Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Mini pizza z karmelizowaną cebulą, świeżą figą i mozzarellą

Cześć! Jaką pizzę lubicie? Wybieracie klasykę czy nietypowe połączenia? Jeśli sprawdzicie moje przepisy na pizzę, przekonacie się jak bardzo kocham nietypowe połączenia smakowe. Dziś podzielę się z Wami przepisem na mini pizzę z karmelizowaną cebulą, świeżą figą i mozzarellą. Przepisem na ciasto podzieliła się ze mną Irena (welcome_to_mycoffeeworld) na instagramie. Poradziła mi także żeby uzyskać bardziej chrupkie ciasto – należy wymieszać 50 g mąki orkiszowej i 125 g mąki 00 lub zwykłej. Ciasto Ireny pokochałam od pierwszego kęsa. Jest błyskawiczne w przygotowaniu. Bardzo Wam polecam! 🙂

Składniki (8 sztuk):
Ciasto:
175 g mąki 00 + dodatkowo do podsypywania
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli

Karmelizowana cebula:
3 średnie białe cebule
1 czubata łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 – 1,5 łyżki octu balsamicznego
1 czubata łyżka brązowego cukru

+dodatkowo: 4-6 świeżych fig, 2 kulki mozzarelli, garść rukoli, grana padano wedle uznania

Wykonanie:
Karmelizowana cebula: Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Dodaj cebulę, smaż około 10 minut aż zmięknie i zacznie delikatnie się rumienić, mieszaj od czasu do czasu, uważając by się nie przypaliła. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 5 minut.
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, suszone drożdże, cukier, wodę i oliwę z oliwek. Całość mieszaj około 5 minut drewnianą łyżką. Ciasto możesz wyrobić ręcznie. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ja zwykle odstawiam na kaloryfer. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełóż je na stolnicę obsypaną mąką, dodaj sól i zagniataj około 2-3 minut. Uformuj kulkę, podziel ją na 8 równych części. Uwaga! Ciasto pokrój nożem, nie rwij. Każdą z części rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj karmelizowaną cebulę, świeże figi pokrojone na plasterki i porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę. Piecz około 13-15 minut w 250 C. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj rukolą. Opcjonalnie – posyp drobno startym grana padano.

Smacznego!

12 marca 2018 Kategoria: Pizza, Przekąski, Sezonowo, Wege Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl