Cześć ! Ostatnio coraz rzadziej piekę ciasta, robię desery i inne słodkości. Jednak jak już mnie najdzie na coś ochotą, wypiekam muffinki, gdyż ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Dziś postanowiłam przetestować przepis Zuzi z bloga MaKaGiGi. Muffinki miałam przyjemność jeść podczas świątecznego spotkania #lodzbloguje. TU znajdziecie przepis, którym się zainspirowałam 🙂
Polecam przepis, muffiny robi się naprawdę błyskawicznie.
Składniki na muffiny:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3/4 szklanki mleka
Składniki na karmelizowane płatki migdałowe:
50 g płatków migdałowych
100 g masła
5 łyżek miodu
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu
1 łyżka śmietany 18 %
Wykonanie:
Przygotuj 2 miski. W jednej wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na muffinki, a w drugiej – mokre. Do suchych składników wlej mokre i całość dokładnie wymieszaj.
Masą napełnij papilotki do muffinek – do 2/3 wysokości. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 C.
Około 5 – 10 minut przed końcem pieczenia muffinek, przygotuj karmelizowane płatki migdałowe. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmaż płatki migdałowe – aż się ładnie zarumienią.
W garnku umieść masło, miód i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się składników. Następnie dodaj migdały, cynamon i śmietanę. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, garnek zdejmij z ognia.
Po wyjęciu muffinek z piekarnika, każdą polej migdałami z karmelem. Odstaw do przestudzenia. Smacznego !
Cotakpachnie? napisał
Wyglądają super, czytając przepis już sobie wyobrażam jak muszą smakować! 🙂
Ania napisał
muffinki wyglądają bosko! 🙂
Cukry Proste napisał
Świetne muffiny:)
partytimewebsite napisał
Bardzo fajne papilotki. Urzeka nas ostatnio wszystko co pastelowe i delikatne albo czarne. Wiemy, że to duuuuuuża rozbieżność.
judik napisał
Pysznie wyglądają te muffinki! 🙂
Agata napisał
Piękne <3
Natalie napisał
Ale obłęd! Zamawiam jedną 😉
Królowa Karo napisał
Wyglądają niesamowicie. A że karmelizowane migdały uwielbiam, to chętnie wypróbuję.
Magda C. napisał
Bardzo ciekawy pomysł na muffinki 🙂
alezakwas napisał
Wyglądają super:)