Cześć ! Dziś mam dla Was bardzo wyczekiwany przepis. Gdy tylko zdjęcie tego dania poszło w świat, ruszyła lawina pytań o przepis. Zapraszam na obłędne muszle makaronowe nadziane kurczakiem, grana padano i szpinakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Bardzo kremowe w środku za sprawą dodanego serka twarogowego. Po prostu pyszne ! Cudownego dnia ! 🙂
Składniki (2 porcje):
12 – 14 muszli makaronowych – conchiglioni
Sos pomidorowy:
1 duża żółta cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w puszce (400 g) + 1/4 puszki wody
sól, pieprz, suszona bazylia i oregano, 1,5 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek + czubata łyżka masła
Nadzienie:
1 duża pojedyncza pierść z kurczaka
100 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba
1/2 szklanki tartego grana padano
sól, pieprz, tymianek suszony
1 duża garść liści świeżego szpinaku
oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła
2 – 3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
Do posypania na końcu:
tarty ser grana padano
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj.
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłęm i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia.
Makaron ugotuj al dente.
Czas na szpinak. Umyj go i osusz. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj liście szpinaku i smaż do momentu aż zmięknie.
Kurczaka wraz ze szpinakiem przełóż do miski, dodaj kremowy serek i drobno starty ser grana padano. Dokładnie wymieszaj.
Muszle nadziej.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Smacznego !
Cudowne danie! Piękne zdjęcia. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Jadłabym bez opamiętania<3
Danie wygląda obłędnie! Czuję, że zjadłabym od razu dwie porcje! 😉
to musi smakować obłędnie! 🙂
Dla mnie pychota! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Sycący i apetyczny pomysł na obiad 🙂