Cześć !
Przy poniedziałku – na poprawę humoru – zapraszam na obłędny makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym. Kocham zapiekane makarony, składniki możemy dowolnie modyfikować – wedle uznania. Cudownego dnia !
Składniki:
500 g makaronu (użyłam chifferi rigati, można użyć penne)
serca karczocha – 1 puszka – pokrojone na ćwiartki
2 duże garście liści świeżego szpinaku – umytego i osuszonego
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) + 1/2 puszki wody – po jej przepłukaniu
200 g startej mozzarelli
1 duża cebula – pokrojona w drobną kostkę
2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw solą, pieprzem, paprykami i cukrem. Dodaj małą garść mozzarelli. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj. Podgrzej ponownie, dodaj liście szpinaku i mieszaj do momentu aż 'zwiędną’.
Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente.
W dużym garnku wymieszaj makaron z sosem. Do formy żaroodpornej wyłóż 1/2 makaronu makaron, 1/2 karczochów i 1/2 mozzarelli, następnie – pozostały makaron, karczochy i mozzarellę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut. Wyłóż na talerze. Smacznego !
Fajny makaron 🙂 Widzę, że szalejesz z makaronami 🙂
Oooo, u mnie moi chłopcy zjedliby na raz 🙂
bardzo fajny pomysł na wkomponowanie karczocha do dania 🙂
Same moje ulubione składniki! Super to wymyśliłaś 🙂
Oj zjadłabym<3 Bardzo apetycznie wygląda;)
i znów się powtórzę: kooocham makarony i każdy przepis bym ci skradła! Również ten.. 🙂
Szaleństwo makaronowe u Ciebie:) Apetycznie wygląda, a poza tym szpinak, pycha 🙂
Uwielbiam zapiekanki, szpinak i karczochy, czyli ogólnie wpraszam się do Ciebie na ten makaron!
Już wiem co zjem na obiad 😀