Cześć 🙂 !
Mam dla Was coś zdrowego i dobrego na początek tygodnia 🙂 ! Kto zna cudne kuleczki zwane amarantusem 🙂 ? Jakiś czas temu się w nich zakochałam. Czy wiecie, że amarantus zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak i jest cennym źródłem białka ?!
Oto przepis na 1 'porządną’ porcję owsianki:
Uwaga: szklanka = 250 ml
Składniki (1 porcja):
1/3 szklanki amarantusa
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżki miodu
szczypta cynamonu
1/2 banana – pokrojonego w plasterki
1 czubata łyżka blanszowanych migdałów – drobno posiekanych
opcjonalnie: inne ulubione dodatki
Wykonanie:
Amarantus wraz z mlekiem umieść w rondelku. Postaw na gazie i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 – 25 minut. Pamiętaj by mieszać od czasu do czasu ! Amarantus powinien mieć kremową konsystencję, nie może być zbyt wodnisty.
Gdy amarantus będzie gotowy – dodaj do niego miód i cynamon, wymieszaj.
Amarantus przełóż do miseczki, dodaj banany i migdały.
uwielbiam amarantus, a ten posiłek wygląda smakowicie 😀
Lubię takie lekkie przekąski na pewno przepyszna 🙂
oo z amarantusem jeszcze nie robiłam owsianki, świetny pomysł! 🙂
Świetną ma konsystencję! Nigdy takiej nie jadłam 🙂
Chętnie bym spróbowała, bo wygląda smakowicie 🙂
tyle pysznych smaków w jednym, mega!
nie wierzę! dziś rano też taką robiłam, choć na zwykłym mleku 🙂 co za zbieg okoliczności!
Idealne śniadanie!
tak się składa że kupiłam amarantusa i nie wiedziałam co z nim zrobić 🙂 dam znać czy mi smakowało 🙂
Piszesz samo zdrowie… nie można się z tym nie zgodzić, pysznie wygląda 🙂
ja dziś po prawie 3 tygodniach wróciłam do jedzenia chlebka, więc owsianka będzie musiała poczekać 😛 ale wygląda wspaniale! jak zawsze zresztą… 🙂
mniam! pyszna owsianka… samo zdrowie! Uwielbiam!
ps. zapraszam do czekoladowego konkursu!
Właśnie się zajadam…..bardzo syta i smaczna owsianka, u mnie na zwykłym mleku 🙂 pozdrawiam
<3 zdrowo- tak jak lubię:)
tak, tak, amarantus dobry jest:D
Piękne zdjęcia!
lubię rano takie smaki:)
Pychota!
Amarantus jest wspaniały, to fakt ; ). W formie śniadaniowej zazwyczaj serwuję ją z kaszą jaglaną…jakoś tak, lubię wszelakie urozmaicenia : ). Z amarantusa wychodzi wspaniała granola. Polecam. To chyba najlepsza opcja na szybkie śniadanie : ).
Oj, źle się podpisałam, źle…o tej porze średnio widzę : ). – Wiktoria