Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Muszle makaronowe nadziane bobem, boczkiem i mozzarellą. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym

Cześć! Lubicie nadziewany makaron? Jeśli tak – koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Mam dla Was muszle nadziane bobem, boczkiem i mozzarellą. Zapieczone zostały w domowym sosie pomidorowym. Obiad, który znika w 2 minuty.

Składniki (2 porcje):

14 muszli makaronowych – conchiglioni

Sos pomidorowy:
1 duża żółta cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w puszce (400 g) + 1/4 puszki wody
sól, pieprz, suszona bazylia i oregano, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek + czubata łyżka masła
ser grana padano

Nadzienie:
200 g bobu
4 plasterki boczku
starty ser mozzarella
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Do posypania na końcu:
tarty ser grana padano

Wykonanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj.
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłęm i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw solą, pieprzem, bazylią, paprykami, oregano i cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Dodaj około 2 łyżek drobno startego grana padano, wymieszaj sos. Odstaw do przestygnięcia.

Makaron ugotuj al dente.

Bób ugotuj w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Posól pod koniec gotowania. Obierz ze skórki.

Boczek pokrój w małą kostkę. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i podsmaż na niej boczek do momentu aż się zarumieni.

Muszle nadziej bobem i boczkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Każda muszlę posyp tartą mozzarellą. Zapiekaj przez około 18 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Po wyjęciu z piekarnika posyp grana padano i natką pietruszki.

Smacznego!

 

 

17 lipca 2017 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Sezonowo komentarzy 6

Komentarze

  1. Ervisha napisał

    17 lipca 2017 o 07:17

    Wygląda bardzo smacznie, tylko dla siebie pominęłabym boczek 🙂

    Odpowiedz
  2. Ewa napisał

    17 lipca 2017 o 19:01

    Fantastyczne danie, bardzo w moim guście 🙂

    Odpowiedz
  3. Królowa Karo napisał

    18 lipca 2017 o 17:47

    Uwielbiam wszelkie dania z makaronem. Aż mi ślinka pociekła.

    Odpowiedz
  4. Ania Lwowska napisał

    20 lipca 2017 o 23:38

    ale pyszności! :O 🙂 Zainspirowałaś mnie do zrobienia czegoś takiego jutro na obiadek 🙂

    Odpowiedz
  5. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    25 lipca 2017 o 05:04

    apetycznie wygląda! 🙂 bardzo lubię bób 🙂

    Odpowiedz
  6. Justyna napisał

    28 lipca 2017 o 07:32

    Zawsze mam wrażenie, że przy tych muszlach muszę stać w kuchni pół dnia, a potem to znika tak jak mówisz w 2 minuty i jeszcze nic nie zostaje na drugi dzień. Dlatego pomimo, że bardzo lubię to szykuję bardzo rzadko

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl