Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Mini babeczki szampańskie

Dziś chciałabym Wam zaproponować mini babeczki z dodatkiem szampana. Byłam strasznie ciekawa tego połączenia. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie i moją rodzinę 🙂 ! Nie raz czytałam o ciastach, których dodatkiem jest coca cola czy inne napoje gazowane. Postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych 😉 Ale jeśli macie ochotę na ciasto bez % – dodajcie dowolny napój gazowany. Ja na pewno zrobię też wersję z coca colą.
Z tego przepisu można zrobić zarówno dużą babkę jak i muffinki. Z podanych ilości składników wyjdzie duża babka (warto mieć formę o pojemności 2,5 litra) lub duża ilość muffinek. Ciasto ładnie wyrasta. Jeśli ktoś ma ochotę na muffinki – radziłabym zmniejszyć ilość składników o połowę, chyba, że chcecie obdarować nimi całą rodzinę 😉 !
Babeczki możemy zjeść bez dodatków, z odrobiną konfitury bądź oblane lukrem. Połowa babeczek zniknęła w trybie natychmiastowym – bez żadnych dodatków. Drugą połowę zaś – oblałam moim ulubionym lukrem cytrynowym. Do jego zrobienia użyłam nowości od firmy Diamant – cukru pudru trzcinowego. Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie ta nowość, ponieważ na co dzień używam cukru trzcinowego. Uwielbiam jego smak. Po wypróbowaniu śmiało mogę stwierdzić, że cukier puder trzcinowy jest genialny 🙂 ! Nie dość, że ma ładny kolorek – nie jest nudny, biały – to jeszcze na dodatek pyszny 🙂 ! Polecam !



Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
300 ml szampana (można zastąpić innym winem musującym bądź dowolnym napojem gazowanym)
500 g mąki pszennej tortowej
4 jajka
2 szklanki ciemnobrązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 łyżek kakao
250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Wykonanie:
1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej i odłóż.
2. Do drugiego naczynia wbij jajka i delikatnie je roztrzep – nie ubijaj ! Dodaj szampana, olej i cukier, dokładnie wymieszaj.
3. Do płynnych składników dodaj suche. Wymieszaj delikatnie jedynie do połączenia się składników (nie miksuj!).
4. Jeśli pieczesz w formie – wysmaruj ją masłem i oprósz mąką, nadmiar należy strzepnąć. Ciasto przelej do formy lub do papilotek.
5. Piecz w temperaturze 160 C przez około 45 – 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Ja piekłam w małych foremkach więc po 30 minutach babeczki były upieczone. Po tym czasie zwiększyłam temperaturę do 170 C i piekłam jeszcze 10 – 15 minut. Piekąc w dużej formie – po 30 minutach, zwiększ temperaturę z 160 C na 170 C.
6. Po upieczeniu – babeczki przestudź w formie. Jeśli ciasto wyrośnie z górką – ponad formę – wystarczy nadmiar odkroić nożem.

Smacznego 🙂 !


26 grudnia 2013 Kategoria: Ciasteczka muffinki i inne słodkości komentarze 24

Komentarze

  1. Magda Karolina napisał

    26 grudnia 2013 o 15:40

    Wyglądają bajecznie, aż zachciało mi się jeść, mimo że jestem przejedzona po świętach 😀

    Odpowiedz
  2. Karmel-itka. napisał

    26 grudnia 2013 o 16:11

    o kurczę, jakie ślicznotki!

    Odpowiedz
  3. Pink Hungry napisał

    26 grudnia 2013 o 16:15

    mmm muszą być pyszne

    Odpowiedz
  4. Marta napisał

    26 grudnia 2013 o 17:51

    jaka śliczna babeczka 🙂

    Odpowiedz
  5. Natalie napisał

    26 grudnia 2013 o 18:30

    Ale urocze ! Aż chce się zjeść mimo że brzuchy po świętach przejedzone 🙂

    Odpowiedz
  6. Magda C. napisał

    26 grudnia 2013 o 18:56

    Śliczne! I co za ciekawy pomysł z tym szampanem! Na pewno wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  7. JustynaPolska Stylist&Make-upArtist napisał

    26 grudnia 2013 o 20:58

    jeja jakie cudowne <3

    Odpowiedz
  8. gin napisał

    26 grudnia 2013 o 23:40

    O mniam, pyszne musiały być 🙂 Z szampanem to taka wykwintna wersja 🙂

    Odpowiedz
  9. La Lolla napisał

    27 grudnia 2013 o 22:11

    heh, czyli znów nic nie wiem, nie słyszałam o takim połączeniu, prezentują się bardzo apetycznie, ba! bajecznie, jak spod ręki cukiernika;))

    Odpowiedz
  10. kruszyna napisał

    28 grudnia 2013 o 16:54

    Ooo sylwestrowa, szampańska propozycja! Super pomysł, babeczki wyglądają przepysznie 😀

    Odpowiedz
  11. tammyk napisał

    28 grudnia 2013 o 18:02

    Pyyycha :))

    Odpowiedz
  12. Ciążowe Zachcianki napisał

    28 grudnia 2013 o 19:03

    Pięknie wygląda! Może się skuszę i spróbuję:)

    Odpowiedz
  13. RedHead napisał

    29 grudnia 2013 o 11:32

    Pierwszy raz widzę trzcinowy cukier puder! Zaraz lecę do sklepu na jego poszukiwanie 🙂
    Babeczki świetne! Szampańskie – idealne na sylwestra 🙂

    Odpowiedz
  14. à la Gosia napisał

    29 grudnia 2013 o 16:04

    ale czad, właśnie pomyślałam sobie, że idealnym menu na sylwestra byłyby właśnie te babeczki, galaretka z szampana z truskawkami, szampan i szampańska zabawa :DD

    Odpowiedz
  15. DżemDżus napisał

    29 grudnia 2013 o 21:18

    Nie można oderwać oczu od urodziwej babeczki i do tego z szampanem. Bombowe połączenie, a lukier to już rozpusta w biały dzień.

    Odpowiedz
  16. Patrycja Pieguska napisał

    30 grudnia 2013 o 18:28

    Wygląda niezwykle smacznie:)

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  17. BasJula napisał

    31 grudnia 2013 o 10:04

    Szampańskie babeczki idealne na dzisiejszy dzień i nie tylko:) ;)Smakowite

    Odpowiedz
  18. Justyna Gonczaronek napisał

    31 grudnia 2013 o 10:59

    SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!
    Samych smakołyków i kuchennych sukcesów 😉
    Pozdrowionka
    http://www.tysiagotuje.pl
    😉

    Odpowiedz
  19. Paulina C. napisał

    1 stycznia 2014 o 20:07

    jakie słodkie <3 w wersji mini!

    Odpowiedz
  20. martawkuchni.blog.pl napisał

    2 stycznia 2014 o 12:17

    cudo! i do tego jak musiały smakować:)

    Odpowiedz
  21. Krystyna Boner napisał

    3 stycznia 2014 o 19:47

    Zajrzałam tutaj przypadkiem, ale zatrzymałam się, żeby „zjeść” tą fantastyczną babeczkę. Świetny przepis. Mam nadzieję z niego skorzystać. Pozdrawiam, Krys

    Odpowiedz
  22. Marta napisał

    4 stycznia 2014 o 18:55

    Wyglądają bardzo smacznie 🙂

    Odpowiedz
  23. eM Ka napisał

    9 stycznia 2014 o 22:32

    Śliczne, nie wiedziałam, że mamy cukier trzcinowy w pudrze. Też się zaopatrzę bo używam głównie trzcinowego. Pozdrawiam Cię Paulinko, ja wróciłam po prawie miesięcznej nieobecności i nadrabiam zaległości:)

    Odpowiedz
  24. Agata napisał

    2 czerwca 2014 o 16:12

    A ja w tym roku piekłam babkę na winie musującym i też byłam zauroczona tym posmakiem 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl