Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Owsianka z amarantusa na mleku migdałowym z cynamonem, bananem i migdałami

Cześć 🙂 !
Mam dla Was coś zdrowego i dobrego na początek tygodnia 🙂 ! Kto zna cudne kuleczki zwane amarantusem 🙂 ? Jakiś czas temu się w nich zakochałam. Czy wiecie, że amarantus zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak i jest cennym źródłem białka ?!
Oto przepis na 1 'porządną’ porcję owsianki:
Uwaga: szklanka = 250 ml



Składniki (1 porcja):
1/3 szklanki amarantusa
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżki miodu
szczypta cynamonu
1/2  banana – pokrojonego w plasterki
1 czubata łyżka blanszowanych migdałów – drobno posiekanych
opcjonalnie: inne ulubione dodatki

Wykonanie:
Amarantus wraz z mlekiem umieść w rondelku. Postaw na gazie i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 – 25 minut. Pamiętaj by mieszać od czasu do czasu ! Amarantus powinien mieć kremową konsystencję, nie może być zbyt wodnisty.
Gdy amarantus będzie gotowy – dodaj do niego miód i cynamon, wymieszaj.
Amarantus przełóż do miseczki, dodaj banany i migdały.

Smacznego 🙂 !


19 stycznia 2015 Kategoria: Bezglutenowe, Desery, Śniadania, Zdrowo komentarzy 20

Komentarze

  1. Natalia Pałac napisał

    19 stycznia 2015 o 08:35

    uwielbiam amarantus, a ten posiłek wygląda smakowicie 😀

    Odpowiedz
  2. Grzesiek napisał

    19 stycznia 2015 o 11:04

    Lubię takie lekkie przekąski na pewno przepyszna 🙂

    Odpowiedz
  3. Hania napisał

    19 stycznia 2015 o 18:26

    oo z amarantusem jeszcze nie robiłam owsianki, świetny pomysł! 🙂

    Odpowiedz
  4. Natalie napisał

    19 stycznia 2015 o 19:54

    Świetną ma konsystencję! Nigdy takiej nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  5. Magda C. napisał

    19 stycznia 2015 o 20:05

    Chętnie bym spróbowała, bo wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  6. Magdalena Kuchaja napisał

    19 stycznia 2015 o 20:19

    tyle pysznych smaków w jednym, mega!

    Odpowiedz
  7. Karmel-itka. napisał

    19 stycznia 2015 o 23:29

    nie wierzę! dziś rano też taką robiłam, choć na zwykłym mleku 🙂 co za zbieg okoliczności!

    Odpowiedz
  8. Marzena napisał

    20 stycznia 2015 o 10:12

    Idealne śniadanie!

    Odpowiedz
  9. Asia W napisał

    20 stycznia 2015 o 12:22

    tak się składa że kupiłam amarantusa i nie wiedziałam co z nim zrobić 🙂 dam znać czy mi smakowało 🙂

    Odpowiedz
  10. zjedz_mnie napisał

    20 stycznia 2015 o 13:09

    Piszesz samo zdrowie… nie można się z tym nie zgodzić, pysznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  11. Gosia Szulc napisał

    20 stycznia 2015 o 13:41

    ja dziś po prawie 3 tygodniach wróciłam do jedzenia chlebka, więc owsianka będzie musiała poczekać 😛 ale wygląda wspaniale! jak zawsze zresztą… 🙂

    Odpowiedz
  12. Marcela napisał

    20 stycznia 2015 o 16:26

    mniam! pyszna owsianka… samo zdrowie! Uwielbiam!

    ps. zapraszam do czekoladowego konkursu!

    Odpowiedz
  13. Asia W napisał

    20 stycznia 2015 o 18:50

    Właśnie się zajadam…..bardzo syta i smaczna owsianka, u mnie na zwykłym mleku 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. AZgotuj! napisał

    20 stycznia 2015 o 19:40

    <3 zdrowo- tak jak lubię:)

    Odpowiedz
  15. La Lolla napisał

    20 stycznia 2015 o 21:17

    tak, tak, amarantus dobry jest:D

    Odpowiedz
  16. Justyna Ratajczak napisał

    22 stycznia 2015 o 09:11

    Piękne zdjęcia!

    Odpowiedz
  17. AZgotuj! napisał

    26 stycznia 2015 o 11:22

    lubię rano takie smaki:)

    Odpowiedz
  18. Alicja Kunisz napisał

    25 lutego 2015 o 08:22

    Pychota!

    Odpowiedz
  19. Fill The Bowl napisał

    20 marca 2015 o 22:53

    Amarantus jest wspaniały, to fakt ; ). W formie śniadaniowej zazwyczaj serwuję ją z kaszą jaglaną…jakoś tak, lubię wszelakie urozmaicenia : ). Z amarantusa wychodzi wspaniała granola. Polecam. To chyba najlepsza opcja na szybkie śniadanie : ).

    Odpowiedz
    • Wiktoria napisał

      20 marca 2015 o 22:55

      Oj, źle się podpisałam, źle…o tej porze średnio widzę : ). – Wiktoria

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl