Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Makaron fusilli ze szparagami, tartą cukinią w sosie śmietanowym

Cześć ! Za oknem piękna pogoda, a mnie rozłożyło. Długie stanie w kuchni mi się nie uśmiechało. Na szczęście w lodówce zawsze mam szparagi, cukinię i śmietanę. To są 3 składniki, z których można wyczarować wiele. Zawsze mam ich pod dostatkiem. 20 minut i pyszny, sezonowy obiad gotowy. Kto ma ochotę na miseczkę 🙂 ?

DSC_0126

Składniki (2 – 4 porcje):
makaron fusilli giganti
250 g zielonych szparagów (1/2 pęczka)
1/2 małej cukinii
100 ml śmietany kremówki
1 szalotka
1 łyżka oliwy z oliwek + czubata łyżka masła
sól, świeżo zmielony pieprz
ser grana padano

Wykonanie:
Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne  1 – 2 cm kawałki. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na ćwiartki, pozbądź się gniazd nasiennych, zetrzyj ją na tartce o dużych oczkach. Szalotkę posiekaj w drobną kostkę.
Makaron ugotuj al dente.
Szparagi podsmaż na gorącej patelni z masłem i oliwą z oliwek. Dopraw solą. Szparagi smaż około 2 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni. Do szparagów dodaj cukinię i szalotkę, dopraw solą i pieprzem. Smaż kolejne 2 minuty, często mieszając. Dodaj kremówkę i makaron, całość wymieszaj i dopraw ponownie w razie potrzeby. Danie wyłóż na talerze i posyp drobno startym grana padano. Smacznego !

DSC_0129

18 maja 2016 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Sezonowo, Wege komentarzy 11

Komentarze

  1. Angie napisał

    18 maja 2016 o 08:18

    Ach, zabieram<3 Uwielbiam makarony ze szparagami, jeszcze w takiej wersji<3

    Odpowiedz
  2. Marzena napisał

    18 maja 2016 o 09:06

    Bardzo lubię takie dania 🙂

    Odpowiedz
  3. Gibeek napisał

    18 maja 2016 o 16:06

    Widzę szparagi i już wiem, że bardzo by mi smakowało!

    Odpowiedz
  4. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    18 maja 2016 o 17:56

    mniam! 🙂 u mnie szparagi mnie królują, za to ciągle ostatnio mam fazę na szpinak i botwinkę oraz młodą kapuchę 😀

    Odpowiedz
  5. Ciekawska Magdalena napisał

    19 maja 2016 o 10:09

    hmm dawno nie jadłam szparagów

    Odpowiedz
  6. Agnieszka Wieczorek napisał

    19 maja 2016 o 13:14

    Ja bym się skusiła, lubię takie potrawy. Powrotu do zdrowia 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      21 maja 2016 o 09:29

      Dziękuję :*

      Odpowiedz
  7. cookiemonster napisał

    20 maja 2016 o 09:56

    To musi być niebo w gębie! Pyszność 🙂

    Odpowiedz
  8. Martina Em napisał

    21 maja 2016 o 11:39

    Ściągam przepis, bo w takiej wersji makaronu jeszcze nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  9. ola lallola napisał

    22 maja 2016 o 20:08

    ojk <3 makaronu nie jadłam wieki, ok…mogłabym włączyć ten bezglutenowy i tak się nacieszyć jego wariacjami….ale chętnie popatrzę tylko i zatęsknię 😉

    Odpowiedz
  10. Państwo Wojtczuk gotują napisał

    22 maja 2016 o 20:33

    To danie zrobię specjalnie dla mojego męża. jestem przekonana że będzie zachwycony 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl