Składniki:
220 g czerwonej soczewicy
1 szalotka lub dymka
1 marchewka
2 pomidory
1 l bulionu warzywnego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól i świeżo zmielony pieprz
3 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka curry
2 – 3 ząbki czosnku
opcjonalnie do dekoracji: prażone pestki dyni
Wykonanie:
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Przygotuj składniki: Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szalotkę drobno posiekaj, pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę, imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym rondelku rozgrzej oliwę z oliwek wraz z masłem. Dodaj marchew i smaż około 2 minut. Następnie dodaj soczewicę, szalotkę, pomidory, imbir, czosnek, curry. Smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając. Zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 15 – 20 minut (do momentu aż soczewica będzie miękka).
Odstaw do przestygnięcia, następnie partiami zblenduj. Przed podaniem podgrzej. Zupę można udekorować prażonymi pestkami dyni.
Smacznego 🙂 !
W wyzwaniu brały udział:
Marta, Justyna, Iwona, Magda, Gosia, Sabina, Ewa i Dorota 🙂
Dorka DOO napisał
Bardzo ciekawa zupa. Nigdy nie jadłam. trzeba będzie spróbować 🙂
Elena Monin napisał
Pięknie się prezentuje, a smakuję zapewne wyśmienicie 🙂
Pozdrawiam:)
Krzysztof napisał
Taka zupa na zimne, jesienne dni to strzał w 10 🙂 Zaciekawił mnie przepis i chyba muszę spróbować ugotować 🙂
Justyna Ratajczak napisał
Uwielbiam takie rozgrzewające zupki!!!
Anna i Elżbieta Krzyczkowskie napisał
Kocham rozgrzewające zupki! 🙂 Musi być pyszna.
Małgorzata K napisał
bardzo lubię soczewicę pod każdą postacią 🙂
Magdalena Kuchaja napisał
świetna zupa!
Natalie napisał
Soczewica? Ciepła zupka? Lecę na porcyjkę! 😀
Anulla napisał
bardzo fajna zupka z orientalnymi przyprawami 🙂
Marta Urbańska napisał
i te pestki dyni 🙂 pyszności!
La Lolla napisał
uwieeelbiam!
zimną idealna, z pestką dyni zwłaszcza, ziołami!!!
MaryJane napisał
Uwielbiam te zupę!
Marcelina napisał
Z soczewicy zupy jeszcze nie robiłam, do wypróbowania, bo lubię takie smaki 🙂
Karmel napisał
smakowita zupka! soczewicę zawsze mam w kuchni, lubię gotować takie zupy:)
Marzena napisał
Propozycja w sam raz dla mnie:-)
Magda C. napisał
Rozgrzewająca i pyszna zupa 🙂