Składniki (2 porcje):
makaron tagliatelle
200 g boczku w plasterkach
20 – 26 surowych krewetek
2 ząbki czosnku
1/2 małego pęczka natki pietruszki
100 ml śmietany kremówki
sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente.
Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Boczek pokrój w dużą kostkę (2 – 3 cm). Rozgrzej patelnię i usmaż na niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na tłuszczu, który pozostał na patelni – podsmaż krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę pietruszki, boczek, dopraw solą, pieprzem i gałką, całość wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze.
Magda C. napisał
Kolejny pyszny makaron 🙂 Cudne połączenie 🙂
marcelina napisał
Z makaronu to ty wyczarujesz wszystko! 🙂 Biorę porcję!
Ania napisał
dobrym makaronem nigdy nie pogardzę 🙂
simply lifetime napisał
zdecydowanie mój smak! uwielbiam połączenie delikatnych krewetek i zdecydowany smak boczku. w towarzystwie makaronu staje się to dla mnie daniem idealnym 🙂