Cześć ! Jeśli lubicie połączenie makaronu i warzyw – bez mięsa – mam coś dla Was ! Takie dania jak to, mogłabym jeść codziennie ! Sos sojowy, do tego świeży imbir i czosnek, składają się na bardzo aromatyczne danie. Zapraszam na miseczkę pysznego makaronu soba z czerwoną kapustą, szpinakiem i żółtą papryką.
Składniki (2 – 4 porcje):
makaron soba
250 świeżych liści szpinaku – umytych i osuszonych
2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
2 cm kawałek imbiru – starty na tarce o małych oczkach
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
olej roślinny do smażenia
1 średnia czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę
1 szklanka drobno posiekanej czerwonej kapusty
1 mała żółta papryka – pokrojona w cienkie plastry
2 łyżeczki nasion białego sezamu
sól i świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie: inne ulubione warzywa
Wykonanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę z imbirem. Smaż około 2 – 3 minut często mieszając następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 2 minut. Dodaj szpinak i paprykę (oraz inne warzywa poza czerwoną kapustą), smaż około 5 minut – aż liście szpinaku ‚zwiędną’. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj sos sojowy, miód, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj czerwoną kapustę i makaron, smaż około 2 minut, mieszając do dokładnego połączenia się składników. Jeśli jest taka potrzeba – dopraw ponownie świeżo zmielonym pieprzem. Makaron przełóż do miseczek, posyp sezamem. Smacznego !
Karmel-itka napisał
makaronu z czerwoną kapustą jeszcze nie próbowałam !
Ania napisał
dla mnie rewelacja! 🙂 makaron soba bardzo lubię 🙂
alezakwas napisał
Uwielbiam makaron soba! Pycha!
marcela napisał
kocham ten makaron…..