Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Owsianka z amarantusa z cynamonem i bananem smażonym w miodzie

Cześć 🙂 !
Słyszeliście kiedyś o amarantusie ? Niedawno zobaczyłam go na półce sklepowej i zaintrygowana nazwą, postanowiłam go zakupić. 
Nigdy wcześniej go nie przygotowywałam więc miałam zagwozdkę – co z nim zrobić ?!
Pierwszym pomysłem była owsianka. Z dodatkiem cynamonu, miodu i banana wyszła naprawdę pyszna ! 
Dodam tylko, że amarantus zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak i jest cennym źródłem białka.
Oto przepis na 1 'porządną’ porcję owsianki:
Uwaga: szklanka = 250 ml


Składniki:
1/3 szklanki amarantusa
2 szklanki wody
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
1 mały banan – pokrojony w niezbyt cienkie plasterki

Wykonanie:
Amarantus wraz z wodą umieść w rondelku. Postaw na gazie i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 – 25 minut. Pod koniec gotowania – mieszaj od czasu do czasu. Amarantus powinien mieć kremową konsystencję, nie może być zbyt wodnisty.
Pod koniec gotowania amarantusa – na suchej patelni rozgrzej 1 łyżkę miodu. Gdy miód się roztopi – dodaj banany, smaż je z obu stron aż zmienią kolor, odstaw.
Gdy amarantus będzie gotowy – dodaj do niego 1 łyżkę miodu i cynamon, wymieszaj.
Amarantus przełóż do miseczki, dodaj banany, rozpuszczony miód, oprósz cynamonem.

Smacznego 🙂 !

12 grudnia 2014 Kategoria: Desery, Śniadania, Zdrowo komentarzy 12

Komentarze

  1. Ciążowe Zachcianki napisał

    12 grudnia 2014 o 12:09

    Lubię owsiankę i przygotowuję ją na wiele sposobów, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Muszę sobie taką przygotować:)

    Odpowiedz
  2. Łukasz Majchrowski napisał

    12 grudnia 2014 o 12:46

    Amarantus uwielbiam, ale w Twojej wersji najbardziej mnie zaintrygowało podanie go z pieczonym bananem, pycha! 🙂

    Odpowiedz
  3. Magdalena Kuchaja napisał

    12 grudnia 2014 o 18:13

    amarantus uwielbiam, świetne śniadanie!

    Odpowiedz
  4. La Lolla napisał

    12 grudnia 2014 o 19:52

    heheheh, a dopiero co na insta o nim wspominałyśmy…a żeby było śmieszniej, dzisiaj też z niego korzystałam….i pomyślałam o Tobie:)
    wyszła Ci fajna, pewnie ma kopa jak nic <3

    Odpowiedz
  5. Natalie napisał

    12 grudnia 2014 o 19:53

    Brzmi zachęcająco 🙂

    Odpowiedz
  6. Anonymous napisał

    13 grudnia 2014 o 01:31

    Kusząco wygląda…:K

    Odpowiedz
  7. Małgorzata K. napisał

    13 grudnia 2014 o 05:25

    A u mnie leży na półce już z miesiąc i nie wiem co z niego zrobić. Świetny pomysł, dziękuję za przepis 🙂

    Odpowiedz
  8. Gosia Szulc napisał

    13 grudnia 2014 o 13:28

    ciągle się zbieram, zeby coś z amarantusem zrobić, ale jak ze wszystkimi nowościami u mnie jest tak, ze kupię wielką pakę, zrobię raz i tyle… 😛 tak właśnie chia skończyły, jakoś nie mogę się zmotywować do powtórki 😀

    Odpowiedz
  9. domowacukierniaewy.blox.pl napisał

    13 grudnia 2014 o 17:22

    Pyszne śniadanie, owsiankę uwielbiam! 🙂

    Odpowiedz
  10. Magda C. napisał

    15 grudnia 2014 o 16:35

    Bardzo ciekawy przepis na śniadanie 🙂

    Odpowiedz
  11. Karolina napisał

    8 września 2016 o 07:19

    To zwykly czy ekspandowany ? Nie trzeba zwyklego przelewac woda tak jak przy kaszy jaglanej ?

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      9 września 2016 o 06:24

      To amarantus zwykły. Ja nigdy nie przelewam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 140 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Martyna - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
  • Sklep w ajencje - Rachel Hofstetter : Ugotuj swój biznes. Historie miłośników jedzenia, którzy swoją pasję zamienili w karierę.
  • Codzienna - Spaghetti z pesto z buraków
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl