Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Najlepsze leczo ! Z papryką, cukinią i kabaczkiem

Cześć. Dziś zajadam się pierwszym leczo w tym roku. To jedny z tych dań, które można jeść cały dzień. Moja ulubiona wersja to połączenie pomidorów, papryki, kabaczka i cukinii. Jak dla mnie – nie musi być w nim mięsa. Wystarczą same warzywa, które o tej porze roku – są najlepsze !
Mówi się, że podstawowe składniki takie jak pomidory, papryka i cebula, powinny być w proporcjach wagowych 1:1:1. Powinny ale nie muszą, prawda 😉 ?!

DSC_0361

Składniki:
1 duża cukinia
1 kabaczek
3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
1 duża cebula
1 kg pomidorów
2 – 3 ząbki czosnku
wędzona papryka, słodka i ostra papryka mielona, świeżo zmielony pieprz, sól
olej roślinny lub oliwa do smażenia

Wykonanie:
Cebulę pokrój w dużą kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, pokrój w grubą kostkę. Kabaczka obierz i pokrój w kostkę. Cukinii i papryk nie obieraj, również pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodaj wszystkie warzywa: cukinię, kabaczka, papryki i pomidory. Dopraw wędzoną papryką, słodką i ostrą papryką mieloną, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie, lecz nie będą się rozpadać.

1 sierpnia 2016 Kategoria: Bezglutenowe, Drugie dania, Sezonowo, Wege, Zdrowo komentarzy 8

Komentarze

  1. Marta napisał

    1 sierpnia 2016 o 11:11

    Czy kabaczek i cukinia to nie to samo? 🙂

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      1 sierpnia 2016 o 11:36

      Wiem, że dla wielu to samo ale dla mnie to zupełnie co innego. Weźmy chociażby pod uwagę smak. Różni się. Cukinia i kabaczek to ten sam gatunek rośliny, ale w różnym okresie wzrostu i na różnym etapie dojrzewania.
      Cukinie są żółte i zielone, kabaczki – kremowe 🙂

      Odpowiedz
      • Asia napisał

        28 sierpnia 2017 o 17:22

        Kabaczek i cukinia to owszem dokladnie to samo. Ale kolory również maja takie same. Jedyna roznica to ze cukinia jest młoda, słodka, a jej dojrzała ogromna maczugowata wersja to kabaczek, kolor nie ma znaczenia 😉

        Odpowiedz
  2. U Rudej na Talerzu napisał

    1 sierpnia 2016 o 13:02

    Fajny pomysł z dodaniem kabaczka do leczo 🙂

    Odpowiedz
  3. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    1 sierpnia 2016 o 16:36

    mniam! 🙂 taką klasyką mozna się zajadać 🙂 robię i wersję z mięsem i bez mięsa 🙂 czasami nawet robię do słoikow na zimę, bo co roku staram sie urozmaicać sosy, jakie zachowuję na zimę 🙂

    Odpowiedz
  4. Angie napisał

    2 sierpnia 2016 o 05:34

    Leczo z letnich warzyw jest najlepsze na świecie;)

    Odpowiedz
  5. Kasia napisał

    9 sierpnia 2016 o 13:43

    My z mężem też dopiero niedawno zrobiliśmy pierwsze w tym roku leczo i też z cukinią i kabaczkiem :)) Uważam, że to jedna z potraw idealnych, smakuje prawie każdemu, zawsze się ma na nią ochotę i można ją robić na wiele sposobów (np. z podsmażoną kiełbasą jest cudowne!) 🙂

    Odpowiedz
  6. Bigos to nie leczo napisał

    4 września 2022 o 18:01

    To jest wariacja na temat bigosu z cukini. Leczo robi się z papryku, ktora jest głównym składnikiem a nie dodatkiem jak u ciebie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl