Cześć ! Za oknem piękna pogoda, a mnie rozłożyło. Długie stanie w kuchni mi się nie uśmiechało. Na szczęście w lodówce zawsze mam szparagi, cukinię i śmietanę. To są 3 składniki, z których można wyczarować wiele. Zawsze mam ich pod dostatkiem. 20 minut i pyszny, sezonowy obiad gotowy. Kto ma ochotę na miseczkę 🙂 ?
Składniki (2 – 4 porcje):
makaron fusilli giganti
250 g zielonych szparagów (1/2 pęczka)
1/2 małej cukinii
100 ml śmietany kremówki
1 szalotka
1 łyżka oliwy z oliwek + czubata łyżka masła
sól, świeżo zmielony pieprz
ser grana padano
Wykonanie:
Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 1 – 2 cm kawałki. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na ćwiartki, pozbądź się gniazd nasiennych, zetrzyj ją na tartce o dużych oczkach. Szalotkę posiekaj w drobną kostkę.
Makaron ugotuj al dente.
Szparagi podsmaż na gorącej patelni z masłem i oliwą z oliwek. Dopraw solą. Szparagi smaż około 2 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni. Do szparagów dodaj cukinię i szalotkę, dopraw solą i pieprzem. Smaż kolejne 2 minuty, często mieszając. Dodaj kremówkę i makaron, całość wymieszaj i dopraw ponownie w razie potrzeby. Danie wyłóż na talerze i posyp drobno startym grana padano. Smacznego !
Ach, zabieram<3 Uwielbiam makarony ze szparagami, jeszcze w takiej wersji<3
Bardzo lubię takie dania 🙂
Widzę szparagi i już wiem, że bardzo by mi smakowało!
mniam! 🙂 u mnie szparagi mnie królują, za to ciągle ostatnio mam fazę na szpinak i botwinkę oraz młodą kapuchę 😀
hmm dawno nie jadłam szparagów
Ja bym się skusiła, lubię takie potrawy. Powrotu do zdrowia 🙂
Dziękuję :*
To musi być niebo w gębie! Pyszność 🙂
Ściągam przepis, bo w takiej wersji makaronu jeszcze nie jadłam 🙂
ojk <3 makaronu nie jadłam wieki, ok…mogłabym włączyć ten bezglutenowy i tak się nacieszyć jego wariacjami….ale chętnie popatrzę tylko i zatęsknię 😉
To danie zrobię specjalnie dla mojego męża. jestem przekonana że będzie zachwycony 🙂