Cześć ! Dziś mam dla Was danie trochę jesienne, trochę leniwe. Leniwe gdyż robi się je w dosłownie chwilę jeśli mamy upieczony wcześniej główny składnik – dynię. Jak Wam się podoba połączenie smakowe 🙂 ?
Składniki (2 porcje):
makaron penne
100 g surowego boczku
300 – 350 g dyni hokkaido (waga przed obraniem)
1/2 pęczka natki pietruszki
1 średnia cebula
2 zabki czosnku
3 czubate łyżki śmietany 18 %
2 czubate łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania na koniec
1/3 szklanki wody (z gotowania makaronu)
świeżo zmielony pieprz, sól, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
Wykonanie:
Przygotuj składniki: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę 2 – 3 cm. Natkę pietruszki posiekaj.
Pieczona dynia: Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój w kostkę około 1 – 2 cm.
Dynię przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszaj tak – by każda kostka otoczona była oliwą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na na nią dynię, rozłóż ją równomiernie na papierze. Piecz w 200 C przez około 30 minut (lub do momentu aż zrobi się miękka). Odstaw do przestygnięcia.
Makaron ugotuj al dente.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego. Dodaj boczek i smaż do momentu aż się zarumieni. Dodaj cebulę i czosnek, smaż kolejne 2 minuty. Następnie dodaj dynię, natkę pietruszki, tarty parmezan, śmietanę. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj makaron i całość wymieszaj. W razie potrzeby – dodaj wodę z gotowania makaronu.
Wyłóż na talerze, posyp natką pietruszki i tartym grana padano. Smacznego !
Jaglusia napisał
Kocham makarony, a przepis jest cudowny. 🙂 Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/09/kalafiorowe-kotlety-z-kasza-jaglana/
Magdalena napisał
ale smacznie:)
mlodakk napisał
Danie wygląda bardzo apetycznie , jak dla mnie bomba
Lady Laura. napisał
Pyszne danie.
Cukry Proste napisał
Pyyycha! Dla mnie porcja bez boczku;)
Marcepanowy Kącik napisał
Makarony mogę jeść na okrągło 🙂
Amber napisał
Pyszneeee!
Poproszę porcję…
napiecyku napisał
Podoba mi się takie jedzonko, moje smaki 🙂
Ania_S napisał
Danie nie dla mnie, ale jakieś warzywa z makaronem to bym zjadła 😉
ale Pysznie - blog napisał
Uwielbiam makarony, ale z dynią jeszcze nie próbowałem. Trzeba przetestować, bo wygląda apetycznie 🙂
Beti napisał
Pyszne danie 🙂 Moje smaki :-))
Agnieszka Wieczorek napisał
Bardzo smakowite połączenie! Pyszny pomysł na obiad. Jadłabym i jadła 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
pyszna pasta 🙂
emi napisał
Musze przyznać że ciekawe i dosyć nietypowe połączenie ale lubię dynię więc chętnie wyprobuje
Culinary Island - Ania Mii napisał
Proste jest zawsze smaczne. I te kolory – szał 🙂