Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Nowości książkowe w mojej biblioteczce 2

Cześć! Dziś nie będzie przepisu. Będzie za to kilka słów o książkach, które właśnie pojawiły się w mojej biblioteczce. Są to 3 przepiękne nowości książkowe:

Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu autorstwa – Hercules Olia
Italia do zjedzenia – Kieżun Bartek
Trufla. Same dobre rzeczy – Dolecka Patrycja

Olia Hercules jest niezwykłą osobą, bardzo ciepłą, obserwuję ją od dawna. Pisze i opowiada o gotowaniu. Mimo, że nie poznałam jej osobiście, czuję jak to ciepło z niej emanuje.

W swojej biblioteczce posiadam już jedną ksiażkę autorki – Mamuszkę. Książki Olii charakteryzują się przepięknymi okładkami. A jej kuchnia – jest mi bardzo bliska. Wywołuje dużo pozytywnych emocji.
To nie jest zwykła książka kulinarna. To piękna opowieść i sentymentalna podróż. Zdjęcia potraw zachęcają do szybkiego wypróbowania przepisów.

Książka ma 240 stron i została wydana w twardej oprawie. Podzielona jest na następujące rozdziały:
Wstęp
I Korzenie, pędy, liście i cała reszta
II Mąka i popiół
III Bestie lądowe, morskie i powietrzne
IV Żegnaj, bólu!
V Niebo w gębie
Składniki
Indeks

Zobaczcie zdjęcia książki:

Prawda, że jest w tej książce coś niesamowitego?

Książki ’ Italia do zjedzenia’ nie mogło zabraknąć w mojej biblioteczce. Darzę ogromną miłością ten kraj, kuchnię i ludzi więc po prostu musiałam ją mieć! Bardzo podoba mi się okładka, mam pewną słabość do wzoru marmuru.

Bartka możecie znać z Kukbuka. Z wykształcenia jest antropologiem kultury, z zamiłowania – kucharzem. Jak opisuje siebie 2 słowami? Mentalny Włoch. 🙂

„Italia do zjedzenia’ to nie jest zwykła książka kulinarna. To także przewodnik po Włoszech, który świetnie się czyta. Uroku książce dodają zdjęcia z licznych podróży Bartka.
Zdjęcia potraw są minimalistyczne. Lubię taki minimalizm.

Książka ma 288 stron i została wydana w twardej oprawie. Podzielona jest na cztery rozdziały:
I Pane
II Antipasti
III Primi
IV Secondi

Dzięki książce przeniosłam się myślami do pięknych Włoch. Już nie mogę się doczekać kiedy je odwiedzę! Myślę, że książka i przepisy w niej zawarte, osłodzą mi jakoś wyczekiwanie na urlop.

Zerknijcie proszę na zdjęcia i zauroczcie się cudną Italią!

I na deser: Trufla. Co znajdziecie w jej książce? Odpowiedź jest prosta – same dobre rzeczy. 😉
Patrycja jest blogerką, którą obserwuję od lat dlatego z niecierpliwością czekałam na jej książkę. Gdy po raz pierwszy zobaczyłam okładkę – wiedziałam, że książka będzie pięknie wydana i wnętrze równie mocno mi się spodoba.

Książka ma 224 strony i została wydana w twardej oprawie. Podzielona jest na cztery rozdziały:
I Śniadania
II Obiady i kolacje
III Desery
IV Napoje i przetwory

W książce znajdziecie przepisy tradycyjnej kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu jak i dania kuchni międzynarodowej. Jest idealna na długie jesienne wieczory z kubkiem herbaty pod kocem. Ze zdjęć bije ciepło. A zresztą sami zobaczcie!

 

 

27 listopada 2017 Kategoria: Recenzje książek Zostaw komentarz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl