Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem, który pokocha cała Wasza rodzina. Większość składników na pewno macie w domu. Co powiecie na naleśniki zapiekane z kurczakiem, cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym? Kurczaka wcześniej podsmażyłam z cebulą, czosnkiem oraz tymiankiem. Danie jest niezwykle aromatyczne, uwielbiam je!
Dzisiejszy obiad przygotowałam z łatwo dostępnych składników. Zależało mi na urozmaiceniu zwykłych naleśników. Do przygotowania tego dania zainspirowały mnie warsztaty, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich – pózniej. 🙂
Składniki (2 – 3 porcje):
4 – 6 naleśników
Farsz:
1 duża pierś z kurczaka
1 mała cukinia
1 średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę
2-3 ząbki czosnku – drobno posiekane
tymianek suszony Kamis
olej roślinny do smażenia – u mnie oliwa z oliwek z łyżką masła
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów w puszce – zblendowanych
2-3 ząbki czosnku – drobno posiekane
1 średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę
przyprawy: sól, pieprz w młynku, tymianek suszony Kamis, słodka i ostra papryka mielona Kamis, 1 czubata łyka cukru
masło lub oliwa z oliwek do smażenia
+ dodatkowo: ser nadający się do zapiekania – u mnie – mozzarella
Wykonanie:
Sos: W rondelku rozgrzej masło lub oliwę z oliwek, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką mieloną. Całość gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Nadzienie: Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Następnie dodaj cukinię i smaż jeszcze około 3 – 4 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 180 C.
Naleśniki zawiń wraz nadzieniem, dodaj po łyżce sera do środka. Ułóż w formie do zapiekania, polej sosem pomidorowym i posyp odrobiną sera. Piecz 20 minut. Formy niczym nie przykrywaj.
Smacznego!
A teraz chciałabym Wam napisać kilka słów o warsztatach. Kulinarnie Mocni to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, która jest właścicielem marki Kamis. Projekt ma zachęcać do gotowania smacznych i zdrowych potraw z prostych składników z wykorzystaniem ziół i przypraw.
Bez względu na zasobność portfela – każdy z nas może przygotować smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny. To też sposób na zagospodarowanie tego, co się ma w lodówce i w kuchennych półkach. W dzisiejszym wpisie wykorzystałam składniki, które miałam w lodówce.
Podczas warsztatów miała przyjemność gotować z blogerami i edukatorami Banków Żywności. Podczas spotkania był z nami Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis. Niesamowity człowiek, pełen pasji i pozytywnej energii.
Warsztaty były świetne, inspirujące. A przygotowane dania – pyszne i zaskakujące.
Po gotowaniu, zasiedliśmy wszyscy przy wspólnym stole, by razem zjeść posiłek. To był bardzo miły moment warsztatów.
Przy okazji chciałabym zachęcić Was do wzięcia udziału w fajnym konkursie. Trwa on od 1 września do 31 listopada 2018 roku. Wystarczy stworzyć przepis na 'coś dobrego’ z podanych czterech składników. Każdy etap trwa dwa tygodnie (i po tych 2 tygodniach – pojawia się nowy zestaw składników). Zresztą zajrzycie koniecznie sami na stronę konkursową!
Ps. Przy okazji chciałam Wam polecić przepis na kolorowy sernik na zimno. Podbił on moje serce! Barwiony naturalnie – szpinakiem i burakiem. Jest naprawdę pyszny!
Poniżej znajdziecie moje zdjęcia z warsztatów.
DomologiaStosowana napisał
Super zdjęcia, no i to jedzonko – ślinka cieknie!
Moja pasja smaku napisał
Pięknie dziękuję i pozdrawiam! 🙂