Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Makaron pappardelle ze szparagami, winem i serem ricotta

Przy piątku mam dla Was makaron pappardelle ze szparagami, winem i serem ricotta. Danie proste i szybkie w wykonaniu. Kocham wiosnę, dzięki niej mogę jeść szparagi kilogramami. A wiadomo – szparagi – uszczęśliwiają 🙂 Zapraszam na miseczkę 🙂

1

Składniki (2 duże porcje):
250 g makaronu pappardelle
1 pęczek zielonych szparagów
125 g sera ricotta
sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa
6 łyżek białego wina
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
4 łyżki drobno startego grana padano

Wykonanie:
Przygotuj składniki: czosnek drobno posiekaj. Dodatki: Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Odetnij 'główki’, łodygi pokrój w ukośne plasterki.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na 2 minut przed końcem gotowania – dodaj szparagi – główki i plasterki. Odcedź i odstaw na bok.
Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim czosnek – około 2 minut. Dodaj 6 łyżek wina i gotuj je przez kilka minut – aż większość się zredukuje. Dodaj ser ricotta i 1 łyżkę wina, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj makaron, szparagi i 3 łyżki grana padano. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp świeżo zmielonym pieprzem lub gałką muszkatołową, następnie – serem grana padano. smacznego !

22 maja 2015 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Sezonowo komentarzy 18

Komentarze

  1. Magda C. napisał

    22 maja 2015 o 11:49

    Smakowicie wygląda makaron 🙂

    Odpowiedz
  2. Agnieszka, Dom na obcasach napisał

    23 maja 2015 o 21:42

    Smacznie i zdrowo. Świetna propozycja 🙂

    Odpowiedz
  3. Angelika i Monika (Candy Pandas) napisał

    24 maja 2015 o 10:10

    Wygląda pysznie 🙂 makaronu ze szparagami jeszcze nie próbowałyśmy 😀

    Odpowiedz
  4. alezakwas napisał

    24 maja 2015 o 15:26

    Białe wino, szparagi makaron… To jest to!

    Odpowiedz
  5. Ewa Kuchennie napisał

    24 maja 2015 o 19:53

    Uwielbiam takie szybkie kluchy <3

    Odpowiedz
  6. laNika napisał

    25 maja 2015 o 12:24

    Idealne danie! Jestem ciekawa smaku 🙂

    Odpowiedz
  7. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    25 maja 2015 o 20:41

    Dla mnie to doskonale przygotowany makaron 🙂

    Odpowiedz
  8. cookiemonster napisał

    26 maja 2015 o 08:07

    Coś dla mnie ! Makaron, warzywo, wino i ser 🙂 Co więcej do szczęścia potrzeba 🙂

    Odpowiedz
  9. kurs niemieckiego napisał

    26 maja 2015 o 16:10

    Mmm lubię warzywka 😀

    Odpowiedz
  10. Salvador Dali napisał

    26 maja 2015 o 19:06

    ależ połączenie smaków.. boomba <3

    Odpowiedz
  11. zjedz_mnie napisał

    27 maja 2015 o 20:03

    Ty masz chyba rację z tymi szparagami i ich mocą uszczęśliwiania. Mnie też bardzo cieszy, kiedy się nareszcie pojawiają 🙂

    Odpowiedz
  12. pilichola napisał

    28 maja 2015 o 11:15

    Rzadko jem szparagi, bo zawsze trafiam na „żylaste”, ale w Twojej wersji chyba takie nie są;)

    Odpowiedz
  13. p.zawodowa napisał

    30 maja 2015 o 09:15

    Nigdy sama nie przygotowywałam szparagów, ale chyba najwyższy czas zacząć 🙂 Pysznie wygląda ten makaron!

    Odpowiedz
  14. napiecyku napisał

    30 maja 2015 o 17:16

    Pysznie i piękne kolorystycznie zdjęcie 🙂

    Odpowiedz
  15. Marzena napisał

    31 maja 2015 o 16:48

    Ale wspaniale to zrobiłaś 🙂 oj zjadłabym ze smakiem taki makaron.

    Odpowiedz
  16. Natalia napisał

    31 maja 2015 o 17:46

    Wygląda bardzo smakowicie. Uwielbiam makarony. :>

    Odpowiedz
  17. lena napisał

    31 maja 2015 o 18:18

    Świetny przepis na makaron. I ciekawa zawartość chochli 🙂

    Odpowiedz
  18. Szpilka napisał

    31 maja 2015 o 18:28

    ekstra smakowicie to wygląda! 😀 ale niestety chyba to za wysokie progi na moje kulinarskie nogi 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl