Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Muszle makaronowe nadziane szpinakiem i serem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym

Cześć ! Dzisiejszy zapraszam Was na pyszny obiad ! Niby nic – a jednak smaki świetnie się łączą. Domowy sos pomidorowy ze świeżą bazylią – do tego muszle nadziane ricottą, mozzarellą, grana padano, mascarpone i szpinakiem. Proste w wykonaniu, obłędne w smaku !

1

Składniki (3 – 4 porcje):
20 muszli makaronowych – conchiglioni

Sos pomidorowy:
1 duża żółta cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w puszce (400 g) + 1/3 puszki wody
sól, pieprz, 1,5 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek
garść liści świeżej bazylii

Nadzienie:
1 opakowanie sera ricotta – twarożku
100 g tartej mozzarelli
1/3 szklanki tartego grana padano
sól, pieprz
1 jajko
200 g liści świeżego szpinaku
1/2 serka mascarpone (2 czubate łyżki)
oliwa z oliwek
2 – 3 ząbki czosnku

Do posypania na końcu:
50 g tartego sera mozzarella
tarty ser grana padano

Wykonanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory zblenduj wraz z wodą po wypłukaniu puszki. Liście bazylii posiekaj lub porwij.
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw solą, pieprzem, i cukrem. Dodaj bazylię. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia.

Makaron ugotuj al dente.

Czas na szpinak. Umyj go i osusz. Następnie go posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek około 1 minuty. Dodaj liście szpinaku i mieszaj do momentu aż ‚zwiędną’. Odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj ze sobą ser ricotta, 100 g mozzarelli, ser grana padano i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano i mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Smacznego !

dsc_0019

 

17 października 2016 Kategoria: Drugie dania, Makarony, Sosy - dipy - dressingi, Wege komentarzy 9

Komentarze

  1. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    17 października 2016 o 16:56

    wspaniała propozycja! 🙂 uwielbiam nadziane muszle w różnym wydaniu 🙂

    Odpowiedz
  2. Mada napisał

    17 października 2016 o 19:08

    uwielbiam makarony pod każdą postacią:) ale takich wielkich muszli jeszcze nie kupowałam a widzę że można je super wykorzystać. dopisuję do listy zakupów:)

    Odpowiedz
  3. mlodakk napisał

    18 października 2016 o 08:11

    Wyglądają fantastycznie, ciekawa jestem smaku

    Odpowiedz
  4. opakowania jednorazowe napisał

    18 października 2016 o 10:03

    Ale ktoś mi narobił smaka… 🙂

    Odpowiedz
  5. U Rudej na Talerzu napisał

    19 października 2016 o 17:45

    Coś przepysznego !

    Odpowiedz
  6. Lady Laura. napisał

    21 października 2016 o 17:01

    Świetne danie!.

    Odpowiedz
  7. Marzena napisał

    21 października 2016 o 17:25

    Takie danie z chęcią bym zjadła, nawet teraz 🙂

    Odpowiedz
  8. Beti napisał

    23 października 2016 o 12:46

    Świetne danie 🙂

    Odpowiedz
  9. Agnieszka Wieczorek napisał

    23 października 2016 o 18:40

    O tak! To musi smakować obłędnie <3 I jeszcze tak cudownie – apetycznie wygląda 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl