Cześć! Jaką pizzę lubicie? Wybieracie klasykę czy nietypowe połączenia? Jeśli sprawdzicie moje przepisy na pizzę, przekonacie się jak bardzo kocham nietypowe połączenia smakowe. Dziś podzielę się z Wami przepisem na mini pizzę z karmelizowaną cebulą, świeżą figą i mozzarellą. Przepisem na ciasto podzieliła się ze mną Irena (welcome_to_mycoffeeworld) na instagramie. Poradziła mi także żeby uzyskać bardziej chrupkie ciasto – należy wymieszać 50 g mąki orkiszowej i 125 g mąki 00 lub zwykłej. Ciasto Ireny pokochałam od pierwszego kęsa. Jest błyskawiczne w przygotowaniu. Bardzo Wam polecam! 🙂
Składniki (8 sztuk):
Ciasto:
175 g mąki 00 + dodatkowo do podsypywania
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
Karmelizowana cebula:
3 średnie białe cebule
1 czubata łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 – 1,5 łyżki octu balsamicznego
1 czubata łyżka brązowego cukru
+dodatkowo: 4-6 świeżych fig, 2 kulki mozzarelli, garść rukoli, grana padano wedle uznania
Wykonanie:
Karmelizowana cebula: Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę, smaż około 10 minut aż zmięknie i zacznie delikatnie się rumienić, mieszaj od czasu do czasu, uważając by się nie przypaliła. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 5 minut.
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, suszone drożdże, cukier, wodę i oliwę z oliwek. Całość mieszaj około 5 minut drewnianą łyżką. Ciasto możesz wyrobić ręcznie. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ja zwykle odstawiam na kaloryfer. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełóż je na stolnicę obsypaną mąką, dodaj sól i zagniataj około 2-3 minut. Uformuj kulkę, podziel ją na 8 równych części. Uwaga! Ciasto pokrój nożem, nie rwij. Każdą z części rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj karmelizowaną cebulę, świeże figi pokrojone na plasterki i porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę. Piecz około 13-15 minut w 250 C. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj rukolą. Opcjonalnie – posyp drobno startym grana padano.
Smacznego!
Dodaj komentarz