Cześć !
Dawno na moim blogu nie było deseru. Więc dziś mam dla Was smakowitą propozycję – dość lekką 🙂 Co powiecie na morele na ciepło z miodem i jogurtem greckim ? Zamiast jogurtu – morele – możecie podać z lodami. Deser mega prosty i szybki w wykonaniu. Idealny na lato 🙂 !
Składniki ( 2 porcje):
8 moreli – wydrylowanych i pokrojonych na połówki
1 czubata łyżka miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka pokrojonego na kawałki masła
400 g jogurtu greckiego
1 łyżka płatków migdałowych
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 220 C.
Połącz ze sobą miód, cukier oraz ekstrakt z wanilii w naczyniu żaroodpornym. Dodaj morele i dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojone na kawałki masło. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. W trakcie pieczenia dobrze jest zamieszać morele z powstałym sokiem.
Do miseczek wyłóż morele wraz z sokiem. Dodaj jogurt grecki. Przed podaniem posyp migdałami.
Smacznego !
cookiemonster napisał
Morela to najwspanialszy owoc 🙂 A w takim połączeniu to musi być pyszne 🙂
Agnieszka, Dom na obcasach napisał
Zgadzam się, na lato takie deser jest idealny. Pyszny i zdrowy zarazem 🙂
ola lallola napisał
idealnie na ciepły poranek, kiedy za oknem słońce i wolna głowa 🙂
alezakwas napisał
Kocham morele pod każdą postacią. A tak wersja podoba mi się szczególnie…
Ewa napisał
Pyszny deser, akurat mam morele. dziękuję za odwiedziny u mnie i komentarz 🙂
Ewa napisał
Dziękuję za inspirację, zrobiłam na patelni bez nagrzewania piekarnika tak jak inne karmelizowane owoce. Pyszną kolację miałam wczoraj 🙂
Moja pasja smaku napisał
Aaaaa ! Moje serce się raduje, bardzo się cieszę 🙂 Korzystajmy z moreli póki są !