Cześć !
Dziś za oknem smutno i deszczowo. Z tej okazji mam dla Was pyszne danie, które w mig poprawi Wam nastrój. Makaron ten robi się szybko, do tego – smakuje obłędnie 🙂 Kto się skusi na miseczkę ?
Składniki (2 porcje):
1 porcja makaronu soba
2 – 3 duże garście liści świeżego szpinaku
8 – 10 rzodkiewek
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 średnia żółta cebula
2 – 3 ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki białego sezamu
duża garść orzechów nerkowca
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw.
Szpinak przepłucz pod wodą, osusz.Papryki pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz ze skórki zetrzyj tarce o małych oczkach. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
Na łyżce rozgrzanego oleju podsmaż cebulę i imbir. Gdy cebula zmięknie – dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę. Następnie dodaj paprykę, smaż 4 – 5 minut. Dodaj szpinak i smaż do momentu aż 'zwiędnie’. Dodaj makaron, rzodkiewki, sos sojowy, miód, 2 łyżeczki sezamu i orzechy nerkowca. Całość wymieszaj i smaż 3 – 4 minuty. Wyłóż do miseczek.
Smacznego !
ola lallola napisał
fajnie to wymyśliłaś, jakoś nie zdarzyło mi się dodać rzodkiewki….a tu proszę 😀
Agnieszka Wieczorek napisał
Kolejny raz świetny pomysł na makaron! Super, chętnie kiedyś je wszystkie wypróbuję 🙂
Salvador Dali napisał
zaproś mnie na obiad, zaproś! Mmmm.. cudowne połączenie smaków.. mniam!
Moja pasja smaku napisał
Zapraszam 😀 <3
Olka napisał
Wpadłabym na taki obiadek 🙂
Artur napisał
Ale pokręcone danie! Nigdy nie jadłem tych składników nawet do siebie zbliżonych, ale żeby w JEDNEJ MISCE! Genialne! Dziękuję za ten przepis. P.S. Wspaniałe zdjęcia. Mówią same za siebie… znaczy pachną i smakują 😀
Ania napisał
mniam! 🙂 pysznie skomponowane dodatki do makaronu 🙂 soba bardzo ostatnio lubię 🙂
Magda C. napisał
Cudny makaron, chociaż ja bym wyrzuciła szpinak 🙂