić kremy odżywczo-regenerujące ze śluzem ślimaka. Wcześniej nie miałam pojęcia o ich istnieniu.
Podczas czwartkowych warsztatów mieliśmy możliwość przygotować między innymi:
– zapiekankę ze ślimakami,
– ślimaki po katalońsku ,
Ps. Już niedługo na moim blogu znajdziecie przepis na danie ze ślimakami 🙂
Warsztaty odbyły się w Restauracji Polska przy ulicy Piotrkowskiej 12.
Mam dobrą wiadomość: Sklep firmowy Snails Garden będzie czynny już od wtorku w Łodzi przy ulicy Liściastastej 56/1 🙂
Dziękuję za możliwość uczestniczenia w tym inspirującym spotkaniu. Cieszę się, że przekonałam się do ślimaków i dowiedziałam się tak wielu ciekawych rzeczy na ich temat.
Tylko szkoda, że ślimaki – niegdyś gościły na szlacheckich stołach a dziś już są zapomniane.
W najbliższy weekend: 28 luty – 1 marca będziecie mieli możliwość przekonać się jak smakują ślimaki w różnych odsłonach. Udział w wydarzeniu zadeklarowało 12 restauracji:
1.French Potato, Manufaktura
2.Restauracja Polska, Piotrkowska 12
3.La Strada, Piotrkowska 25
4.Senoritas, Moniuszki 1A
5.Bawaria czy Tyrol, Piotrkowska 64
6.Drukarnia Off Piotrkowska 138/140
7.MITMI restobar Off Piotrkowska 138/140
8.Spółdzielnia, Off Piotrkowska 138/140
9.Restauracja u Kretschmera (Tobaco Hotel) Kopernika 64
10.Restauracja Four Colors (DoubelTree by Hilton), Łąkowa 29
11.Szwalnia Smaków, Piotrkowska 217
12.Czeski Film, Tymienieckiego 25a
Przydatne linki:
Francuska Bombonierka napisał
Ale ekstra! Warsztaty bomba! Zazdroszczę! Ja kilka razy ślimaków próbowałam i nie mogę się przekonać… przydałyby mi się 🙂
Grzesiek napisał
Zachęciliście mnie do spróbowania, z chęcią poznam nowy smak 🙂
AZgotuj! napisał
jestem ciekawa tych jajeczek ale raczej bym się nie skusiła:) Warsztaty za ta zawsze są rozwijające. Super, ja tak dawno nie byłam…
Angelika i Monika Candy Pandas napisał
Super! Naprawdę można się wiele nauczyć z takich warsztatów 🙂
La Lolla napisał
zazdroszczę Ci tych warsztatów, na pewno zdobywasz cenną wiedzę. A taaak, to nie wiadomo ile człowiek umie, a ile nieeee 🙂
Marzena napisał
Tylko pozazdrościć warsztatów. Uwielbiam ślimaki, tylko nigdy nie widziałam takich w puszce…;-(
Salvador Dali napisał
wow.. ale warsztaty! 🙂 mega.. 🙂
Magda C. napisał
Zazdroszczę warsztatów 🙂