Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Leniwy weekend ze ślimakiem w Łodzi & warsztaty Snails Garden

Cześć 🙂 !
Dziś będzie wpis o ślimakach – kilka słów o warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział oraz zapowiedź ciekawego łódzkiego wydarzenia.


Kilka dni temu miałam przyjemność brać udział w warsztatach, których tematem przewodnim były ślimaki. Warsztaty zapowiadały „Leniwy weekend ze ślimakiem w Łodzi„, który odbędzie się 28 lutego i 1 marca. Impreza ta organizowana jest w ramach Festiwalu Dobrego Smaku.
Przyznam szczerze, że trochę bałam się tego spotkania. Kiedyś spróbowałam winniczka i to było średnie doświadczenie. Obawy okazały się niepotrzebne, dzięki warsztatom przekonałam się wreszcie do ślimaków. Można nawet powiedzieć, że stałam się ich fanką 🙂 Wiele zależy od odmiany ślimaka i jego odpowiedniego przygotowania.




Podczas warsztatów mieliśmy możliwość gotować pod okiem Pani Marioli i Pana Grzegorza Skalmowskich ze Snails Garden. Na początku opowiedzieli nam o ślimakach, ich odmianach oraz o ciekawostkach związanych z nimi. Niesamowici ludzie, z pasją.


Państwo Skalmowscy specjalizują się w hodowli ślimaków afrykańskich Helix Aspersa Muller oraz Helix Aspersa Maxima.

Czy wiecie o istnieniu kawioru białego z jajeczek ślimaka Helix Aspersa ?! Jego smak przypomina smak natury, poważnie 😉 !
Poza ślimakami w sklepie Snails Garden możemy kupić kremy odżywczo-regenerujące ze śluzem ślimaka. Wcześniej nie miałam pojęcia o ich istnieniu.


Podczas czwartkowych warsztatów mieliśmy możliwość przygotować między innymi:
– zapiekankę ze ślimakami, 
– ślimaki po katalońsku ,
– ślimaki po burgundzku z masłem czosnkowo-ziołowym.




Ps. Już niedługo na moim blogu znajdziecie przepis na danie ze ślimakami 🙂

Warsztaty odbyły się w Restauracji Polska przy ulicy Piotrkowskiej 12.


Mam dobrą wiadomość: Sklep firmowy Snails Garden będzie czynny już od wtorku w Łodzi przy ulicy Liściastastej 56/1 🙂

Dziękuję za możliwość uczestniczenia w tym inspirującym spotkaniu. Cieszę się, że przekonałam się do ślimaków i dowiedziałam się tak wielu ciekawych rzeczy na ich temat.
Tylko szkoda, że ślimaki – niegdyś gościły na szlacheckich stołach  a dziś już są zapomniane. 

W najbliższy weekend: 28 luty – 1 marca będziecie mieli możliwość przekonać się jak smakują ślimaki w różnych odsłonach. Udział w wydarzeniu zadeklarowało 12 restauracji:

1.French Potato, Manufaktura
2.Restauracja Polska, Piotrkowska 12
3.La Strada, Piotrkowska 25
4.Senoritas, Moniuszki 1A
5.Bawaria czy Tyrol, Piotrkowska 64
6.Drukarnia Off Piotrkowska 138/140
7.MITMI restobar Off Piotrkowska 138/140
8.Spółdzielnia, Off Piotrkowska 138/140
9.Restauracja u Kretschmera (Tobaco Hotel) Kopernika 64
10.Restauracja Four Colors (DoubelTree by Hilton), Łąkowa 29
11.Szwalnia Smaków, Piotrkowska 217
12.Czeski Film, Tymienieckiego 25a

Mapka:



Przydatne linki:
– Festiwal Dobrego Smaku
– Snails Garden

23 lutego 2015 Kategoria: Recenzje produktów, Recenzje restauracji, Warsztaty, Wpisy, Wydarzenia - relacje komentarzy 8

Komentarze

  1. Francuska Bombonierka napisał

    23 lutego 2015 o 08:43

    Ale ekstra! Warsztaty bomba! Zazdroszczę! Ja kilka razy ślimaków próbowałam i nie mogę się przekonać… przydałyby mi się 🙂

    Odpowiedz
  2. Grzesiek napisał

    23 lutego 2015 o 11:43

    Zachęciliście mnie do spróbowania, z chęcią poznam nowy smak 🙂

    Odpowiedz
  3. AZgotuj! napisał

    23 lutego 2015 o 12:50

    jestem ciekawa tych jajeczek ale raczej bym się nie skusiła:) Warsztaty za ta zawsze są rozwijające. Super, ja tak dawno nie byłam…

    Odpowiedz
  4. Angelika i Monika Candy Pandas napisał

    23 lutego 2015 o 18:24

    Super! Naprawdę można się wiele nauczyć z takich warsztatów 🙂

    Odpowiedz
  5. La Lolla napisał

    23 lutego 2015 o 21:18

    zazdroszczę Ci tych warsztatów, na pewno zdobywasz cenną wiedzę. A taaak, to nie wiadomo ile człowiek umie, a ile nieeee 🙂

    Odpowiedz
  6. Marzena napisał

    23 lutego 2015 o 21:52

    Tylko pozazdrościć warsztatów. Uwielbiam ślimaki, tylko nigdy nie widziałam takich w puszce…;-(

    Odpowiedz
  7. Salvador Dali napisał

    24 lutego 2015 o 14:15

    wow.. ale warsztaty! 🙂 mega.. 🙂

    Odpowiedz
  8. Magda C. napisał

    24 lutego 2015 o 19:58

    Zazdroszczę warsztatów 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl