Cześć. Dziś zajadam się pierwszym leczo w tym roku. To jedny z tych dań, które można jeść cały dzień. Moja ulubiona wersja to połączenie pomidorów, papryki, kabaczka i cukinii. Jak dla mnie – nie musi być w nim mięsa. Wystarczą same warzywa, które o tej porze roku – są najlepsze !
Mówi się, że podstawowe składniki takie jak pomidory, papryka i cebula, powinny być w proporcjach wagowych 1:1:1. Powinny ale nie muszą, prawda 😉 ?!
Składniki:
1 duża cukinia
1 kabaczek
3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
1 duża cebula
1 kg pomidorów
2 – 3 ząbki czosnku
wędzona papryka, słodka i ostra papryka mielona, świeżo zmielony pieprz, sól
olej roślinny lub oliwa do smażenia
Wykonanie:
Cebulę pokrój w dużą kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, pokrój w grubą kostkę. Kabaczka obierz i pokrój w kostkę. Cukinii i papryk nie obieraj, również pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodaj wszystkie warzywa: cukinię, kabaczka, papryki i pomidory. Dopraw wędzoną papryką, słodką i ostrą papryką mieloną, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie, lecz nie będą się rozpadać.
Marta napisał
Czy kabaczek i cukinia to nie to samo? 🙂
Moja pasja smaku napisał
Wiem, że dla wielu to samo ale dla mnie to zupełnie co innego. Weźmy chociażby pod uwagę smak. Różni się. Cukinia i kabaczek to ten sam gatunek rośliny, ale w różnym okresie wzrostu i na różnym etapie dojrzewania.
Cukinie są żółte i zielone, kabaczki – kremowe 🙂
Asia napisał
Kabaczek i cukinia to owszem dokladnie to samo. Ale kolory również maja takie same. Jedyna roznica to ze cukinia jest młoda, słodka, a jej dojrzała ogromna maczugowata wersja to kabaczek, kolor nie ma znaczenia 😉
U Rudej na Talerzu napisał
Fajny pomysł z dodaniem kabaczka do leczo 🙂
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
mniam! 🙂 taką klasyką mozna się zajadać 🙂 robię i wersję z mięsem i bez mięsa 🙂 czasami nawet robię do słoikow na zimę, bo co roku staram sie urozmaicać sosy, jakie zachowuję na zimę 🙂
Angie napisał
Leczo z letnich warzyw jest najlepsze na świecie;)
Kasia napisał
My z mężem też dopiero niedawno zrobiliśmy pierwsze w tym roku leczo i też z cukinią i kabaczkiem :)) Uważam, że to jedna z potraw idealnych, smakuje prawie każdemu, zawsze się ma na nią ochotę i można ją robić na wiele sposobów (np. z podsmażoną kiełbasą jest cudowne!) 🙂
Bigos to nie leczo napisał
To jest wariacja na temat bigosu z cukini. Leczo robi się z papryku, ktora jest głównym składnikiem a nie dodatkiem jak u ciebie.