Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Michel Roux : Jajka. 130 prostych przepisów

To będzie krótka recenzja 🙂 !



Książka mistrza Roux to jeden z moich ostatnich nabytków. Zakup okazał się bardzo udany. Żałuję tylko, że tak późno zdecydowałam się kupić tę książkę. 

Wahałam się ponieważ znam wiele przepisów z wykorzystaniem jajek, jednak ta książka zupełnie mnie zaskoczyła 🙂
Chyba każdy z nas słyszał nazwisko Roux. Michel Roux jest jednym z najbardziej cenionych szefów kuchni na świecie. Prowadzona przez niego restauracja Waterside Inn w angielskim miasteczku Bray posiada trzy gwiazdki Michelin, a w 2010 roku stała się pierwszą restauracją poza Francją zachowującą wszystkie trzy gwiazdki przez 25 lat. Michel Roux został uhonorowany wieloma odznaczeniami. Jednym słowem to mistrz sztuki kulinarnej.

Mistrz Roux uważa, że jajka są niedoceniane, stoją zawsze w cieniu drogich i luksusowych produktów. W związku z czym powstała ta książka – oddaje im należyty hołd.



W książce najbardziej podoba mi się to, że znajdziemy w niej podstawowe wiadomości na temat jajek, najważniejsze fakty i ciekawostki. Nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w świecie kulinarnym – bez najmniejszego problemu poradzi sobie z przepisami. Są one napisane są w jasny, czytelny sposób. Produkty dostępne są bez problemu w Polsce. Podobają mi się wskazówki przy przepisach – są bardzo przydatne.

Wypróbowałam już kilka przepisów Michela Roux i jestem zachwycona. Wszystkie wyszły bezbłędnie. Szczególnie polecam naleśniki Michela. Gwarantuje, że lepszych nie jedliście 🙂 !

Plus za fajny, mały format książki no i piękne zdjęcia. To był bardzo udany zakup 🙂 !

Ps. Chyba wreszcie się odważę i zrobię jajka w koszulkach 🙂 ! 


1 listopada 2013 Kategoria: Recenzje książek komentarzy 13

Komentarze

  1. Marta napisał

    1 listopada 2013 o 19:37

    piękne zdjęcia w tej książce 🙂 czekam na jajka w koszulkach więc 🙂

    Odpowiedz
  2. Mirabelka napisał

    1 listopada 2013 o 19:42

    Też mam tę książkę i bardzo ją lubię. Robiłam nawet ten „jeżynowy melanż”, którego zdjęcie zamieściłaś 😉 jednak nie wszystkie przepisy są proste, sporo jest fikuśnych i dość ekskluzywnych jak na warunki domowe, ale myślę, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie 🙂

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      1 listopada 2013 o 22:06

      Mirabelko, ten melanż kusi nie najbardziej z całej książki 🙂
      Ps. Fakt np trufle są trochę drogie :/

      Odpowiedz
  3. W kuchni Uli napisał

    1 listopada 2013 o 19:46

    ja opanowałam już jajka w koszulkach do perfekcji, ale początki nie były łatwe 😉

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      1 listopada 2013 o 22:06

      Zazdroszczę 🙂

      Odpowiedz
  4. codojedzenia napisał

    1 listopada 2013 o 20:07

    Uwielbiam książki kucharskie. Mam ich chyba ze trzydzieści i pewnie jeszcze nie jedną kupię, a na pewno Michela Roux.
    Pozdrawam serdecznie i zapraszam w listopadzie na szafranowe kulinaria

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      1 listopada 2013 o 22:07

      Widzę, że mamy to samo 🙂 Ja już nie mam gdzie ich trzymać ;(

      Odpowiedz
  5. Kasia napisał

    1 listopada 2013 o 20:23

    Jajka w koszulkach są świetne i po kilku próbach mnie wychodzą nawet jako tako, jeśli chodzi o kształt 😉

    Odpowiedz
    • Paulina Urbańczyk napisał

      1 listopada 2013 o 22:07

      Oooo 🙂 Muszę spróbować !

      Odpowiedz
  6. gin napisał

    2 listopada 2013 o 01:33

    Ja mam jego „Ciasta” i jestem zachwycona 🙂

    Odpowiedz
  7. Magda C. napisał

    2 listopada 2013 o 08:05

    Ostatnio miałam ją w ręce i prawie kupiłam. Skoro polecasz to oczywiście biegnę dzisiaj do sklepu 🙂 btw. boskie zdjęcia 😉

    Odpowiedz
  8. madlene17 napisał

    2 listopada 2013 o 13:17

    Przyznam, że także miałam w planach kupić sobie jego książkę ale coś mnie podkusiło, i odłożyłam ją w sklepie na półkę…chyba źle zrobiłam:P

    Odpowiedz
  9. Kam cia napisał

    4 listopada 2013 o 13:09

    Zazdroszczę książeczki… jest wspaniała :). Ja tak bardzo kocham jajka i wszystko co jajeczne :)….

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl