Cześć! Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się przepis na muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem zapieczone w domowym sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi. Przepis cieszył się ogromną popularnością więc postanowiłam zrobić dla Was kolejne nadziane muszle. Tym razem – kurkami i kurczakiem. Tradycyjnie zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Danie smakuje obłędnie! Korzystajcie z sezonu na kurki i koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki (3-4 porcje):
20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni
Sos pomidorowy:
1 duża żółta cebula
2 – 3 ząbki czosnku
500 g passaty
sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek + czubata łyżka masła
Nadzienie:
1 duża pojedyncza pierść z kurczaka
200 g kurek
200 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba (u mnie – mój ulubiony)
1/2 szklanki tartego grana padano
sól, pieprz, suszony tymianek
oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła
2 – 3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
Do posypania na końcu:
tarty ser mozzarella
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj.
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia.
Makaron ugotuj al dente.
Czas na nadzienie. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Kurki oczyść, następnie je osusz. Drobno pokrój i odstaw.
Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj kurki i cebulę, smaż do momentu aż zmiękną, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Odstaw do przestygnięcia.
Kurczaka z kurkami przełóż do miski, dodaj kremowy serek i drobno starty ser grana padano. Dokładnie wymieszaj.
Muszle nadziej.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Smacznego !
Ewa napisał
Pyszniutkie danie , wszyscy się zajadali jak zrobiłam je na obiad , gorąco polecam
Moja pasja smaku napisał
Bardzo dziękuję za komentarz! Cieszę się, że muszle wszystkim smakowały! 🙂