Cześć Kochani! Wykorzystujecie sezon szparagowy w pełni? Jak dla mnie trwa zbyt krótko więc zawsze staram się go wykorzystać w pełni! Dziś mam dla Was propozycję pysznego śniadania. Co powiecie na omlet ze szparagami i pomidorkami? Takie śniadania mogłabym jeść codziennie!
Składniki (1-2 porcje):
1/2 pęczka zielonych szparagów
3 jajka
6 łyżek mleka
kilka pomidorków koktajlowych
2 – 3 łyżki drobno startego sera grana padano
sól, świeżo zmielony pieprz
ulubiona zielenina – szczypiorek, koperek, pietruszka lub kolendra. U mnie – koperek
1 czubata łyżka masła
Wykonanie:
Przygotuj szparagi: przepłucz je pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 1 – 2 cm kawałki.
Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
W misce połącz ze sobą jajka, mleko, ser grana padano, sól i pieprz. Całość wymieszaj dokładnie widelcem.
Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż szparagi przez 2 – 3 minuty. Wlej masę jajeczną. Dodaj pomidorki.
Patelnię przykryj pokrywką i smaż około 5 minut lub do momentu aż masa się zetnie.
Gotowy omlet posyp ulubioną zieleniną.
Smacznego!
Idzia napisał
Prosty, ale jakże smaczny przepis. Super danie, które jest zdrowe, ma dobrą kalorykę i przede wszystkim – super smakuje. Szkoda tylko, że szparagi są takie drogie. Mogłabym je jeść każdego dnia!
Moja pasja smaku napisał
Pięknie dziękuję. Czekam na sezon kiedy szparagi stanieją. Wtedy można będzie jeść je częściej 🙂
Pozdrawiam ciepło!