Dziś chciałabym Wam zaproponować mini babeczki z dodatkiem szampana. Byłam strasznie ciekawa tego połączenia. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie i moją rodzinę 🙂 ! Nie raz czytałam o ciastach, których dodatkiem jest coca cola czy inne napoje gazowane. Postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych 😉 Ale jeśli macie ochotę na ciasto bez % – dodajcie dowolny napój gazowany. Ja na pewno zrobię też wersję z coca colą.
Z tego przepisu można zrobić zarówno dużą babkę jak i muffinki. Z podanych ilości składników wyjdzie duża babka (warto mieć formę o pojemności 2,5 litra) lub duża ilość muffinek. Ciasto ładnie wyrasta. Jeśli ktoś ma ochotę na muffinki – radziłabym zmniejszyć ilość składników o połowę, chyba, że chcecie obdarować nimi całą rodzinę 😉 !
Z tego przepisu można zrobić zarówno dużą babkę jak i muffinki. Z podanych ilości składników wyjdzie duża babka (warto mieć formę o pojemności 2,5 litra) lub duża ilość muffinek. Ciasto ładnie wyrasta. Jeśli ktoś ma ochotę na muffinki – radziłabym zmniejszyć ilość składników o połowę, chyba, że chcecie obdarować nimi całą rodzinę 😉 !
Babeczki możemy zjeść bez dodatków, z odrobiną konfitury bądź oblane lukrem. Połowa babeczek zniknęła w trybie natychmiastowym – bez żadnych dodatków. Drugą połowę zaś – oblałam moim ulubionym lukrem cytrynowym. Do jego zrobienia użyłam nowości od firmy Diamant – cukru pudru trzcinowego. Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie ta nowość, ponieważ na co dzień używam cukru trzcinowego. Uwielbiam jego smak. Po wypróbowaniu śmiało mogę stwierdzić, że cukier puder trzcinowy jest genialny 🙂 ! Nie dość, że ma ładny kolorek – nie jest nudny, biały – to jeszcze na dodatek pyszny 🙂 ! Polecam !
Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
300 ml szampana (można zastąpić innym winem musującym bądź dowolnym napojem gazowanym)
500 g mąki pszennej tortowej
4 jajka
2 szklanki ciemnobrązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 łyżek kakao
250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Wykonanie:
1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej i odłóż.
2. Do drugiego naczynia wbij jajka i delikatnie je roztrzep – nie ubijaj ! Dodaj szampana, olej i cukier, dokładnie wymieszaj.
3. Do płynnych składników dodaj suche. Wymieszaj delikatnie jedynie do połączenia się składników (nie miksuj!).
4. Jeśli pieczesz w formie – wysmaruj ją masłem i oprósz mąką, nadmiar należy strzepnąć. Ciasto przelej do formy lub do papilotek.
5. Piecz w temperaturze 160 C przez około 45 – 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Ja piekłam w małych foremkach więc po 30 minutach babeczki były upieczone. Po tym czasie zwiększyłam temperaturę do 170 C i piekłam jeszcze 10 – 15 minut. Piekąc w dużej formie – po 30 minutach, zwiększ temperaturę z 160 C na 170 C.
6. Po upieczeniu – babeczki przestudź w formie. Jeśli ciasto wyrośnie z górką – ponad formę – wystarczy nadmiar odkroić nożem.
Wyglądają bajecznie, aż zachciało mi się jeść, mimo że jestem przejedzona po świętach 😀
o kurczę, jakie ślicznotki!
mmm muszą być pyszne
jaka śliczna babeczka 🙂
Ale urocze ! Aż chce się zjeść mimo że brzuchy po świętach przejedzone 🙂
Śliczne! I co za ciekawy pomysł z tym szampanem! Na pewno wypróbuję 🙂
jeja jakie cudowne <3
O mniam, pyszne musiały być 🙂 Z szampanem to taka wykwintna wersja 🙂
heh, czyli znów nic nie wiem, nie słyszałam o takim połączeniu, prezentują się bardzo apetycznie, ba! bajecznie, jak spod ręki cukiernika;))
Ooo sylwestrowa, szampańska propozycja! Super pomysł, babeczki wyglądają przepysznie 😀
Pyyycha :))
Pięknie wygląda! Może się skuszę i spróbuję:)
Pierwszy raz widzę trzcinowy cukier puder! Zaraz lecę do sklepu na jego poszukiwanie 🙂
Babeczki świetne! Szampańskie – idealne na sylwestra 🙂
ale czad, właśnie pomyślałam sobie, że idealnym menu na sylwestra byłyby właśnie te babeczki, galaretka z szampana z truskawkami, szampan i szampańska zabawa :DD
Nie można oderwać oczu od urodziwej babeczki i do tego z szampanem. Bombowe połączenie, a lukier to już rozpusta w biały dzień.
Wygląda niezwykle smacznie:)
pozdrawiam
Szampańskie babeczki idealne na dzisiejszy dzień i nie tylko:) ;)Smakowite
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!
Samych smakołyków i kuchennych sukcesów 😉
Pozdrowionka
http://www.tysiagotuje.pl
😉
jakie słodkie <3 w wersji mini!
cudo! i do tego jak musiały smakować:)
Zajrzałam tutaj przypadkiem, ale zatrzymałam się, żeby „zjeść” tą fantastyczną babeczkę. Świetny przepis. Mam nadzieję z niego skorzystać. Pozdrawiam, Krys
Wyglądają bardzo smacznie 🙂
Śliczne, nie wiedziałam, że mamy cukier trzcinowy w pudrze. Też się zaopatrzę bo używam głównie trzcinowego. Pozdrawiam Cię Paulinko, ja wróciłam po prawie miesięcznej nieobecności i nadrabiam zaległości:)
A ja w tym roku piekłam babkę na winie musującym i też byłam zauroczona tym posmakiem 🙂