Cześć ! Czy są tu jacyś fani kaszy pęczak ? Ja ją uwielbiam, tak jak wszelkie pęczotta, kaszotta i risotta. Połączenie boczniaków, pora, szpinaku i tymianku to prawdziwa petarda.
Zachęcam Was gorąco do wypróbowania przepisu. Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni 🙂 !
Składniki (2 porcje):
250 g boczniaków
1 duża garść szpinaku – umyta i osuszona
1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie
około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’)
1/2 szklanki białego wina
1 średni por – biała część drobno posiekana
1 cebula – pokrojona w małą kostkę
2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania
masło + oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek
2 łyżki natki pietruszki – drobno posiekanej
odrobina soku z cytryny
Wykonanie:
Boczniaki umyj, osusz i pokrój w paski. Mniejsze grzyby – pozostaw w całości. Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru (około 5 minut). Grzyby zdejmij z patelni i odłóż.
Na tej samej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 dużą łyżką masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj .Zwiększ moc palnika. Gdy kasza ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj szpinak, pod koniec – boczniaki. Dopraw odrobiną solą, pieprzem i tymiankiem.
Gdy kasza uzyska pożądaną miękkość – patelnię zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 1,5 łyżki schłodzonego masła. Dopraw sokiem z cytryny, wymieszaj.
Patelnię przykryj pokrywką i odstaw na 3 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu i natkę pietruszki. Podawaj odrazu – ciepłe pęczotto.
Cukry Proste napisał
Twoje wege propozycje są zawsze mega apetyczne:)
Moja pasja smaku napisał
Miło przeczytać takie słowa. Bardzo dziękuję. 🙂
Kuchnia roślinna jest strasznie inspirująca. Uwielbiam ją !
K. napisał
Lubię pęczaka, chociaż wkurza mnie, że tak strasznie długo się gotuje, bo ja nigdy nie mam czasu haha 😀 wygląda apetycznie 😀
Ania - Fabryka Pomysłów napisał
moje smaki <3
DomologiaStosowana.PL napisał
To danie jest przepyszne!!! Przygotowałam na obiad i przepadłam!
Moja pasja smaku napisał
Cudownie to czytać! Bardzo mi miło! To danie gości bardzo często na moim stole 🙂