Cześć! Znacie kumkwaty? Ja swoje zamówiłam prosto z Sycylii. Początkowo myślałam o zrobieniu konfitury jednak zakupiłam ich za mało. Kolejnym pomysłem były karmelizowane kumkwaty jako dodatek do owsianki. I powiem Wam, że to był strzał w 10. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
Owsianka:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka miodu
kawałeczek masła – około 1 łyżeczki
karmelizowane kumkwaty:
10-15 sztuk kumwatów
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżka miodu
Wykonanie:
Karmelizowane kumkwaty: Kumkwaty umyj i pokrój na plasterki, usuń pestki. W rondelku rozgrzej cukier i miód. Gdy się rozpuszczą, dodaj kumkwaty i smaż kilka minut do momentu aż się skarmelizują.
Owsianka: Wszystkie składniki na owsiankę wrzuć do rondelka i gotuj na małym ogniu do momentu, aż uzyskasz swoją ulubioną konsystencję. Ja preferuję gęściejszą owsiankę.
Do miseczek wyłóż owsiankę, dodaj kumkwaty wraz z karmelem.
Smacznego!
Dodaj komentarz