Moja Pasja Smaku

  • STRONA GŁÓWNA
  • O BLOGU
  • WSPÓŁPRACA

Pęczotto (orzotto) z boczniakami, porem i szpinakiem

Cześć ! Czy są tu jacyś fani kaszy pęczak ? Ja ją uwielbiam, tak jak wszelkie pęczotta, kaszotta i risotta. Połączenie boczniaków, pora, szpinaku i tymianku to prawdziwa petarda.
Zachęcam Was gorąco do wypróbowania przepisu. Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni 🙂 !

Składniki (2 porcje):
250 g boczniaków
1 duża garść szpinaku – umyta i osuszona
1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie
około 750 – 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez ‚farfocli’)
1/2 szklanki białego wina
1 średni por – biała część drobno posiekana
1 cebula – pokrojona w małą kostkę
2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane
3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania
masło + oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek
2 łyżki natki pietruszki – drobno posiekanej
odrobina soku z cytryny

Wykonanie:
Boczniaki umyj, osusz i pokrój w paski. Mniejsze grzyby – pozostaw w całości. Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru (około 5 minut). Grzyby zdejmij z patelni i odłóż.

Na tej samej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 dużą łyżką masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj .Zwiększ moc palnika. Gdy kasza ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj szpinak, pod koniec – boczniaki. Dopraw odrobiną solą, pieprzem i tymiankiem.

Gdy kasza uzyska pożądaną miękkość – patelnię zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 1,5 łyżki schłodzonego masła. Dopraw sokiem z cytryny, wymieszaj.
Patelnię przykryj pokrywką i odstaw na 3 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu i natkę pietruszki. Podawaj odrazu – ciepłe pęczotto.

6 marca 2017 Kategoria: Drugie dania, Grzyby, Kasza, Sezonowo, Wege komentarzy 6

Komentarze

  1. Cukry Proste napisał

    6 marca 2017 o 14:28

    Twoje wege propozycje są zawsze mega apetyczne:)

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      6 marca 2017 o 17:17

      Miło przeczytać takie słowa. Bardzo dziękuję. 🙂
      Kuchnia roślinna jest strasznie inspirująca. Uwielbiam ją !

      Odpowiedz
  2. K. napisał

    6 marca 2017 o 20:13

    Lubię pęczaka, chociaż wkurza mnie, że tak strasznie długo się gotuje, bo ja nigdy nie mam czasu haha 😀 wygląda apetycznie 😀

    Odpowiedz
  3. Ania - Fabryka Pomysłów napisał

    7 marca 2017 o 18:55

    moje smaki <3

    Odpowiedz
  4. DomologiaStosowana.PL napisał

    13 lipca 2020 o 10:57

    To danie jest przepyszne!!! Przygotowałam na obiad i przepadłam!

    Odpowiedz
    • Moja pasja smaku napisał

      25 lipca 2020 o 11:24

      Cudownie to czytać! Bardzo mi miło! To danie gości bardzo często na moim stole 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

O-Mnie
Cześć. Nazywam się Paulina Urbańczyk i mieszkam w Łodzi. Jeśli masz jakieś pytania, napisz: mojapasjasmaku@gmail.com


logo

!Linia
Social-Media
Moja pasja smaku
  • 138 Obserwujących
  • 307 Obserwujących
  • 4,487 Obserwujących
  • 71 Obserwujących

Pobierz darmowy planer posiłków

!Linia
Kategorie
  • Bezglutenowe (40)
  • Boże Narodzenie (17)
  • Chleb (10)
  • Ciasta i tarty (45)
  • Ciasteczka muffinki i inne słodkości (33)
  • Desery (71)
  • Drinki (10)
  • Drugie dania (183)
  • Grzyby (31)
  • Inne (8)
  • Kasza (26)
  • Konkursy (14)
  • Krok po kroku : ciasta i przygotowania wstępne (ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron) (3)
  • Krok po kroku : ciasta słone – ciasta słodkie – ciasta na makaron (5)
  • Lody i sorbety (5)
  • Makarony (98)
  • Na prezent (8)
  • Nalewki (4)
  • Napoje i Koktajle (45)
  • Owoce morza (19)
  • Pasty i smarowidła (6)
  • Pizza (19)
  • Podróże (2)
  • Przekąski (39)
  • Przetwory (11)
  • Recenzje książek (31)
  • Recenzje produktów (16)
  • Recenzje restauracji (22)
  • Rodzinne obiady (16)
  • Ryby (15)
  • Ryż (44)
  • Sałatki i surówki (16)
  • Sezonowo (101)
  • Śniadania (80)
  • Sosy – dipy – dressingi (8)
  • Torty (5)
  • Warsztaty (26)
  • Wege (139)
  • Wielkanoc (16)
  • Wpisy (77)
  • Wydarzenia – relacje (16)
  • Wygrane w konkursach (5)
  • Zdrowo (112)
  • Zupy (22)
!Linia
Szukaj
!Linia
Komentarze
  • Moja pasja smaku - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Aleksandra - Gwiazda drożdżowa z cynamonem
  • Anna - Pod Jabłonką. Prawdziwe domowe obiady w Łodzi.
  • Moja pasja smaku - Spaghetti z pesto z buraków
  • Moja pasja smaku - Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym
!Linia
Polecam

Przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

wywiad na Gotujmy.pl

Jestem Ambasadorką

Jestem organizatorką

by JakOnaToRobi.pl