Cześć 🙂 !
Połączenie grzybów i krewetek intrygowało mnie od dawna. Postanowiłam połączyć ze sobą oba produkty i muszę stwierdzić, że wyszło pysznie ! Jest tu ktoś, kto próbował takiego połączenia ??
To danie z serii tych poprawiających humor. Idealne na dzisiejszy szary, smutny dzień 🙂
Połączenie grzybów i krewetek intrygowało mnie od dawna. Postanowiłam połączyć ze sobą oba produkty i muszę stwierdzić, że wyszło pysznie ! Jest tu ktoś, kto próbował takiego połączenia ??
To danie z serii tych poprawiających humor. Idealne na dzisiejszy szary, smutny dzień 🙂
Składniki (2 porcje):
200 g ulubionego makaronu
100 g kurek
12 – 14 sztuk krewetek surowych, obranych (ogonki można zostawić do dekoracji)
2 małe ząbki czosnku – drobno posiekane
1 mała szalotka – drobno posiekana
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa
200 ml śmietany 30 %
Wedle uznania – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Krewetki rozmroź, opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż na niej szalotkę do momentu aż się zeszkli, dodaj kurki, posól, smaż przez około 8 – 10 minut. Grzyby zdejmij zdejmij z patelni i odłóż na talerzyk.
Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj krewetki, następnie czosnek, smaż łącznie 3 – 4 minuty (od 1,5 do 2 minut z każdej strony). Do krewetek dodaj kurki, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietanę, gotuj do momentu aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając.
Makaron ugotuj al dente i dodaj go do sosu, wymieszaj. Całość wyłóż na talerze.
Justyna Gonczaronek napisał
uwielbiam kurki, świetna propozycja!
😉
teraz jak karmię Małego nie sięgam po grzyby…ach byle do następnej jesieni! 😉
Ciążowe Zachcianki napisał
Smaczny obiadek:) Chętnie bym taki zjadła.
Karmel napisał
wygląda bardzo apetycznie!!
Angie napisał
Bo jak może nie smakować makaron skoro jest z sosem śmietanowym? No jak?; D Ja uwielbiam: ))
Anulla napisał
podoba mi się ta propozycja 🙂 krewetek i grzybów nie łaczyłam a oba składniki bardzo lubię:)
La Lolla napisał
w takich propozycjach najlepsze są aromaty, kolory, prostota, nic nie jest na siłę;)))
Anonymous napisał
Wygląda wspaniale…poproszę małą porcyjkę:) uwielbiam twoje propozycje są przepyszne i wyglądają obłędnie.Pozdrawiam.K.
Marta U napisał
makaron dobry na wszystko! 🙂
Magda C. napisał
Pyszny makaron 🙂
Pikusław napisał
Wbrew pozorom połączenie owoców morza i grzybów nie jest takie złe. Toskańczycy dobrze o tym wiedzą 😉