Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Łosoś z risotto milanese

Cześć ! Lubicie obiady, które można przygotować w mniej niż pół godziny ? Ja też 🙂 ! Łosoś i risotto, to jeden z moich ulubionych obiadów. Próbowałam już różnych kombinacji, ale milanese pasuje tu idealnie. Koniecznie spróbujcie !

IMG_4934

Składniki(2 porcje):
Risotto:
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
szafran – szczypta
1 cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku – drobno posiekane
100 g ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
600 ml bulionu warzywnego
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki parmezanu – drobno startego + odrobina na koniec
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1 – 2 łyżki soku z cytryny
świeżo zmielony biały pieprz

Łosoś:
1 duży filet z łososia, bez ości – mój ze skórą
świeżo zmielony biały pieprz
sól himalajska
2 czubate łyżki masła + 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Risotto:
W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę,  smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Dodaj szafran. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość, rondel zdejmij z ognia. Dodaj sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Dodaj parmezan i 2 łyżki zimnego masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 2 minuty.

Łosoś:
Filet z łososia pokrój na mniejsze kawałki.  Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki masła. Filety ułóż na patelni (skórką do dołu), posyp solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Smaż około 5 minut, następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut.
Na talerz wyłóż risotto, następnie łososia, posyp grana padano.

10 sierpnia 2016 Kategoria: Drugie dania, Ryby, Ryż komentarzy 10

Komentarze

  1. U Rudej na Talerzu napisał

    10 sierpnia 2016 o 07:57

    Wygląda obłędnie ! A takie ekspresowe dania uwielbiam ! Jak wraca się z pracy/szkoły/spaceru z dzieckiem i trzeba coś szybko zrobić, bo człowiek jest wygłodniały, to takie propozycje są w sam raz 😀

    Odpowiedz
  2. Evi napisał

    10 sierpnia 2016 o 13:04

    Takie obiady to ja bardzo lubię. A z łososiem szczególnie :-).

    Odpowiedz
  3. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    10 sierpnia 2016 o 19:25

    obiady w 30 minut są świetne 🙂

    Odpowiedz
  4. Angie napisał

    11 sierpnia 2016 o 17:06

    O taaaak<3 Uwielbiam, zjadłabym na pewno;)

    Odpowiedz
  5. zjedz_mnie napisał

    11 sierpnia 2016 o 19:00

    Łosoś wygląda obłędnie 🙂

    Odpowiedz
  6. codojedzenia napisał

    11 sierpnia 2016 o 19:34

    Coś dla mnie!

    Odpowiedz
  7. Niemiecki online napisał

    11 sierpnia 2016 o 19:58

    Łosoś + szybkie przygotowanie coś dla mnie :))

    Odpowiedz
  8. Kaśka napisał

    14 sierpnia 2016 o 11:20

    dawno nie jadłam ryby 🙂 pora to chyba zmienić !

    Odpowiedz
  9. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    14 sierpnia 2016 o 22:14

    Moja ulubiona ryba w pysznym wydaniu :))

    Odpowiedz
  10. Agnieszka Wieczorek napisał

    15 sierpnia 2016 o 10:54

    Wygląda wyśmienicie! Cudownie to wymyśliłaś 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl