Cześć. Dziś mam dla Was przepis na moją ulubioną jesienną owsiankę z dodatkiem śliwek pieczonych z miodem i cynamonem. Mają one niesamowity aromat, który podczas pieczenia – roznosi się po całym domu. Kocham jesień za śniadanie takie jak to!
Składniki (1 duża lub 2 malutkie porcje):
Owsianka:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka miodu
kawałeczek masła – około 1 łyżeczki
Pieczone śliwki:
kilka wydrylowanych i pokrojonych na ćwiartki śliwek
2 łyżki miodu
1 łyżka brązowego cukru
odrobina cynamonu
1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii
1 łyżka pokrojonego na kawałki masła
Wykonanie:
Pieczone śliwki: Rozgrzej piekarnik do 220 C. Połącz ze sobą miód, cukier, odrobinę cynamonu oraz ekstrakt z wanilii w naczyniu żaroodpornym. Dodaj śliwki i dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojone na kawałki masło. Wstaw do piekarnika na około 5 – 7 minut.
Owsianka: Wszystkie składniki na owsiankę wrzuć do rondelka i gotuj na małym ogniu do momentu, aż uzyskasz swoją ulubioną konsystencję. Ja preferuję gęściejszą owsiankę.
Do miseczek wyłóż owsiankę, dodaj śliwki wraz z sokiem. Posyp odrobiną cynamonu.
Smacznego!

pieczone! jak pięknie sok puściły!
jeej ja chcę takie śliwki! Niestety w Oslo węgierki nie do dostania…muszę obejść się smakiem ale najadłam się oczami:)
ostatnio jadłam podobne śniadanie z płatkami ryżowymi 🙂
niestety owsianki nie lubie ;/
ale raszta mniam