Cześć Kochani! Wykorzystujecie sezon szparagowy w pełni? Jak dla mnie trwa zbyt krótko więc zawsze staram się go wykorzystać w pełni! Dziś mam dla Was propozycję pysznego śniadania. Co powiecie na omlet ze szparagami i pomidorkami? Takie śniadania mogłabym jeść codziennie!
Składniki (1-2 porcje):
1/2 pęczka zielonych szparagów
3 jajka
6 łyżek mleka
kilka pomidorków koktajlowych
2 – 3 łyżki drobno startego sera grana padano
sól, świeżo zmielony pieprz
ulubiona zielenina – szczypiorek, koperek, pietruszka lub kolendra. U mnie – koperek
1 czubata łyżka masła
Wykonanie:
Przygotuj szparagi: przepłucz je pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 1 – 2 cm kawałki.
Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
W misce połącz ze sobą jajka, mleko, ser grana padano, sól i pieprz. Całość wymieszaj dokładnie widelcem.
Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż szparagi przez 2 – 3 minuty. Wlej masę jajeczną. Dodaj pomidorki.
Patelnię przykryj pokrywką i smaż około 5 minut lub do momentu aż masa się zetnie.
Gotowy omlet posyp ulubioną zieleniną.
Smacznego!
Prosty, ale jakże smaczny przepis. Super danie, które jest zdrowe, ma dobrą kalorykę i przede wszystkim – super smakuje. Szkoda tylko, że szparagi są takie drogie. Mogłabym je jeść każdego dnia!
Pięknie dziękuję. Czekam na sezon kiedy szparagi stanieją. Wtedy można będzie jeść je częściej 🙂
Pozdrawiam ciepło!