Sezon szparagowy czas zacząć ! Gdy tylko zobaczyłam piękny bukiet zielonych szparagów, nie potrafiłam sobie odmówić zakupu 🙂 Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych dlatego warto je jeść.
Dużym wyzwaniem było dla mnie wybranie potrawy, którą przygotuję. Nie mogłam się zdecydować, w głowie miałam całą masę pomysłów. Padło na makaron – jak dla mnie bomba a dla Was 🙂 ?
Składniki (2 porcje):
makaron linguine
100 g boczku (7 – 8 plasterków)
pęczek zielonych szparagów (500 g)
1/4 szklanki białego wina
3 łyżki tartego grana padano + odrobina do posypania
100 ml śmietany kremówki
sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Szparagi obiera się w 1/3 od dołu. Możesz użyć obieraczki. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki.
Rozgrzej patelnię i usmaż na niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na tłuszczu, który pozostał na patelni podsmaż szparagi około 6 – 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie – zdejmij je z patelni.
Na patelnię wlej wino i zredukuj o połowę. Do wina dolej śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodaj boczek, szparagi i makaron, całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp grana padano.
Smacznego 🙂 !
Magda C. napisał
Świetny makaron, wygląda smakowicie 🙂
Tysia napisał
Ja też pierwsze co zrobiłam to makaron! 😉
Salvador Dali napisał
ulala.. ależ pyszne danie! <3 zjadłaaabym 😀
domowacukierniaewy.blox.pl napisał
Pysznie, po prostu pysznie 🙂
Amber napisał
Pyszne!
Tak lubię bardzo.
Ale ja czekam na krajowe szparagi od Majlertów.
Podobno jeszcze chwila.
Pozdrowienia!
lena napisał
Oj, wyjadłabym cały gar tak pysznego makaronu 😉
Ola in the kitchen napisał
Dostałam ślinotoku 😀 Makaron i szparagi o mamusiu pyszności 😀
zjedz_mnie napisał
No dla mnie tez bomba, ale nie mój talerz, mogę na razie jedynie popatrzeć:)
Anita napisał
U mnie dziś brak pomysłu na obiad. Wstałam późno i jakoś tak nie szczególnie mam pomysł na obiad:( Najchętniej wpadłabym do Ciebie na taki obiad:)
Joanna - symfoniasmakowa.blogspot.com napisał
Danie wygląda jak z bardzo drogiej restauracji 🙂 Także chętnie bym spróbowała…
Natalia napisał
Wygląda wspaniale!
Biała Filiżanka napisał
Pięknie wygląda ! Choć dla mnie wersja z pominięciem boczku.
cookiemonster napisał
Na pewno wypróbuję ten przepis bo jest super !
Kubełek Smakowy napisał
Dla mnie też bomba 😉 Prostota w najlepszym wydaniu!