Cześć ! Znów jestem chora. Ciągle zmieniająca pogoda w końcu mnie wykończy. Pocieszam się obłędnym makaronem orzo ze szpinakiem, kurczakiem i serem grana padano w sosie śmietanowym z tymiankiem. Danie robi się dosłownie chwilę i jest jedynym, na co mam ochotę podczas choroby. Polecam 🙂 !
Składniki (2 porcje):
1/2 szklanki makaronu orzo
1 pierś z kurczaka (około 200 – 250 g)
100 – 125 g liści świeżego szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia czerwona cebula
2 – 3 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona
200 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki drobno startego grana podano + dodatkowo 1 – 2 łyżki
1/2 natki pietruszki
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Filet z kurczaka opłucz i pokrój w kostkę – około 1 – 2 cm. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i kurczaka, dopraw go solą, pieprzem i paprykami. Mięso obsmaż z każdej strony. Gdy cebula zmięknie – dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minutę.
Dodaj kremówkę, smaż 2 – 3 minuty, następnie dodaj grana padano. Gdy ser się rozpuści – dodaj liście szpinaku i smaż do momentu, aż liście ’ zwiędną’. Dodaj makaron, wymieszaj i patelnię zdejmij z ognia. Wyłóż na talerze i posyp natką pietruszki i pozostałym serem grana padano.
Smacznego !
marcela napisał
mimo, ze nie jem makaronu, na Twój bym się skusiła!
Agnieszka Wieczorek napisał
Zdrówka życzę 🙂 A potrawa prezentuje się wyśmienicie!
laNika napisał
Mnie też łapie jakaś choroba… 🙁 Zdrówka! Obiad wygląda bardzo apetycznie 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
moje smaki 🙂 lubię takie wariacje 🙂
judik napisał
Pyszne danie! 🙂 Takie jak lubię 🙂
Królowa Karo napisał
Zrobiłam się głodna już po przeczytaniu tytułu 🙂
Magda C. napisał
Mmm aż ślinka leci 🙂 Wygląda wspaniale!