Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Muszle makaronowe nadziane kurczakiem, grana padano i szpinakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym

Cześć ! Dziś mam dla Was bardzo wyczekiwany przepis. Gdy tylko zdjęcie tego dania poszło w świat, ruszyła lawina pytań o przepis. Zapraszam na obłędne muszle makaronowe nadziane kurczakiem, grana padano i szpinakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Bardzo kremowe w środku za sprawą dodanego serka twarogowego. Po prostu pyszne ! Cudownego dnia ! 🙂

Składniki (2 porcje):

12 – 14 muszli makaronowych – conchiglioni

Sos pomidorowy:
1 duża żółta cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w puszce (400 g) + 1/4 puszki wody
sól, pieprz, suszona bazylia i oregano, 1,5 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek + czubata łyżka masła

Nadzienie:
1 duża pojedyncza pierść z kurczaka
100 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba
1/2 szklanki tartego grana padano
sól, pieprz, tymianek suszony
1 duża garść liści świeżego szpinaku
oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła
2 – 3 ząbki czosnku
1 średnia cebula

Do posypania na końcu:
tarty ser grana padano

Wykonanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj.
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłęm i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia.

Makaron ugotuj al dente.

Czas na szpinak. Umyj go i osusz. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj liście szpinaku i smaż do momentu aż zmięknie.
Kurczaka wraz ze szpinakiem przełóż do miski, dodaj kremowy serek i drobno starty ser grana padano. Dokładnie wymieszaj.

Muszle nadziej.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Smacznego !

9 stycznia 2017 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Sosy - dipy - dressingi komentarzy 6

Komentarze

  1. Jaglusia napisał

    9 stycznia 2017 o 08:08

    Cudowne danie! Piękne zdjęcia. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

    Odpowiedz
  2. Angie napisał

    9 stycznia 2017 o 10:11

    Jadłabym bez opamiętania<3

    Odpowiedz
  3. laNika napisał

    10 stycznia 2017 o 22:27

    Danie wygląda obłędnie! Czuję, że zjadłabym od razu dwie porcje! 😉

    Odpowiedz
  4. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    15 stycznia 2017 o 15:08

    to musi smakować obłędnie! 🙂

    Odpowiedz
  5. Pati napisał

    24 stycznia 2017 o 09:13

    Dla mnie pychota! Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  6. Joanna Seta-Pryjomska napisał

    12 lutego 2017 o 13:12

    Sycący i apetyczny pomysł na obiad 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl