Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Makaron linguine z boczkiem, szparagami i winem

Sezon szparagowy czas zacząć ! Gdy tylko zobaczyłam piękny bukiet zielonych szparagów, nie potrafiłam sobie odmówić zakupu 🙂 Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych dlatego warto je jeść.
Dużym wyzwaniem było dla mnie wybranie potrawy, którą przygotuję. Nie mogłam się zdecydować, w głowie miałam całą masę pomysłów. Padło na makaron – jak dla mnie bomba a dla Was 🙂 ?

aaaaaaaaaaaaaaaa (2)

Składniki (2 porcje):
makaron linguine
100 g boczku (7 – 8 plasterków)
pęczek zielonych szparagów (500 g)
1/4 szklanki białego wina
3 łyżki tartego grana padano + odrobina do posypania
100 ml śmietany kremówki
sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Szparagi obiera się w 1/3 od dołu. Możesz użyć obieraczki. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki.
Rozgrzej patelnię i usmaż na niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na tłuszczu, który pozostał na patelni podsmaż szparagi około 6 – 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie – zdejmij je z patelni.
Na patelnię wlej wino i zredukuj o połowę. Do wina dolej śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodaj boczek, szparagi i makaron, całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp grana padano.

Smacznego 🙂 !

2 (1)

20 kwietnia 2015 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Sezonowo komentarzy 14

Komentarze

  1. Magda C. napisał

    20 kwietnia 2015 o 09:15

    Świetny makaron, wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  2. Tysia napisał

    20 kwietnia 2015 o 17:00

    Ja też pierwsze co zrobiłam to makaron! 😉

    Odpowiedz
  3. Salvador Dali napisał

    20 kwietnia 2015 o 19:58

    ulala.. ależ pyszne danie! <3 zjadłaaabym 😀

    Odpowiedz
  4. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    20 kwietnia 2015 o 22:15

    Pysznie, po prostu pysznie 🙂

    Odpowiedz
  5. Amber napisał

    21 kwietnia 2015 o 06:48

    Pyszne!
    Tak lubię bardzo.
    Ale ja czekam na krajowe szparagi od Majlertów.
    Podobno jeszcze chwila.
    Pozdrowienia!

    Odpowiedz
  6. lena napisał

    21 kwietnia 2015 o 07:25

    Oj, wyjadłabym cały gar tak pysznego makaronu 😉

    Odpowiedz
  7. Ola in the kitchen napisał

    21 kwietnia 2015 o 08:18

    Dostałam ślinotoku 😀 Makaron i szparagi o mamusiu pyszności 😀

    Odpowiedz
  8. zjedz_mnie napisał

    21 kwietnia 2015 o 08:33

    No dla mnie tez bomba, ale nie mój talerz, mogę na razie jedynie popatrzeć:)

    Odpowiedz
  9. Anita napisał

    21 kwietnia 2015 o 14:15

    U mnie dziś brak pomysłu na obiad. Wstałam późno i jakoś tak nie szczególnie mam pomysł na obiad:( Najchętniej wpadłabym do Ciebie na taki obiad:)

    Odpowiedz
  10. Joanna - symfoniasmakowa.blogspot.com napisał

    21 kwietnia 2015 o 15:35

    Danie wygląda jak z bardzo drogiej restauracji 🙂 Także chętnie bym spróbowała…

    Odpowiedz
  11. Natalia napisał

    21 kwietnia 2015 o 22:50

    Wygląda wspaniale!

    Odpowiedz
  12. Biała Filiżanka napisał

    22 kwietnia 2015 o 17:49

    Pięknie wygląda ! Choć dla mnie wersja z pominięciem boczku.

    Odpowiedz
  13. cookiemonster napisał

    23 kwietnia 2015 o 07:01

    Na pewno wypróbuję ten przepis bo jest super !

    Odpowiedz
  14. Kubełek Smakowy napisał

    26 kwietnia 2015 o 11:45

    Dla mnie też bomba 😉 Prostota w najlepszym wydaniu!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl