Cześć!
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na genialne pesto pistacjowo-bazyliowe. Podałam je z makaronem rigatoni i serem burrata. Koniecznie spróbujcie!
W przepisie podałam wagę pistacji już obranych. Waga w łupinkach to 125 g – 1 opakowanie pistacji ze sklepu Rossmann.
Składniki (2 porcje):
Pesto:
60 g pistacji prażonych solonych (użyłam łagodnie solonych)
duża garść liści bazylii
2 ząbki czosnku
2 czubate łyżki tartego parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek
odrobina soku z cytryny
pieprz, opcjonalnie sól – jeśli używacie pistacji łagodnie solonych
kilka łyżek wody z gotowania makaronu
Dodatkowo:
300 g makaronu
kilka posiekanych pistacji – opcjonalnie do posypania dania
burrata
1 łyżka tartego parmezanu
Wykonanie:
Zrobienie pesto zajmuje dosłownie minutę, dlatego zawsze robię je 'na ostatnią chwilę’ przed odcedzeniem makaronu. Makaron ugotuj al dente. Zanim odcedzisz makaron – zostaw trochę wody z gotowania.
Wszystkie składniki na pesto: pistacje, bazylię, czosnek, parmezan, oliwę z oliwek, sok z cytryny, kilka łyżek wody z gotowania makaronu – umieść w wysokim naczyniu i całość zblenduj. Dopraw do smaku pieprzem i opcjonalnie solą. Ugotowany makaron wymieszaj wraz z pesto i odrobiną wody z gotowana makaronu – do uzyskania pożądanej konsystencji pesto. Wyłóż na talerze. Dodaj burratę – wcześniej rozgniecioną widelcem. Posyp dodatkową porcją posiekanych pistacji i parmezanem. Smacznego!
Dodaj komentarz