Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym

Cześć !
Przy poniedziałku – na poprawę humoru – zapraszam na obłędny makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym. Kocham zapiekane makarony, składniki możemy dowolnie modyfikować – wedle uznania. Cudownego dnia !

DSC_0436

Składniki:
500 g makaronu (użyłam chifferi rigati, można użyć penne)
serca karczocha – 1 puszka – pokrojone na ćwiartki
2 duże garście liści świeżego szpinaku – umytego i osuszonego
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) + 1/2 puszki wody – po jej przepłukaniu
200 g startej mozzarelli
1 duża cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw solą, pieprzem, paprykami i cukrem. Dodaj małą garść mozzarelli. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj. Podgrzej ponownie, dodaj liście szpinaku i mieszaj do momentu aż 'zwiędną’.
Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente.
W dużym garnku wymieszaj makaron z sosem. Do formy żaroodpornej wyłóż 1/2 makaronu makaron, 1/2 karczochów i 1/2 mozzarelli, następnie – pozostały makaron, karczochy i mozzarellę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut. Wyłóż na talerze. Smacznego !

16 listopada 2015 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Wege komentarzy 9

Komentarze

  1. Magda C. napisał

    16 listopada 2015 o 08:42

    Fajny makaron 🙂 Widzę, że szalejesz z makaronami 🙂

    Odpowiedz
  2. AZgotuj napisał

    16 listopada 2015 o 08:48

    Oooo, u mnie moi chłopcy zjedliby na raz 🙂

    Odpowiedz
  3. Ania napisał

    16 listopada 2015 o 17:54

    bardzo fajny pomysł na wkomponowanie karczocha do dania 🙂

    Odpowiedz
  4. Agnieszka Wieczorek napisał

    16 listopada 2015 o 18:50

    Same moje ulubione składniki! Super to wymyśliłaś 🙂

    Odpowiedz
  5. Angie napisał

    16 listopada 2015 o 20:27

    Oj zjadłabym<3 Bardzo apetycznie wygląda;)

    Odpowiedz
  6. Salvador Dali napisał

    17 listopada 2015 o 05:14

    i znów się powtórzę: kooocham makarony i każdy przepis bym ci skradła! Również ten.. 🙂

    Odpowiedz
  7. zjedz_mnie napisał

    17 listopada 2015 o 17:45

    Szaleństwo makaronowe u Ciebie:) Apetycznie wygląda, a poza tym szpinak, pycha 🙂

    Odpowiedz
  8. alezakwas napisał

    17 listopada 2015 o 19:51

    Uwielbiam zapiekanki, szpinak i karczochy, czyli ogólnie wpraszam się do Ciebie na ten makaron!

    Odpowiedz
  9. Sosna napisał

    18 listopada 2015 o 09:15

    Już wiem co zjem na obiad 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (185)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (99)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (17)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (103)
  • Śniadania (81)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Truskawkowa Fiesta - Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym
  • asia - Tunezja. Co warto zobaczyć? Co warto kupić? Dużo zdjęć!
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl