Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i cukinią. Warsztaty #kulinarniemocni

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem, który pokocha cała Wasza rodzina. Większość składników na pewno macie w domu. Co powiecie na naleśniki zapiekane z kurczakiem, cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym? Kurczaka wcześniej podsmażyłam z cebulą, czosnkiem oraz tymiankiem. Danie jest niezwykle aromatyczne, uwielbiam je!

Dzisiejszy obiad przygotowałam z łatwo dostępnych składników. Zależało mi na urozmaiceniu zwykłych naleśników. Do przygotowania tego dania zainspirowały mnie warsztaty, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich – pózniej. 🙂

Składniki (2 – 3 porcje):
4 – 6 naleśników

Farsz:
1 duża pierś z kurczaka
1 mała cukinia
1 średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę
2-3 ząbki czosnku – drobno posiekane
tymianek suszony Kamis
olej roślinny do smażenia – u mnie oliwa z oliwek z łyżką masła

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów w puszce – zblendowanych
2-3 ząbki czosnku – drobno posiekane
1 średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę
przyprawy: sól, pieprz w młynku, tymianek suszony Kamis, słodka i ostra papryka mielona Kamis, 1 czubata łyka cukru
masło lub oliwa z oliwek do smażenia

+ dodatkowo: ser nadający się do zapiekania – u mnie – mozzarella

Wykonanie:
Sos: W rondelku rozgrzej masło lub oliwę z oliwek, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką mieloną. Całość gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odstaw do przestygnięcia.
Nadzienie: Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i podsmaż na niej kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż dokładnie z każdej strony do zmiany koloru. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Następnie dodaj cukinię i smaż jeszcze około 3 – 4 minut. Odstaw do przestygnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 180 C.

Naleśniki zawiń wraz nadzieniem, dodaj po łyżce sera do środka. Ułóż w formie do zapiekania, polej sosem pomidorowym i posyp odrobiną sera. Piecz 20 minut. Formy niczym nie przykrywaj.

Smacznego!

A teraz chciałabym Wam napisać kilka słów o warsztatach. Kulinarnie Mocni to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, która jest właścicielem marki Kamis. Projekt ma zachęcać do gotowania smacznych i zdrowych potraw z prostych składników z wykorzystaniem ziół i przypraw.
Bez względu na zasobność portfela – każdy z nas może przygotować smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny. To też sposób na zagospodarowanie tego, co się ma w lodówce i w kuchennych półkach. W dzisiejszym wpisie wykorzystałam składniki, które miałam w lodówce.

Podczas warsztatów miała przyjemność gotować z blogerami i edukatorami Banków Żywności. Podczas spotkania był z nami Maciej Wawryniuk – szef kuchni Kamis. Niesamowity człowiek, pełen pasji i pozytywnej energii.
Warsztaty były świetne, inspirujące. A przygotowane dania – pyszne i zaskakujące.
Po gotowaniu, zasiedliśmy wszyscy przy wspólnym stole, by razem zjeść posiłek. To był bardzo miły moment warsztatów. 🙂

Przy okazji chciałabym zachęcić Was do wzięcia udziału w fajnym konkursie. Trwa on od 1 września do 31 listopada 2018 roku. Wystarczy stworzyć przepis na 'coś dobrego’ z podanych czterech składników. Każdy etap trwa dwa tygodnie (i po tych 2 tygodniach – pojawia się nowy zestaw składników). Zresztą zajrzycie koniecznie sami na stronę konkursową!

Ps. Przy okazji chciałam Wam polecić przepis na kolorowy sernik na zimno. Podbił on moje serce! Barwiony naturalnie – szpinakiem i burakiem. Jest naprawdę pyszny!

Poniżej znajdziecie moje zdjęcia z warsztatów.

8 października 2018 Kategoria: Drugie dania, Rodzinne obiady, Warsztaty, Zdrowo komentarze 2

Komentarze

  1. DomologiaStosowana napisał

    28 maja 2020 o 12:04

    Super zdjęcia, no i to jedzonko – ślinka cieknie!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      30 maja 2020 o 10:18

      Pięknie dziękuję i pozdrawiam! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl