Cześć! W dzisiejszym wpisie zebrałam dla Was najlepsze przepisy na kurki. Przepisy są proste, sprawdzone i naprawdę pyszne!
Risotto z kurkami i bobem
Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
200 g kurek
200-250 g bobu ugotowanego al dente
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
tymianek – suszony lub 1 łyżka listków świeżego
około 600 ml bulionu warzywnego
oliwa oliwy z oliwek + masło
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub listków świeżego tymianku
Wykonanie:
Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki.
Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy.
Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła, dodaj kurki, smaż kilka minut – do momentu aż zmiękną. Następnie dodaj cebulę, zeszklij ją. Dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę. Dodaj czubatą łyżkę masła i poczekaj aż się roztopi.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Całość dopraw tymiankiem. Pod koniec gotowania, dodaj ugotowany wcześniej bób.
Jajecznica z kurkami

Składniki (2 porcje):
200 g kurek
4 jajka
1 czubata łyżka masła
sól, pieprz
garść posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki.
Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy.
Jajka rozbij do miseczki. Na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj kurki i smaż kilka minut – do momentu aż będą miękkie. Dodaj jajka, całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj także połowę szczypiorku. Całość wymieszaj i smaż do momentu aż jajka się zetną. Wyłóż na talerze, posyp szczypiorkiem.
Smacznego!
Risotto z kurkami, kurczakiem i świeżym tymiankiem

Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
200 g kurek
1 duża pierś z kurczaka
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 duża lub średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki listków świeżego tymianki
około 600 ml bulionu warzywnego
1 oliwa oliwy z oliwek + 3 łyżki masła
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
Wykonanie:
Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki.
Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy.
Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła i podsmaż kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i 2 łyżkami świeżego tymianku, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj kurki i cebulę, smaż kilka minut – do momentu aż zmiękną. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj czubatą łyżkę masła i poczekaj aż się roztopi.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Muszle makaronowe nadziane kurkami i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym

Składniki (3-4 porcje):
20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni
Sos pomidorowy:
1 duża żółta cebula
2 – 3 ząbki czosnku
500 g passaty
sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek + czubata łyżka masła
Nadzienie:
1 duża pojedyncza pierść z kurczaka
200 g kurek
200 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba (u mnie – mój ulubiony)
1/2 szklanki tartego grana padano
sól, pieprz, suszony tymianek
oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła
2 – 3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
Do posypania na końcu:
tarty ser mozzarella
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj.
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia.
Makaron ugotuj al dente.
Czas na nadzienie. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Kurki oczyść, następnie je osusz. Drobno pokrój i odstaw.
Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj kurki i cebulę, smaż do momentu aż zmiękną, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Odstaw do przestygnięcia.
Kurczaka z kurkami przełóż do miski, dodaj kremowy serek i drobno starty ser grana padano. Dokładnie wymieszaj.
Muszle nadziej.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Smacznego !
Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem

Składniki (2 porcje):
do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki
200 g kurek
150 ml białego wina
1 duża lub średnia cebula
2 – 3 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek
oliwa z oliwek, masło
200 g śmietany kremówki
1 duża polędwiczka wieprzowa
Wykonanie:
Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Kurki umyj i dokładnie oczyść.
Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy.
Kurki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez chwilę – by odparować resztę wody. Gdy będą suche – dodaj 2 łyżki oliwy i smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu – uważając by pozostawić jak najwięcej oleju na patelni, gdyż będzie używana. W razie potrzeby – dodaj 1 łyżkę oliwy i rozgrzej. Dodaj polędwiczki, obsmaż je dokładnie z każdej strony, dopraw tymiankiem, solą i czarnym oraz czerwonym pieprzem. Po około 5 minutach dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty.
Dodaj kurki i wino. Smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj czubatą łyżkę masła, po minucie – śmietanę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Kaszę / ziemniaki / makaron oraz polędwiczki z sosem wyłóż na talerze. Posyp świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Smacznego !
Risotto z kurkami, pomidorem polnym i świeżym tymiankiem

Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
200 g kurek
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 średnia cebula
2 – 3 ząbki czosnki
1 duży pomidor polny
1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 – 2 łyżki świeżych listków tymianku
około 600 ml bulionu warzywnego
1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
Wykonanie:
Pomidora sparz, obierz ze skórki. Pozbądź się pestek i soku, miąższ pokrój w drobną kostkę. Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe – pokrój na mniejsze kawałki.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Dodaj kurki i smaż kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Pod koniec gotowania (przed dodaniem ostatniej chochli), dodaj pomidory.
Zupa kurkowa

Składniki (4 porcje):
400 g kurek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
4 duże ziemniaki
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g śmietany 18 %
sól i świeżo zmielony pieprz
1 -2 łyżki posiekanego koperku
1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Przygotuj składniki: Ziemniaki umyj i pokrój w 1cm kostkę. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Kurki umyj i dokładnie oczyść. Przygotuj bulion warzywny.
Ps. Dziś przetestowałam nową i błyskawiczną metodę czyszczenia kurek. Kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy.
W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodaj kurki i smaż około 10 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Minutę przed końcem dodaj czosnek, smaż mieszając.
Do garnka dodaj ziemniaki, całość zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem około 20 minut (lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie). W razie potrzeby – dopraw ponownie. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki.
Czas na dodanie śmietany. W garnuszku wymieszaj śmietanę z 2 – 3 małymi chochelkami zupy – do dokładnego połączenia się. Śmietanę dodaj do garnka, mieszając. Zupę wyłóż na talerze, udekoruj koperkiem. Smacznego!
Sos kurkowy. Najlepszy !

Składniki (2 porcje):
Makaron tagliatelle
200 g kurek
1 średnia cebula
2 – 3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 36 %
1/4 szklanki białego wina
2 łyżki masła
1 łyżki oliwy z oliwek
suszony tymianek
świeżo zmielony pieprz, sól himalajska
1 mały pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i smaż 4 – 5 minut, dolej wino i zwiększ ogień, pogotuj 3 – 4 minuty. Następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj natkę pietruszki.
Całość wymieszaj i gotuj 4 – 5 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj go do sosu, wymieszaj. Całość wyłóż na talerze. Wedle uznania – dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego !
Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem

Składniki (2 porcje):
500 g ugotowanych kopytek
200 g kurek
1 średnia cebula
2 – 3 ząbki czosnku
100 – 120 ml śmietany kremówki
1/4 szklanki białego wina
masło + oliwa z oliwek (do smażenia)
suszony tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 czubatą łyżkę masła i 1 łyżę oliwy z oliwek. Podsmaż na niej cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i smaż 4 – 5 minut, dolej wino i zwiększ ogień, pogotuj 3 – 4 minuty. Następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj kolejne 4 -5 minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki (odłóż 1 łyżkę natki pietruszki do posypania na końcu). W razie potrzeby – dopraw ponownie.
Na drugiej patelni rozgrzej 2 czubate łyżki masła i podsmaż kopytka. Smaż do momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony.
Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !
Kurki smażone z bobem i boczkiem, podane z pieczonymi młodymi ziemniakami z tymiankiem

Składniki:
Około 300 g bobu ugotowanego al dente
180 – 200 g kurek
100 g boczku w plasterkach
300 g młodych ziemniaków
1 łyżka masła
1 pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek, czosnek granulowany (z powodu braku świeżego)
Wykonanie: Ziemniaków nie obieraj. Oczyść je dokładnie, umyj i osusz, pokrój na ćwiartki następnie umieść w misce. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym tymiankiem. Dodaj oliwę z oliwek. Ilość wedle uznania. Całość wymieszaj łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 250 C przez 20 – 25 minut.
Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Natkę pietruszki posiekaj. Boczek pokrój w dużą kostkę. Z bobu pozbądź się skórek.
Podgrzej patelnię i usmaż na niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na tłuszczu, który pozostał na patelni – podsmaż kurki do momentu, aż zmiękną. Dodaj 1 czubatą łyżkę masła. Następnie do kurek dodaj – bób, boczek i natkę pietruszki. Całość dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyłóż na talerze z pieczonymi ziemniakami. Smacznego !
Risotto z kurkami

Pamiętaj:
Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli.
Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego.
Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu.
200 g kurek
2/3 szklanki ryżu arborio
1/2 szklanki białego wina
1 – 2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
około 600 ml bulionu warzywnego
1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki zimnego masła
3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania
Wykonanie:
Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe – pokrój na mniejsze kawałki.
W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Dodaj kurki i smaż kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu.
Makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym

Składniki:
Makaron tagliatelle
200 g kurek
1 polędwiczka wieprzowa
1 średnia cebula
2 – 3 ząbki czosnku
250 ml śmietany 30 %
1/4 szklanki białego wina
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego tymianku
świeżo zmielony pieprz, sól himalajska
1/2 natki pietruszki
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Z polędwiczki usuń błony i pokrój ją w cienkie plastry. Natkę pietruszki posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżę oliwy z oliwek. Podsmaż na niej cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i smaż 4 – 5 minut, dolej wino i zwiększ ogień, pogotuj 3 – 4 minuty. Następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż na niej polędwiczkę, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany koloru – około 2 – 3 minuty. Do kurek dodaj polędwiczkę i pietruszkę. Całość wymieszaj i gotuj 4 – 5 minut. Makaron ugotuj al dente i dodaj go do sosu, wymieszaj. Całość wyłóż na talerze. Wedle uznania – dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego !
Uwielbiam takie dania z kurkami.. w ogóle uwielbiam smak kurek. Niestety w tym roku przez pogodę obejdę się chyba smakiem. Byłam niedawno w lesie ale sucho bardzo… grzybów brak. Tak bardzo ubolewam. Skończył mi się także zapas suszonych grzybków na wigilię. Świetne przepisy. Chętnie podkradnę.
Kocham grzyby, a Twój przepis wydaje się genialny. Mam w zamrażalniku kilka paczek kurek, więc sądzę że czas je wykorzystać!
Cudownie! Daj znać czy przepisy przypadły Ci do gustu! PS. Zazdroszczę Ci, że masz kurki ❤️
Bardzo ciekawe pomysły! Lubię wykorzystywać grzyby w kuchni, a kurki są jednymi z moich ulubieńców. Ich ciekawy smak urozmaica każde danie. Czasem brakowało mi już pomysłu na ich przygotowanie. Twoje przepisy to dla mnie nowość, ale bardzo ciekawią mnie te połączenia smakowe. Pry najbliższej okazji na pewno spróbuję przyrządzić risotto z kurkami 🙂
Michalino, bardzo Ci dziękuję za komentarz. Mam nadzieję, że te przepisy Cię zainspirują do dalszych eksperymentów z kurkami.
Ps. Risotto z kurkami to jeden z moich ulubionych sposobów na kurki, więc dobrze wybrałaś! Pozdrawiam ciepło! 🙂