Cześć! Czy są tu wielbiciele bezy? Wierzę w to, że znajdą się tu jacyś! Mini bezy to szybki w wykonaniu, prosty a jakże efektowny i pyszny deser! Pavlova w wersji mini prezentuje się uroczo. Koniecznie musicie jej spróbować! Dodajcie bitą śmietanę i ulubione owoce a zachwycicie rodzinę i znajomych!
Składniki (4 sztuki):
2 białka
200 g cukru pudru – przesianego
80 ml wrzącej wody
1 łyżka octu winnego
+ dodatkowo:
250 g śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
ulubione owoce
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C (góra-dół).
W misce ubij białka z wodą i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj ocet winny, ubij na sztywną pianę.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Od miseczki odrysuj 4 kółka, zachowując odstępy. Wyłóż na nie bece, wyrównaj.
Piecz 25 – 30 minut – do momentu aż bezy lekko się zarumienią. Bezy powinny być suche na zewnątrz a w środku – delikatne, piankowe. Bezy zostaw w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach.
Kremówkę ubij – pod koniec dodając cukru pudru.
Krem wyłóż na wystudzone bezy, udekoruj ulubionymi owocami.
Smacznego!
Wygląda smakowicie, jak wrócę z wczasów to sobie takie zrobię.
Czekam na kolejny post 🙂
Dziękuję ślicznie. Życzę udanego wypoczynku i pozdrawiam! 🙂
Świetna opcja dla takich osób, jak ja – łakomczuchów!!! Bez problemu pochłaniam całą, jedną wielką bezę! 😀
Dziękuję pięknie, ja też jestem w stanie zjeść całą bezę! 🙂