Zainspirowana ostatnimi warsztatami w Restauracji Sowa&Przyjaciele i daniem Konrada Birka – pomidorowym curry z dorszem, krewetkami królewskimi, świeżym imbirem, mlekiem kokosowym i kolendrą, postanowiłam zrobić makaron tagliatelle z pomidorowym curry z krewetkami.
Przepis zmodyfikowałam, użyłam trochę innych składników.
To danie jest obłędne ! Na samą myśl o nim – moje ślinianki zaczynają wariować.
Składniki (2 – 4 porcje):
makaron tagliatelle – ilość według uznania
surowe obrane krewetki – 5 sztuk na osobę
olej rzepakowy do smażenia
3 szalotki – obrane i drobno posiekane
1 papryczka chili – drobno posiekana (bez nasion)
mały korzeń imbiru – obrany i drobno posiekany
2 ząbki czosnku – pokrojone w plastry
1 łyżka mielonej trawy cytrynowej (można użyć 1 łodygi trawy cytrynowej)
500 g pomidorów Kumato – sparzonych, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
1 łyżka czerwonej pasty curry
sok z 1 limonki
400 ml mleka kokosowego
1 pęczek świeżej kolendry
Do smaku: sól, mielona kolendra, kumin
Marynata do krewetek:
1 czerwona papryczka chili – drobno posiekana (bez nasion)
4 – 5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku – drobno posiekany
sól
Wykonanie:
Krewetki rozmroź, opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
W miseczce przygotuj marynatę do krewetek:
Wymieszaj ze sobą chili, czosnek, sól i oliwę z oliwek. Dodaj krewetki, całość wymieszaj i odstaw na 40 minut.
W szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż na nim szalotki z chili, imbirem, czosnkiem, trawą cytrynową, dopraw do smaku mieloną kolendrą i kuminem.
Następnie dodaj pomidory i duś tak długo, aż znaczna część wody odparuje. Dodaj pastę curry i sok z limonki. Po chwili wlej mleko kokosowe i gotuj do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
Na drugiej – mocno rozgrzanej – patelni, obsmaż krótko krewetki. Następnie dodaj je do sosu curry.
Całość krótko zagotuj i dopraw do smaku.
Przed podaniem dodaj świeżą kolendrę.
smaczny pomysł:)
Bardzo ciekawy wpis. :)))
Pozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Coś pięknego 🙂 Chyba dzisiaj taki zrobię, bo mam straszną ochotę na krewetki :):)
I jak Kochana, zrobiłaś 🙂 ??
Bardzo smakowite danie, żałuje tylko że domownicy nie lubią krewetek 🙂 może kiedyś się przekonają. Pozdrawiam
Ojjj wielka szkoda :/
A do mnie nic nie wyciekło z Sowy i Przyjaciele na temat tego fantastycznego przepisu na makaron 🙂
Ach, kusisz mnie tym makaronem… pysznie wygląda!
to danie nie mogło się nie udać 🙂
Połączenie smaków idealne!
Egzotyczne smaki! 😀
Krewetek nie tknę, ale jakby taki sos przygotować bez nich to jak najbardziej 🙂
Ojjj Kasiu, myślę, że ja bym Cię skusiła 😛
oj, wygląda obłędnie, ta estetyka!!!
danie musi byc niezwykle aromatyczne, kusisz:)
Świetnie skomponowane danie, zjadłabym chętnie :))
Uwielbiam takie smaki, pyszności 🙂
mmmniam… aż ślinka pociekła od samych zdjęć… 🙂
pozdrawiam ciepło!
Oj cos dla mnie lubię krewetki i mleczko koksowe. Fajnie to połączyłaś 🙂
<3
Idealne połączenie!
Ojj tak, zgadzam się z Tobą Ivko ! 🙂
Pychotka 🙂
Zapraszam do mnie na Dietetyczną Pizzę!
http://www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam 🙂
Mmmm pysznie 🙂 uwielbiam krewetki i wszystko co kokosowe…
Ależ aromatyczny obiad 😉
Jak dla mnie to POEZJA Smaku!
Już zakupiłam krewetki:) bedzie curry!
Aaaaa <3
Aż mi ślinianki zaczęły szybciej pracować 😀 Deliszys!
świetnie podany! rozpływam się!
no chyba się w końcu skuszę na dobry makaron 🙂 jak dla mnie zrobisz :p
Zrobię, zapraszam 😀 !
znakomicie wygląda ten makaron i do tego te pomidorki 🙂