Cześć ! Dzisiejszy zapraszam Was na pyszny obiad ! Niby nic – a jednak smaki świetnie się łączą. Domowy sos pomidorowy ze świeżą bazylią – do tego muszle nadziane ricottą, mozzarellą, grana padano, mascarpone i szpinakiem. Proste w wykonaniu, obłędne w smaku !
Składniki (3 – 4 porcje):
20 muszli makaronowych – conchiglioni
Sos pomidorowy:
1 duża żółta cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w puszce (400 g) + 1/3 puszki wody
sól, pieprz, 1,5 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek
garść liści świeżej bazylii
Nadzienie:
1 opakowanie sera ricotta – twarożku
100 g tartej mozzarelli
1/3 szklanki tartego grana padano
sól, pieprz
1 jajko
200 g liści świeżego szpinaku
1/2 serka mascarpone (2 czubate łyżki)
oliwa z oliwek
2 – 3 ząbki czosnku
Do posypania na końcu:
50 g tartego sera mozzarella
tarty ser grana padano
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory zblenduj wraz z wodą po wypłukaniu puszki. Liście bazylii posiekaj lub porwij.
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw solą, pieprzem, i cukrem. Dodaj bazylię. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia.
Makaron ugotuj al dente.
Czas na szpinak. Umyj go i osusz. Następnie go posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek około 1 minuty. Dodaj liście szpinaku i mieszaj do momentu aż ‚zwiędną’. Odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj ze sobą ser ricotta, 100 g mozzarelli, ser grana padano i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano i mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Smacznego !
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
wspaniała propozycja! 🙂 uwielbiam nadziane muszle w różnym wydaniu 🙂
Mada napisał
uwielbiam makarony pod każdą postacią:) ale takich wielkich muszli jeszcze nie kupowałam a widzę że można je super wykorzystać. dopisuję do listy zakupów:)
mlodakk napisał
Wyglądają fantastycznie, ciekawa jestem smaku
opakowania jednorazowe napisał
Ale ktoś mi narobił smaka… 🙂
U Rudej na Talerzu napisał
Coś przepysznego !
Lady Laura. napisał
Świetne danie!.
Marzena napisał
Takie danie z chęcią bym zjadła, nawet teraz 🙂
Beti napisał
Świetne danie 🙂
Agnieszka Wieczorek napisał
O tak! To musi smakować obłędnie <3 I jeszcze tak cudownie – apetycznie wygląda 🙂